Μίνι οδηγός για καλοκαιρινές διακοπές χωρίς περιπέτειες

spot_img

Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο ήλιος, καταγάλανες θάλασσες και ανεμελιά

Αυτή η εποχή χαρακτηρίζεται συχνά από μικροτραυματισμούς, τσιμπήματα ή και δηλητηριάσεις. Ιδού μερικές συμβουλές ειδικών για να τα αποφύγετε, να τα διαγνώσετε αλλά και για να αντιδράσετε κατάλληλα.

Αλλεργίες

Αυτήν την περίοδο εμφανίζονται δύο είδη αλλεργιών: το καλόηθες καλοκαιρινό εξάνθημα είναι το πιο συνηθισμένο. Εκδηλώνεται δύο μέρες μετά την πρώτη παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, με ένα δερματικό εξάνθημα στα άκρα και το ντεκολτέ (όχι στο πρόσωπο). Προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες ηλικίας από 25 έως 45 ετών.

Το πολυμορφικό εξάνθημα είναι σπανιότερο και πιο ενοχλητικό και παρουσιάζεται ακόμα και με μικρή έκθεση στον ήλιο. Προκαλεί έντονο κνησμό στα χέρια, το ντεκολτέ και το πρόσωπο. Προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Πρόληψη: Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι αλλεργίες αυτές προλαμβάνονται με πρόσληψη «χαπιών – βιταμινών μαυρίσματος» επί δύο με τρεις εβδομάδες πριν από την αναχώρηση και καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών.

Θεραπεία: Αποφεύγουμε τον ήλιο μέχρι να φύγουν τελείως από πάνω μας τα σπυράκια. Σε περίπτωση κνησμού μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη κρέμα, καθώς και αντισταμινικά για να καταπολεμήσουν την αλλεργία.

Αχινοί – Mέδουσες

Σε ό,τι αφορά τους αχινούς αν περπατάτε στους βράχους υπάρχει κίνδυνος να μπουν τα αγκάθια τους στα πόδια σας. Σε περίπτωση που σας συμβεί, βγάλτε προσεκτικά τα αγκάθια για να αποφύγετε τυχόν μόλυνση. Για μεγαλύτερη ευκολία μουλιάστε το σημείο. Μετά βάλτε ένα αντισηπτικό: οι πληγές μπορεί να συνεχίσουν να πονάνε επί αρκετές εβδομάδες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μέδουσες, η επαφή με αυτές προκαλεί μια έντονη αίσθηση καψίματος, αλλά ευτυχώς χωρίς σοβαρότητα. Αν σας τσιμπήσει μέδουσα βάλτε ξίδι στις ζώνες που έχουν προσβληθεί. Αν παραμένουν κομματάκια από τα πλοκάμια κολλημένα στο δέρμα, τραβήξτε τα απαλά. Συχνά χρειάζεται αναλγητικό σε δισκία.

Έντομα

Κουνούπια: Τσιμπάνε περισσότερο το βράδυ. Μερικά ενοχλούν περισσότερο και άλλα λιγότερο. Γι’ αυτό αν το σημείο που σας τσίμπησε ένα κουνούπι δείτε ότι πρήζεται, καλό είναι να βάλετε τοπικά λίγη κορτιζονούχο αλοιφή και να πάρετε ένα αντισταμινικό χάπι ή λίγο αντισταμινικό σιρόπι.

Σφήκες – μέλισσες: Σε περίπτωση τσιμπήματος βγάλτε με προσοχή το κεντρί και βάλτε στο σημείο που πονάει πάγο. Στη συνέχεια απλώστε ένα διάλυμα αμμωνίας. Σε περίπτωση τσιμπήματος στο στόμα καλέστε αμέσως γιατρό ή το 166, γιατί υπάρχει κίνδυνος κώματος.

Διάρροια των ταξιδιωτών

Ο συγκεκριμένος τύπος διάρροιας οφείλεται στην αλλαγή κλίματος και διατροφής, καθώς και στην κατάποση μικροβίων στα οποία δεν είναι συνηθισμένος ο οργανισμός. Εμφανίζεται αιφνίδια και διαρκεί 4 με 5 μέρες. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να είμαστε σχολαστικοί με τους κανόνες υγιεινής. Πλένουμε τα χέρια μας πριν από το φαγητό, αποφεύγουμε τα κακοπλυμένα ωμά λαχανικά και φρούτα, το νερό αμφίβολης προέλευσης, ακόμα και τα παγάκια. Η ενυδάτωση επιτυγχάνεται με πρόσληψη τσαγιού, αναψυκτικών τύπου κόλα και αντιδιαρροϊκών.

ΠΗΓΗethnos.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img