Δ. Ληξουρίου για Εθν. Δρυμό Αίνου: Η Κεφαλονιά καθίσταται παράρτημα της Ζακύνθου

spot_img

Ληξούρι  28-04-2020  

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΙΟΝΙΟΥ

                Το  Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση την 27η Απριλίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης – ένεκα των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού  covid-19 – με θέμα τις διατάξεις του  Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» που προβλέπει μεταξύ άλλων την συγχώνευση του Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου και λοιπών Προστατευόμενων περιοχών Ιονίου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Την έκδοση ψηφίσματος αναλυτικά ως εξής:

H  Κυβέρνηση με την κατάθεση του κατ’  ευφημισμό αποκαλούμενου “περιβαλλοντικού” νομοσχεδίου κατάργησε χωρίς καμία προφανή δικαιολογία και χωρίς να προηγηθεί κοινωνική διαβούλευση τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Η πράξη αυτή προσβάλλει και ευτελίζει την Αυτοδιοίκηση και κατ’  επέκταση τις τοπικές κοινωνίες. Εντυπωσιάζει και εξοργίζει μάλιστα το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη εν μέσω απόλυτης κοινωνικής αρρυθμίας λόγω κορωνοϊού, προφανώς για να ακυρώσει τις οξύτατες διαμαρτυρίες που θα προκαλούντο.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο ο Φορέας του Αίνου θα υπαχθεί στη μονάδα διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και προστατευόμενων περιοχών Ιονίου.

Σε ελεύθερη μετάφραση η Κεφαλονιά καθίσταται υποκατάστατο και παράρτημα της Ζακύνθου. Η διαχείριση των θεμάτων του Αίνου, που για την Κεφαλονιά αποτελεί πηγή έμπνευσης και ζωής, θα γίνεται πλέον εκ του μακρόθεν, με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας στη διαχείριση.

Αξίζει να τονίσουμε, ότι μέχρι σήμερα ο Φορέας του Αίνου έχει να επιδείξει σημαντικό και πολυδιάστατο έργο, τόσο στο κομμάτι της ενημέρωσης  και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών των νησιών μας όσο και στο επίπεδο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητας του Εθνικού μας Δρυμού. Μάλιστα σε αδιάλειπτη συνεργασία με τα σχολεία των νησιών μας έχει αναπτύξει σπουδαία παιδαγωγική δράση για περιβαλλοντικά ζητήματα.  Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπό την επίβλεψή του τελούν τόσο θαλάσσιες όσο και χερσαίες περιοχές του δικτύου NATURA 2000.

Εξόχως σημαντική είναι και η δρομολογούμενη υπό τη φροντίδα του Φορέα και σε συνεργασία με Περιφέρεια και Δήμους δημιουργία του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και η ένταξη του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, σχέδιο μεγαλόπνοο με πολλαπλά οφέλη τόσο για την οικονομική και τουριστική ανάταση των νησιών μας όσο και για την προβολή τους σε παγκόσμια εμβέλεια. 

Τεράστιας όμως σημασίας είναι και το υπό δημιουργία Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για τα σπάνια και απειλούμενα φυτά του Αίνου.

Καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται ότι όλα τα παραπάνω χωρίς την παρουσία του Φορέα του Αίνου θα τιναχτούν στον αέρα και θα παραμείνουν μόνο λόγια του αέρα.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

  • Να αποσύρει εδώ και τώρα τις προτεινόμενες απορρυθμίσεις που αφορούν το Φορέα του Αίνου.
  • Να κατανοήσει και να σεβαστεί ότι η διατήρηση του Φορέα του Αίνου αποτελεί πράξη ευθύνης για την προστασία του ανεκτίμητου θησαυρού που λέγεται Αίνος αλλά και διασφάλιση αυτού του πλούτου για τις επερχόμενες γενιές.
  • Να διαφυλάξει στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας των απασχολουμένων στο Φορέα.

Τέλος δηλώνουμε ότι η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου και λοιπών προστατευόμενων περιοχών Ιονίου, κάλλιστα μπορεί να υπαχθεί στη διαχείριση του Φορέα του Αίνου ο οποίος έχει δώσει απτά δείγματα αξιοπιστίας, δημιουργικής δράσης, στοχευμένων πρωτοβουλιών και υπεύθυνης αντιμετώπισης των θεμάτων περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img