Στη μνήμη του Βαγγέλη Φανού, πρωτοχορευτή του χορευτικού συλλόγου Καμιναράτων

spot_img

Χορευτικός Όμιλος Καμιναράτων

 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

« Μέρος του κειμένου δημοσιεύτηκε πρώτη φορά σε εφημερίδα για τα Καμιναράτα

από τον Γ. Γαλανό και επιμέλεια της Μάγδας Κονταρίνη»  το 2001

Ο χορός για τους Καμιναράδες είναι βασικό και πρωτεύον στοιχείο της ζωής τους, εκφράζοντας μέσα απ’ αυτόν τη ψυχική τους διάθεση και ζωντάνια. Κορυφώνουν δε τα βήματά τους σε γιορτές και πανηγύρια αλλά και σ’ άλλες  κοινωνικές εκδηλώσεις, δείχνοντας έτσι την ορμή και το κέφι που’ χουν οι κάτοικοι του χωριού.

Φημισμένοι από παλιά οι Καμιναράδες χόρευαν και τραγουδούσαν όπου η περίσταση το καλούσε. Κόσμιζαν το πανηγύρι του χωριού τους, του Προφήτη Ηλία και «όργωναν χορευτικά» τ’ αλώνια του τόπου τους.

Επιβάλλεται μια ονομαστική αναφορά σε παλιούς χορευτές και τραγουδιστές του  παραδοσιακού χορού.

Θεαγένης Σπ. Διονυσάτος,  Χαράλαμπος Θεοδ. Κούτσης

Χριστόδουλος Γερ. Αντωνάτος, Θεόκλητος Διονυσάτος

Φώτης Μαρούλης,  Παναγής Γαλιατσάτος. Τραγουδούσαν δε και χόρευαν επίσης:  Κυριακούλα Θεαγ. Διονυσάτου,  Πόπη Κυριάκου Μαρούλη,  Κατερίνα Θεόφραστου Διονυσάτου, Λούλα Χαραλάμπους Κούτση,  Παρασκευάς Μαρούλης

Συμμετοχή Καμιναράδων χορευτών και άλλων Κεφαλλήνων σε πανελλήνιο διαγωνισμό το 1961

Το 1961 με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Μαρίας Λασκαράτου – Λαδά ως εκπροσώπου της τότε Νομαρχιακής Επιτροπής, επίσης και της Μαρίας (Μαριγούλας) Αλιβιζάτου συγκροτήθηκε 15μελές τμήμα από Καμιναράδες  χορευτές για να δίνει το παρόν του σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Την ίδια χρονιά το χορευτικό συγκρότημα έλαβε μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Δώρας Στράτου, στο Αρχαίο θέατρο Πειραιά και απέσπασε το 3ο βραβείο (10.000 δρχ). Ο λόγος σύστασης του συγκροτήματος ήταν «…ότι ο χορός για τους Καμινάρηδες ήταν βασικό και πρωτεύων στοιχείο της ζωής τους, αφού εκφράζονταν μέσα από αυτόν την ψυχική τους διάθεση και ζωντάνια».

    Το 1962 μετά από δυναμικές παρουσίες των Καμιναράδων χορευτών, ιδρύθηκε ο Χορευτικός  Όμιλος Καμιναράδων. Βασικά μέλη  ήταν :

Βαγγέλης Σταύρου Φανός, Ευάγγελος Διονυσίου Σταθάτος, Γεράσιμος  Παν. Αντωνάτος,  Άγγελος Θεόφραστου Διονυσάτος,

