Ο Διονύσης Γασπαρινάτος για τον Προϋπολογισμό & το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 του Δήμου Αργοστολίου

spot_img

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΟΝΥΣΗ Π. ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΤΟΥΣ 2023 ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Με τα ποσά για έργα που έχουν συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας για το 2023, και ειδικότερα από αυτά που προέρχονται από Υπουργεία, επιβεβαιώνεται η αντίληψη ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζονται από το κεντρικό κράτος ως ο φτωχός συγγενής, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που πρέπει να παίξουν.

Το τεχνικό πρόγραμμα που φέρνετε προς ψήφιση, στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από Υπουργεία και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση, δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν έργα από ίδιους πόρους  του Δήμου.

Έργα όπως πχ η δημιουργία βιολογικών καθαρισμών που θα έλυναν μεγάλα προβλήματα περιοχών όπως η Λειβαθώ και θα στόχευαν στην προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του δήμου μας, είναι ανύπαρκτα.

Θα ήθελα επίσης να έβλεπα προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων προστασίας του περιβάλλοντος σε ότι έχει σχέση με την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων, την ανακύκλωση και γενικότερα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα ήθελα να φέρνατε ένα τεχνικό πρόγραμμα στο οποίο θα ήταν ευδιάκριτη η πρόθεσή σας για βελτίωση του οδικού δικτύου και του μεγάλου κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στο Αργοστόλι κυρίως την τουριστική περίοδο.

Θα ήθελα να έβλεπα σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα να εξυπηρετείται η ανάγκη να επενδύσουμε στη νεολαία, τα παιδιά μας, το αύριο αυτού του τόπου με έργα αναβάθμισης των υπαρχουσών και δημιουργίας νέων σχολικών μονάδων, με επενδύσεις σε μουσεία όπως η αποπεράτωση του Ναυτικού Μουσείου στα Φάρσα και η επαναλειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα Δαυγάτα, με επέκταση των χώρων άθλησης στο κλειστό γυμναστήριο και το κολυμβητήριο, με τη δημιουργία επιτέλους ανοικτού θεάτρου και άλλων χώρων πολιτισμού.

Θα ήθελα να έβλεπα έργα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης δημόσιων κτιρίων και δημοτικών ακινήτων που μέχρι σήμερα τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το τεχνικό πρόγραμμα που έρχεται σήμερα προς ψήφιση θεωρώ ότι δεν βάζει τις βάσεις να γίνει ο δήμος μας ένας σύγχρονος  δήμος που θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο στους κατοίκους του όσο και στους επισκέπτες που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Δεν μας επιτρέπει αυτό το τεχνικό πρόγραμμα πιστεύω να αισιοδοξούμε ότι ο δήμος μας θα  μπορέσει άμεσα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών  και της κοινωνίας.

Αργοστόλι 19/12/2022

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αργοστολίου


ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023 ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΟΝΥΣΗ Π. ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΥ

Πριν την τοποθέτησή μου για τον προϋπολογισμό που φέρνεται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα τον δω και δεν θα τον κρίνω ως ένα απλό λογιστικό σχέδιο στο οποίο υπάρχει απλή καταγραφή των εσόδων και των εξόδων του Δήμου μας, αλλά ως την έκφραση μιας συγκεκριμένης πολιτικής και παρουσίαση του αναπτυξιακού οράματος της Δημοτικής Αρχής που έχει την ευθύνη της σύνταξής του.

Οι παρατηρήσεις που θα κάνω στη συνέχεια, αποδεικνύουν τη χαμηλή στόχευση που έχετε όσον αφορά την ανάδειξη και την ανάπτυξη του Δήμου μας, κυρίως μέσα από την υλοποίηση έργων υποδομής.

Όσον αφορά το σκέλος των εσόδων:

Στην ανακεφαλαίωση του προϋπολογισμού και τον κωδ. 1/13 των τακτικών εσόδων από  επιχορηγήσεις και επενδύσεις (χρήματα για έργα δηλαδή), προϋπολογίζετε να εισπράξετε το 2023 16ΧΧ ΕΥΡΩ. Δηλαδή  2,5ΧΧ ΕΥΡΩ παραπάνω από το 2022, όταν το 2022 είχατε προϋπολογίσει 13.722.000 και εισπράξατε μόνο 2.689.000 ήτοι ποσοστό 19,59% μόνο.

Στον Κωδ. 3/32 των εσόδων το 2022 υπολογίζατε ότι από βεβαιωθέντα έσοδα προηγούμενων ετών θα εισπράττατε 8.211.319 ΕΥΡΩ και εισπράξατε μόνο 887.927 ΕΥΡΩ ήτοι ποσοστό μόνο 10,81%. Είναι ένα ποσοστό που προδίδει αποτυχία όσον αφορά τη διαχείριση αυτού του ποσού. Παρόλα αυτά έρχεστε και μας λέτε ότι το 2023 θα εισπράξετε το 100% του προϋπολογισθέντος ποσού των 8.145.277 ΕΥΡΩ.

Πρέπει τέλος να μας εξηγήσετε με ποιο τρόπο ακριβώς  υπολογίζετε ότι το 2023 θα προκύψουν έσοδα 52.371.958 ΕΥΡΩ όταν το 2022 υπολογίζατε να εισπράξετε 48.236.753 ΕΥΡΩ και εισπράξατε μόνο 23.505.951 ΕΥΡΩ ήτοι ποσοστό μόνο 48,73%.

