Η αληθινή ιστορία πίσω από 8 δημοφιλή διαδικτυακά memes

spot_img

Γράφει ο Μάνος Νομικός

Η αληθινή ιστορία και οι πραγματικοί άνθρωποι πίσω από 8 από τα πιο δημοφιλή διαδικτυακά memes.

Τα memes (ή αλλιώς διαδικτυακά μιμίδια), είναι συνήθως εικόνες με χιουμοριστικό μήνυμα – κείμενο, προκαλούν το ενδιαφέρον των χρηστών του διαδικτύου και εξαπλώνονται ραγδαία στον κυβερνοχώρο.

Πολλές οι συζητήσεις γύρω από αυτά, αν αποτελούν μέρος προπαγάνδας, τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα κάποιου που βλέπει τον εαυτό του να γίνεται meme ξαφνικά, αν μπορούν να ανεβάσουν και να ρίξουν κυβερνήσεις, για πολλούς από εμάς όμως είναι ένα ελεύθερο μέσο έκφρασης της εποχής του διαδικτύου και των social media, ένα μέσο στο οποίο όλοι έχουν πρόσβαση.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Meme Wars

Πολλά από τα δημοφιλή memes έχουν τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες γύρω από τη δημιουργία τους και τους ανθρώπους που απεικονίζονται στις εικόνες. Ανάμεσα σε δεκάδες memes, επιλέξαμε 8 από τα πιο δημοφιλή και σας λέμε τις ιστορίες τους.

Hide the Pain Harold

Πριν 10 χρόνια, ο συνταξιούχος Ούγγρος ηλεκτρολόγος Andras Arato τράβηξε εκατοντάδες stock φωτογραφίες για λογαριασμό ενός φωτογράφου. Ένα χρόνο αργότερα, ο 75χρονος σήμερα Andras ξύπνησε ένα πρωί και κατάλαβε πως είχε γίνει viral εν μία νυκτί και οι φωτογραφίες του αντικείμενο για ένα από τα πιο αγαπημένα meme όλων των εποχών.

Οι εκφράσεις προσώπου του Andras (ή Harold ή Maurice στο meme σύμπαν) δηλώνουν μία είδους δυσφορία και ελαφρά θλίψη, με πολλούς να αναρωτιούνται ποια εταιρία θα χρησιμοποιούσε αυτές τις stock φωτογραφίες και για ποιο λόγο. Την ίδια δυσφορία έδειξε η γυναίκα του, με όλο αυτό το θόρυβο γύρω από τις φωτογραφίες του άνδρα της, κάτι που της πέρασε όταν ήρθαν οι πρώτες τηλεοπτικές διαφημίσεις και χρήματα.

Woman Yelling at Cat

Ένα ξεκαρδιστικό meme σε δύο καρέ. Αριστερά βλέπουμε την ηθοποιό Taylor Armstrong, μέσα από ένα  screenshot από την τηλεοπτική σειρά «Real Housewives of Beverly Hills», να φωνάζει και να δείχνει κάποιον με το δάχτυλο. Δεξιά βλέπουμε τη γάτα με το όνομα Smudge (φυσικά έχει και προφίλ στο Instagram) μπροστά από ένα τραπέζι με φαγητό και ένα περίεργο βλέμμα και έκφραση που έχει πάρει. Δεν ξέρουμε αν η Taylor Armstrong φωνάζει στη γάτα ή απλά τα λαχανικά δεν αρέσουν καθόλου στην Smudge. Μάλλον το δεύτερο. Και οι δύο εικόνες ξεκίνησαν σαν ξεχωριστά memes αλλά κάποια ιδιοφυΐα τα ένωσε σε μία σύνθεση.

Roll Safe Think About It

Η φωτογραφία μας έρχεται από το 2016 και απεικονίζει τον Βρετανό ηθοποιό Kayode Ewumi, πρωταγωνιστή της web σειράς «Hood Documentary». Κάποιος κράτησε το screenshot της συγκεκριμένης εικόνας-καρέ μέσα από ένα special που γύρισε ο Ewumi για το BBC και έτσι δημιουργήθηκε ένα από τα πιο διαδεδομένα memes των τελευταίων ετών. Συνήθως λεζάντες με χιουμοριστικά γνωμικά, απλοϊκά ξεκαρδιστικά συμπεράσματα και σοφιστείες συνοδεύουν το meme (π.χ. «δεν θα βρεις κρούσματα κορωνοϊού, αν δεν κάνεις τεστ») και μία (λάθος) αντίληψη πως αν κάνουμε τα στραβά μάτια στα προβλήματα και τις ευθύνες, αυτές ως δια μαγείας θα εξαφανιστούν. Ο Kayode Ewumi συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και να γράφει για το BBC, με την πιο πρόσφατη τηλεοπτική σειρά να έχει τίτλο «Enterprice» (ΒΒC Three).

Distracted Boyfriend

Όπως και στην περίπτωση του Ούγγρου Andras «Hide the Pain Harold» Arato, έτσι και εδώ έχουμε την περίπτωση εμπορικών stock φωτογραφιών που έγιναν viral και οι πρωταγωνιστές τους διάσημοι στο ίντερνετ (και όχι μόνο). Φαίνεται πως τον ανέμελο περίπατο του ζευγαριού της φωτογραφίας διαταράσσει μία δεύτερη κοπέλα, με τον άνδρα να κοιτάει προς αυτήν και η φίλη του να δυσφορεί. Φωτογράφος είναι ο Antonio Guillem και έχει τραβήξει δεκάδες ακόμα stock φωτογραφίες με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Περιττό να πούμε πως η ζωή του, όπως και αυτή των μοντέλων Mario και Laura, άλλαξε από τότε. Ο Antonio συνεχίζει να βγάζει stock φωτογραφίες μέσα από το δικό του agency και πολλές από αυτές έχουν εμφανιστεί σε γνωστές διαφημίσεις.

Sceptical Third World Child

Η φωτογραφία με το παιδί σε μία καλύβα, με τα βρώμικα ρούχα και αυτό το βλέμμα, έγινε viral πριν 8 χρόνια στο Reddit (πού αλλού;) και από τότε ξεκίνησαν διάφορα ερωτήματα αλλά και νέες συζητήσεις ως προς το πως ο δυτικός κόσμος βλέπει την Αφρική και όλα τα κυρίαρχα στερεότυπα. Το κυριότερο από όλα, ποιο είναι αυτό το παιδί; Τι πιθανότερο είναι να μην γνωρίζει τίποτα για τη δημοσιότητα που έχει λάβει και φυσικά να μην έχει κερδίσει κάτι μέσα από αυτό. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2012, όταν η 28χρονη γιατρός Heena Pranav, η γυναίκα της φωτογραφίας, σαν φοιτήτρια τότε βρισκόταν σε αποστολή στην Ουγκάντα. Σε μία αγορά της πόλης Gulu συνάντησε τον μικρούλι και φαίνεται πως δέθηκαν. Δυστυχώς, ούτε η ίδια γνωρίζει σήμερα που βρίσκεται το παιδί, πρέπει να είναι 10-11 ετών σήμερα. Μέσα σε όλα τα στερεότυπα, πώς βλέπει ο δυτικός κόσμος την «φτωχή» Αφρική, τίθενται και ερωτήματα προσωπικών δεδομένων και πως ένα meme-φωτογραφία χρησιμοποιείται χωρίς την συγκατάθεση κάποιου. Καλώς ήρθατε στο ίντερνετ!

Disaster Girl

Τι κάνει αυτό το «διαβολικό» κοριτσάκι και γελάει μπροστά στην καταστροφή; Η ίδια έβαλε τη φωτιά; Γιατί χαίρεται; Φυσικά, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και η πρωταγωνίστρια του δημοφιλούς meme, η 20χρονη σήμερα Zoe Roth, δεν είναι πυρομανής. Η φωτογραφία μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, στο 2004, όταν η ίδια ήταν τεσσάρων ετών, σε μία κωμόπολη στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Δύο τετράγωνα μακριά από το σπίτι της γινόταν μία άσκηση από το τοπικό πυροσβεστικό τμήμα και ένα σπίτι που καιγόταν ακριβώς για αυτό το σκοπό. Δεν άργησε να μαθευτεί το νέο και έτσι όλοι οι γείτονες μαζεύτηκαν να δουν ένα σπίτι να καίγεται και την προσπάθεια των πυροσβεστών να σβήσουν τη φωτιά. Δεν υπήρχε καμία ανησυχία ή κίνδυνος για τους κατοίκους που έβλεπαν από κοντινή απόσταση αυτό το γεγονός, με την πατέρα της Zoe, Dave, να της βγάζει μία φωτογραφία που παραμένει ακόμα φρέσκια στον κόσμο του διαδικτύου.

Bad Luck Brian

Όταν σε παίρνει ένας φίλος τηλέφωνο τα ξημερώματα, ίσως να μην είναι για καλό. Δεν ξέρουμε τι ισχύει με την περίπτωση του 22χρονου τότε Kyle Craven όταν ένας φίλος του ανέβασε το 2012 μία σχολική του φωτογραφία στο Reddit με τη λεζάντα «Takes driving test … gets first DUI». Αμέσως, ακολούθησε μία δεύτερη λεζάντα από άλλον χρήστη, «Tries to stealthily fart in class / shits» και το meme «εκτοξεύτηκε» στην στρατόσφαιρα και μετά από διάφορα post στο δημοφιλές site 9GAG. Ο σχολική φωτογραφία του Kyle, με τα σιδεράκια του και το καρό πλεκτό γιλέκο, συνοδεύουν χιλιάδες λεζάντες και memes που περιγράφουν διάφορες άβολες, αμήχανες και ντροπιαστικές καταστάσεις. Ο 30χρονος σήμερα Kyle Craven ζει στην πόλη Broadview Heights του Ohio και εκτός από αρκετά χρήματα που κερδίζει μέσα από διαφημίσεις (McDonald’s) και merchandise (υπάρχουν σχέδια ακόμα και για μία ταινία), συνεχίζει να χτίζει… εκκλησίες με την κατασκευαστική εταιρία του πατέρα του, ενώ είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Καθόλου άτυχος θα λέγαμε.

Scumbag Steve

Σίγουρα, δεν είναι ότι καλύτερο να σε αποκαλούν «λεχρίτη» (scumbag), πόσο μάλλον σε ένα meme. Εδώ έχουμε ένα από τα πιο κλασικά meme, με τις ρίζες του να πηγαίνουν πίσω στο 2006 όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία από τη μητέρα του πρωταγωνιστή και το 2011 που έγινε γνωστό μέσα από το Reddit. Ο 16χρονος τότε Blake Boston, ποτέ δεν θα φανταζόταν πως η εξεζητημένη φωτογραφία του για το εξώφυλλο του άλμπουμ της ραπ μπάντας που είχε (Beantown Mafia) θα γινόταν τόσο διάσημη. Η γούνα, το ανάποδο καπέλο, το – λανθασμένο ίσως – στερεότυπο της εικόνας ενός εξυπνάκια, καιροσκόπου και bully, για κάποιο λόγο οδήγησαν να γίνει αυτή η φωτογραφία ένα από τα πιο δημοφιλή meme, με ανάλογες λεζάντες. Το ανάποδο καπέλο χρησιμοποιείται πολλές φορές και στα χιουμοριστικά «Thug Life» videos στο YouTube.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img