Κώστας Θεόφραστου Διονυσάτος, Νίκος Φωτίου Σταθάτος

Βασίλης Ευαγ. Ρηγάτος,  Ηλίας Κωνσταντίνου Σταθάτος,

Βαγγέλης Διον Σταθάτος,  Σπύρος Διον. Σταθάτος,

Άγγελος Διον. Φανός, Χρήστος Παν. Αντωνάτος,

Χαράλαμπος Ευσταθίου Γαλιατσάτος, Παναγής Παρασκ. Μαρούλης

Ο σπουδαίος αυτός Χορευτικός Όμιλος, έδωσε παραστάσεις στην Αθήνα, στην αίθουσα του Παρνασσού και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, καθώς και στο αρχαίο θέατρο της πόλης αυτής, μετέχοντας σε διαγωνισμούς και σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.  Παράλληλα συμμετείχε σε πολλές αποκριάτικες εκδηλώσεις του Ληξουρίου και του Αργοστολίου εντυπωσιάζοντας τους θεατές για την ορμή και τα όμορφα δικά τους  χορευτικά λεβέντικα τσαλίμια.  Ήταν ιδιαίτερη τιμή να προσκαλούν οι διοργανωτές των πανηγυριών και των πολιτιστικών εκδηλώσεων τους Καμιναράδες χορευτές που πάντα αποσπούσαν το θαυμασμό και το χειροκρότημα.

            Στις 2 Ιουνίου 1963 διοργανώθηκαν από την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Αθηνών, την Τ.Ε.Τ., το Δήμο Αργοστολίου και άλλους Κεφαλονίτες των Αθηνών, ιδίως με την πρωτοβουλία και το συντονισμό  της Μαριγούλας Αλιβιζάτου, μα πάνω απ’ όλα  με τη συμμετοχή της Εταιρείας Ελληνικών Λαϊκών Χορών και Τραγουδιού της Δώρας Στράτου, καλλιτεχνικές και χορευτικές εκδηλώσεις στο Στάδιο  του Αργοστολίου. Συμμετείχαν  δέκα συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Την Κεφαλονιά εκπροσώπησαν  το Χορευτικό των Βαλσαμάτων και το συγκρότημα των Καμιναράτων.

Με μην οικονομική στήριξη των 2.000 δραχμών που πρόσφερε η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Αθηνών και την πολύτιμη βοήθεια της  Μαριγούλας Αλιβιζάτου το συγκρότημα των Καμιναράτων θα χορέψει και θα εντυπωσιάσει  με το κέφι και το χορευτικό του παλμό. Επίσης, θα δεχτεί πολλές ευχαριστίες και μπράβο, μα πάνω απ’ όλα θα δείξει ο Χορευτικός Όμιλος,  πως τα μέλη του γνωρίζουν καλά την κεφαλονίτικη χορευτική παράδοση.

            Το 1963 ο Χορευτικός Όμιλος Καμιναράδων εκπροσώπησε την Κεφαλονιά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό λαϊκών χορών στο Αρχαίο Θέατρο του Πειραιά, όπου η 9μελής επιτροπή με αυστηρά κριτήρια επάξια έδωσε  στους Καμιναράδες το Α΄ βραβείο.

Η αξία των χορών της ομάδας των Καμιναράδων (Μπάλλος, Συρτός, Μέρμηγκας και Ρόιδο) εκτιμήθηκε από τα καίρια σημεία των εκτελέσεων τους, που είναι απαραίτητα για κάθε ομάδα.

Τα σημεία αυτά ήταν σύμφωνα με τους κριτές τα :

 α) η καλή και πατροπαράδοτη μουσική

β) ο ακριβής ρυθμός των κινήσεων πάνω στη μουσική

γ) ο συντονισμός όλων στις χορευτικές κινήσεις

δ) η συμμετρική σειρά στην τοποθέτηση των χορευτών

ε) η σεμνότητα και η αρρενωπότητα στο ύφος και στις κινήσεις

στ) η δεξιοτεχνία των πρωτοχορευτών που έγινε με δημοκρατικότητα

(γιατί άλλαζαν με συνεργασία) και χωρίς επιδεικτικές υπερβολές.