Όσον αφορά το σκέλος  των εξόδων:

Στον κωδ. Των εξόδων 7 που αφορά Επενδύσεις, δηλ. έργα, προμήθειες παγίων και μελέτες, το 2022 είχαμε προϋπολογίσει ότι θα διαθέσετε 19.097.730 και διαθέσατε μόλις 1.191.399 ήτοι ποσοστό 6,24% που μόνο ως τραγικό μπορεί να χαρακτηρισθεί. Ποσοστό που υποδηλώνει ανικανότητά στην παραγωγή έργου. Εύχομαι για το καλό του Δήμου μας το 2023 να επιτύχετε το στόχο σας και προεκλογικά έστω, να καταφέρετε να παραδώσετε έργο 23.233.454 όπως προϋπολογίζετε.

Όπως φαίνεται από τον κωδ. 6721/03 που αφορά τις δαπάνες για την κοινωνική αλληλεγγύη και την παιδεία, το 2022 διαθέσατε μόλις 235.532 ΕΥΡΩ και το 2023 προϋπολογίζετε ότι αυτό το ποσό σχεδόν θα διπλασιασθεί, δηλ. θα διαθέσετε 471.066 ΕΥΡΩ. Πιστεύετε αλήθεια ότι με ένα τέτοιο ποσό, θα καλύψετε τις ανάγκες κοινωνικής αλληλεγγύης και της παιδείας στο μεγαλύτερο Δήμο, την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς; Εξυπηρετείται αλήθεια με τέτοια ποσά το όραμά σας για το Δήμο μας;

Και βέβαια το ίδιο συμβαίνει και με τα ποσά που διατίθενται ως επιχορηγήσεις σε άπορους συνδημότες μας, σε αθλητικούς συλλόγους, στις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις χορωδίες και τις φιλαρμονικές, όπου το 2022 διατέθηκαν μόλις 35.048 ΕΥΡΩ και το όραμά σας για το 2023 θα υλοποιηθεί με 48.000 ΕΥΡΩ.

Στους κωδ. 6737/05 το 2022 αποδώσατε στη ΕΔΑΚΙ 1.460.000 ενώ το 2023 φαίνεται ότι θα χρειαστεί να πληρώσει ο Δήμος μας 1.910.000 ήτοι 30% παραπάνω. Χρήματα που θα καλεστούν να πληρώσουν οι δημότες, με αποτέλεσμα να συμβάλει ο Δήμος μας στην περαιτέρω φτωχοποίησή τους.

Στον κωδ. 7326/19 που αφορά την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς ούτε το 2022, αλλά ούτε και το 2023 φαίνεται ότι έχει πρόθεση η Δημοτική Αρχή να απαιτήσει από  το αρμόδιο  υπουργείο χρήματα προκειμένου να τα διαθέσει για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού και απαραίτητου έργου. Αλήθεια δεν νομίζεται ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στο Αργοστόλι; Φαντασθείτε να μην υπήρχε και το ΑΡΚ , του οποίου η λειτουργία στην Κρανιά έχει κριθεί ως μη νόμιμη και δεν μπορεί να δεχθεί πλέον άλλα ζώα; Πως σκέπτεσθε να αντιμετωπίσετε αυτό το μεγάλο πρόβλημα;

Κλείνοντας θέλω να αναφέρω ότι στον προϋπολογισμό που φέρνεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση ότι ο σχεδιασμός σας, το όραμά σας για το Δήμο μας, την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, έχει διορατικότητα και με την εκτέλεσή του το 2023 θα παραδώσετε στους συνδημότες μας κάποιο μεγάλο και μακρόπνοο έργο, κάτι που ούτε τα  τρία προηγούμενα χρόνια καταφέρατε.

Δεν δείχνει αποφασιστικότητα από τη μεριά σας να παραδώσετε στη λήξη της θητείας σας ένα Δήμο καλύτερο, πιο όμορφο και πιο δυνατό από αυτόν που παραλάβατε το 2019 από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Αυτός ο  προϋπολογισμός είναι ολοφάνερο  πως δεν έχει στόχο να κάνει τη ζωή και την καθημερινότητα των συνδημοτών μας καλύτερη και πιο εύκολη.

Δεν διακρίνεται η κοινωνική διάσταση που πρέπει να έχει, αφού τα ποσά που έχετε προϋπολογίσει για τους ευάλωτους και άπορους συνδημότες μας είναι πολύ μικρά και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως έχετε στόχο τη στήριξη, την ενίσχυση και τη βελτίωση  της καθημερινότητας των αδύναμων συμπολιτών μας και εν τέλει την ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στους κωδικούς που αναφέρονται σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον εκ μέρους της δημοτικής αρχής, όσον αφορά την ενίσχυση αυτού του πολύ σοβαρού τομέα της κοινωνικής ζωής  του Δήμου μας.

Τέλος είναι επίσης ολοφάνερο από τα ποσά που προϋπολογίζεται στους κωδικούς των ανταποδοτικών τελών, ότι δεν έχετε τη διάθεση με τις πολιτικές που ακολουθείτε, να ανακουφίσετε στο ελάχιστο έστω, τις επιπτώσεις που έχει υποστεί το σύνολο των συνδημοτών μας από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, στις οποίες δεν φαίνεται να έχετε διάθεση να προβάλετε το παραμικρό εμπόδιο.

Αργοστόλι 19/12/2022

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αργοστολίου

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται