Μεγάλες εισαγωγές μελιού από Ουκρανία & Κίνα στην Ευρωπαϊκή αγορά – Περισσότερες ποσότητες από ό,τι εξήγαγε

spot_img

Δελτίο    Τύπου

Αργοστόλι, 15.9.2022                                   

              Ε.Α.Σ. :  Μεγάλες εισαγωγές μελιού από Ουκρανία και Κίνα

     Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι αυξημένες ποσότητες μελιού από Κίνα και Ουκρανία εισήγαγε η Ευρωπαϊκή αγορά απ’ ότι εξήγαγε το 2021.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

     Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eurostat, το 2021, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήγαγαν 173.400 τόνους μελιού από μη Ευρωπαϊκές χώρες αξίας  405,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο, μόλις 25.500 τόνοι εξήχθησαν από τα ίδια κράτη μέλη της Ένωσης εκτός Ευρώπης. Οι συγκεκριμένες εξαγωγές μελιού ανήλθαν μόνο σε 146,6 εκατομμύρια  ευρώ.

     Συγκριτικά με το 2016, οι εισαγωγές μελιού από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 7% σε βάρος, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 10%.

     Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές μελιού από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021 προέρχονταν κυρίως από την Ουκρανία (53.800 τόνοι, ή το 31% των συνολικών εισαγωγών μελιού εκτός Ευρώπης), ακολουθούμενες από την Κίνα (48.000 τόνοι, 28%), το Μεξικό (15.500 τόνοι, 9 %), την Αργεντινή (14.400 τόνοι, 8%) και τη Βραζιλία (7.900 τόνοι, 5%).
     Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι μπορεί ο τομέας της μελισσοκομίας να είναι μικρός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμβαίνει και στα Νησιά μας, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιοποικιλότητα καθώς οι μέλισσες επικονιάζουν καλλιεργούμενες καλλιέργειες και άγρια φυτά. Η πολιτεία οφείλει να προβεί σε ενέργειες για τη στήριξη του κλάδου των Μελισσοκόμων, όπως η θέσπιση συστήματος ιχνηλασιμότητας που θα προσφέρει μεγάλη διαφάνεια των αγορών σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας αφενός και αφετέρου στον έλεγχο του μελιού όχι μόνο ως προς τα υπολείμματα, αλλά και ως προς την παραγωγή – το κατά πόσο συμμορφώνεται με τον ισχύοντα Κανονισμό. Τέλος, η δημιουργία εργαλείων διαχείρισης κινδύνου μέσω των Συνεταιρισμών, αλλά και δράσεων που στοχεύουν στην διαφοροποίηση των Μελισσοκομικών προϊόντων θα συντελέσουν θετικά, εξασφαλίζοντας σταθερότητα εισοδήματος για τον ντόπιο Μελισσοκόμο.

     Από  Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ &  ΙΘΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img