«Μαύρα Πληγωμένα Χρόνια»: Εικόνες  τεκμήρια από την ξεχασμένη πλευρά διοίκησης της Κεφαλονιάς από τους  φασίστες κατακτητές

spot_img

« Μαύρα Πληγωμένα Χρόνια »

Το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Ληξουρίου  πραγματοποίησε  λόγω της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940  έκθεση  με τίτλο «Μαύρα Πληγωμένα Χρόνια»,  που αφορά την περίοδο της Κατοχής ΄40 -΄44.  Η έκθεση  πραγματοποιήθηκε  στο χώρο της Πετριτσείου Βιβλιοθήκης  Ληξουρίου «Ο Δαμοδός».

Την έκθεση επιμελήθηκαν  οι : Ελπίδα Σοφιανίδη, θεατρολόγος του Δήμου Ληξουρίου και η Μαρία Σταυροπούλου. Επίσης  στα εγκαίνια οι απαγγελίες των μαθητών του 2ου Δημοτικού Ληξουρίου έδωσαν μια ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση.  Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γεώργιος Κατσιβέλης , ο βουλευτής του νησιού, Παναγής Καππάτος, εκπρόσωποι  από τον Ιταλικό Σύλλογο Κεφαλονιάς  (Μεραρχίας Aqui) και η πρόξενος της Ιταλίας στο νησί μας, Γκρατσιέλα  Μικελέτι  και αρκετοί παλιοί Ληξουριώτες.

Συγκεκριμένα, μέσα από εικόνες, σχέδια και χαρακτικά, παρουσιαστήκαν  οι δυσκολίες και ο αγώνας του λαού μας για αντίσταση και λευτεριά. Επίσης, εκτέθηκαν έγγραφα, τεκμήρια και  ντοκουμέντα μέσα από τα δελτία τύπου της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής στο νησί μας, καθώς και ειδήσεις από τον τύπο της εποχής,  όπου σκιαγραφείται η φασιστική προπαγάνδα προς εξυπηρέτηση των  κατακτητών, καθώς και φωτογραφικό υλικό των πολυβολείων της Παλικής (Ιταλικών και Γερμανικών). Τέλος,  συμπλήρωσαν το όλο εκθεσιακό σκηνικό τα  εκθέματα των Ιταλών, που ήταν  προσφορά του μουσείου της Μεραρχίας Aqui του Αργοστολίου.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Ένα μικρό δείγμα από την  προαναφερθείσα έκθεση είναι οι ακόλουθες εικόνες  τεκμηρίων, που φωτίζουν την έως τώρα ξεχασμένη πλευρά διοίκησης  της Κεφαλονιάς μας από τους  φασίστες κατακτητές.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ληξουρίου

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img