Η ομάδα πήρε το πρώτο βραβείο για το ομαδικό και συντονισμένο πνεύμα των χορευτών. Τα ονόματα των 10 χορευτών με αλφαβητική σειρά των επιθέτων ήταν:

Αντωνάτος Γεράσιμος, Διονυσάτος Άγγελος, Διονυσάτος Ευάγγελος,

Διονυσάτος Κωνσταντίνος,  Κούτσης Θεόδωρος, Ρηγάτος Βασίλης,

Σταθάτος Ευάγγελος, Σταθάτος Ηλίας,  Σταθάτος Νικόλαος,  και Φανός Ευάγγελος

            Έπαινος βέβαια ανήκει και στους μουσικούς της ομάδας στο βιολιστή Λυκούργο Τζάκη και στο Νικόλαο Βουτσινά. Η σπουδαία αυτή επιτυχία των Καμιναράδων έγινε κάτω από τη φροντίδα  και την παρακίνηση της Μαριγούλας Αλιβιζάτου που μαζί με το πρώτο βραβείο δικαίωσε την προσπάθειά της.  

            Ο Χορευτικός Όμιλος Καμιναράτων συνέχισε να δίνει δυναμικά με την καλλιτεχνική του εμφάνιση, το παρόν σε εορτές και πανηγύρια και πρωτοστατούσε στην καρναβαλική περίοδο αφήνοντας πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις, Το 1965 επισκέφτηκαν την Κεφαλονιά για την καρναβαλική περίοδο 260 εκδρομείς από την Αθήνα, ανάμεσα τους δε και αρκετοί δημοσιογράφοι. Μία από τις εκδηλώσεις που παρακολούθησαν σε παραλιακό χώρο ήταν και η χορευτική παρουσία του συγκροτήματος των Καμιναράδων, έπειτα από πρωτοβουλία  και πάλι της φίλης του  Χορευτικού Ομίλου, Μαριγούλας Αλιβιζάτου. Το συγκρότημα έδωσε την καλύτερη εικόνα  και ενθουσίασε τους εκδρομείς που εκφράστηκαν γι’ αυτό με εγκώμια. 

             Το 1965 απετέλεσε σημαντική χρονιά για το Χορευτικό Όμιλο  αφού  προσκλήθηκε να συμμετάσχει και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα  στον εορτασμό της «Ανθισμένης Αμυγδαλιάς» που έγινε στην Αγκόλα της Σικελίας στις 11 και 13 του Φεβρουαρίου. Σε αυτό το Φεστιβάλ συμμετείχαν χορευτικές ομάδες απ’ όλη την Ευρώπη με 10 χορευτές και 2 ή 3  μουσικούς η κάθε ομάδα. Επιλέγηκε ο Χορευτικός  Όμιλος των Καμιναράδων να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα όχι  μόνο για την άρτια χορευτική του παρουσία, αλλά και γιατί είχε αποδείξει ότι αξίζει αυτή η τιμή. Το χορευτικό συγκρότημα το συνόδευσαν οι μουσικοί Λυκούργος Τζάκης (βιολί), Νίκος Παξινόπουλος (κιθάρα)  και Νίκος Δώριζας (κιθάρα –ακορντεόν).

            Ο Χορευτικός Όμιλος Καμιναράδων συνέχισε να διατηρεί την παράδοση της Κεφαλονιάς και να την εκπροσωπεί επάξια με τα όμορφα χορευτικά του βήματα. Πολλές φορές από το 1960 έως και πρόσφατα οι παλιοί πρωταγωνιστές τους παραδοσιακού κεφαλονίτικου χορού καλέστηκαν από άλλους κεφαλληνιακούς χορευτικούς συλλόγους για να δείξουν και να μυήσουν τα νέα μέλη τους στην κεφαλονίτικη μουσικοχορευτική παράδοση.

Οι Καμιναράδες χόρευαν με κέφι και μπρίο κεφαλονίτικο τους χορούς: τον  Μπάλλο, τον Μέρμηγκα, το Συρτό, το Μπαρμπουνάκι, το Καλαματιανό, τον Μανέτα,  τις Γύρες, το Διβαράτικο (το Παλαιγό) αλλά και τις καντρίλιες με κείνο τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

            Το Μάρτιο του 1982 ιδρύεται νέο «Σωματείο Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Καμιναράτων»  με την επωνυμία «Προφήτης Ηλίας».

Σκοπός του Σωματείου ήταν η προβολή των τοπικών και λαϊκών χορών, η εκπαίδευση ων νέων της επαρχίας Πάλης και η εκμάθηση τους,  η οργάνωση εορτών, διαγωνισμών και συναφών εκδηλώσεων προς τους σκοπούς του, καθώς και η συμμετοχή σε λαϊκά πανηγύρια. Το καταστατικό του Σωματείου το υπογράφουν 22 μέλη και το 1985 το τροποποιούν και το συμπληρώνουν για να έχει πληρότητα.

Πρόεδροι: Διονυσάτος Άγγελος, Γαλιατσάτος Χαράλαμπος, Διονυσάτος Κωνσταντίνος και Φανός Ευάγγελος. Το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα συμμετείχε τόσο στο χωριό τους όσο και σε άλλα μέρη του νησιού. Το συγκρότημα διατήρησε και προώθησε καλλιτεχνικά η Μαρία Διονυσάτου, δίνοντας αλησμόνητες Χορευτικές Καμιναρατικές Εικόνες σε όλα τα μέρη του νησιού.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΑΤΟΥ

Αντωνάτος Γερασίμου Παναγή,

Διονυσάτος Αγγέλου Ηλίας,

Διονυσάτου Αγγέλου Μαρία,

Διονυσάτος Αγγέλου  Κωνσταντίνος

Διονυσάτου Κάρρεν,

Αραβαντινού Πόπη,

Σταθάτος Νικολάου Διονύσιος,

Φανός Νικολάου Μιχάλης,

Κουρούκλη Ελευθερία,

Μαρούλης Χριστοφόρου Γεράσιμος ,

Αντωνάτου Χρήστου Αγγελική

Νέο Ξεκίνημα του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Καμιναράδων

Ύστερα από απουσία πολλών ετών ενός «θρυλικού» Χορευτικού Ομίλου  μια ομάδα νέων ανθρώπων από τα Καμιναράτα με γνώση τη  βαριά ιστορία που αξίωσε το Χωριό τους, ιδρύουν  με πρωτοστάτη τον Σταθάτο Διονύσιο του Νικολάου, τον «Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Καμηναράτων» .

            Σκοπός του Συλλόγου είναι η διάδοση των λαϊκών χορών της Κεφαλονιάς, αλλά και η εκπαίδευση των μελών του σε λαϊκών και τοπικών χορών και γενικά η δια παντός άλλου μέσου πνευματικής μουσικής χορωδίας και μόρφωσης των μελών. Ακόμα να συνεχιστεί η παράδοση μέσω οργάνωσης εορτών, διαγωνισμών, εκδηλώσεων και η συμμέτοχη σε πανηγύρια. Γενικότερα η αναβίωση της ιστορικής κληρονομίας των Καμιναράδων!!! 

             Βασικά μέλη του Συλλόγου είναι: Σταθάτος Διονύσιος του Νικολάου, Μαρούλης Σαράντης του Χριστοφόρου, Σταθάτος Φώτιος του Θεοδώρου, Φανός Μιχάλης του Νικολάου, Σταθάτος  Κωνσταντίνος του Πέτρου . 

Επιβάλλεται  μια ονομαστική αναφορά  στα μέλη του ανανεωμένου  Μουσικοχορευτικού Συλλόγου, τα οποία στηρίζουν αυτό το νέο ξεκίνημα  και που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στο πατροπαράδοτο  καμιναράτικο χορό, αλλά και σε άλλες ποικίλες δράσεις πολιτισμού και χαράς. 

Σταθάτος Νικολάου Διονύσιος

Μουρελάτου Νικολάου Αγάθη

Σταθάτος Θεοδώρου Φώτιος

Αντωνάτου Ανδρέα Φωτεινή

Σταθάτος Πέτρου Κωνσταντίνος

Σπαθή Μαρία

Φανός Νικολάου Μιχάλης

Μιχαλιτσιάνου Φωτεινή

Μαρούλης Κωνσταντίνου Παναγής

Μαρούλη Κωνσταντίνου Γεωργία

Μαρούλης Κωνσταντίνου Δήμος

Ρεπούση Ειρήνη

Μουρελάτος Νικολάου Ανδρέας

Ρουχωτά Καλομοίρα   

…….

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται