ΛΗΞΟΥΡΙ – 16η συνεδρίαση ΔΣ: Υπερίωνας, Parking στο Λασκαράτο & Site (Εικόνες-Βίντεο)

spot_img

Πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 στις 18:00 η 16η τακτική συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίουδιά ζώσης αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Είχε 8 θέματα ημερήσιας διάταξης και συνολικά κράτησε 6 ώρες χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων.

ΒΙΝΤΕΟ: (Όπως προβλήθηκε LIVE από τη σελίδα μας στο Facebook)

Μέρος 1ο:

Μέρος 2ο:

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Στην αρχή συζήτησαν για το θέμα της υγείας στο Νομό, αλλά και στο Ληξούρι, με αφορμή τη μεταφορά του κ. Βαγγέλη Λουκέρη με αγροτικό όχημα στο Γενικό Νοσοκομείο του Αργοστολίου και όχι με κάποιο ασθενοφόρο. Όλοι ευχήθηκαν περαστικά και καταδίκασαν το γεγονός. Βρήκαν ευκαιρία να μιλήσουν για τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ακόμη το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο και για το χαμένο χρόνο να επιλυθεί μετά τις κινητοποιήσεις στο Ληξούρι. Συγκεκριμένα ο κ. Διονύσης Αραβαντινός τόνισε “Τεράστια η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Μετά την κινητοποίηση αφήσατε το χρόνο να περάσει και χάθηκε η ευκαιρια συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας.”

Αναφέρθηκαν και στο θέμα του πρώην τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι για το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποιος τρόπος σωτηρίας του.

Στο τέλος των θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, ο κ. Δημήτρης Μαντζουράτος υποστήριξε πως στο Γενικό Λύκειο Ληξουρίου έχουν τοποθετηθεί εξωτερικές κάμερες ασφαλείας για την προστασία του χώρου από ζημιές στο πορτόνι. Θεωρεί ότι πρέπει να ξηλωθούν άμεσα λόγω προσωπικών δεδομένων των παιδιών και πρότεινε πως αν είναι απαραίτητο να φυλάει κάποιος το χώρo, το ιδανικότερο θα ήταν να προσληφθεί ένας φύλακας.

Θέμα 1ο: Λήψη απόφασης επί αιτήματος ΥΠΕΡΙΩΝΑ με θέμα: «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Α.μεΑ.» – Εισηγητής: A/Δήμαρχος κ. Γάλεμπ Ντιουάνι

Η Ένωση Α.μεΑ. ΥΠΕΡΙΩΝ έστειλε πριν μερικούς μήνες επιστολή στο Δήμο, μιας και χρειάζεται την οικονομική του βοήθεια για μια Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Α.μεΑ., που τόσα χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει.

Το αίτημά της ήταν ένα συγκεκριμένο ποσό για επισκευές σε κτήριο, που βρήκε η ίδια η Ένωση. Το κτήριο αυτό χρειάζεται άμεσα επισκευές συνολικής αξίας 40.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προτεινόμενο κτήριο είναι 200 τμ με 26 στρέμματα γη και το χρειάζεται για να το δηλώσει σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στις αρχές Ιουλίου 2020.

Στη συνεδρίαση ήταν η Πρόεδρος της Ενωσης Σοφία Μαροπούλου-Ζαφειράτου, η Αντιπρόεδρος, Μαρίνα Βαλσάμου, η Γραμματέας Μαρία Λαδά και το μέλος Σταύρος Λυκούδης, που εξήγησαν λεπτομερώς το αίτημά τους και απάντησαν σε όλες τις απορίες των δημοτικών συμβούλων.

Ο Δήμος απάντησε ότι είναι παράνομο να χρηματοδοτήσει την επισκευή ενός κτηρίου που δεν του ανήκει. Επίσης, έγινε κατανοητό ότι το ποσό είναι αρκετά μεγάλο για να το δώσει άμεσα στην Ένωση.

Μια πρόταση στο πρόβλημα δόθηκε από τον κ. Βασίλη Ρουχωτά υποδεικνύοντας κτήριο, που ανήκει στο Δήμο. Συγκεκριμένα υπέδειξε το περίπτερο στα Μιχαλιτσάτα.

Όμως, λόγω του ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο σε ποιον ανήκει, παρόλο που ο ίδιος ο κ. Ρουχωτάς δήλωσε ότι ανήκει στο Δήμο Ληξουρίου σύμφωνα με το υποθηκοφυλακείο και όχι στη Μητρόπολη, απορρίφθηκε εν τέλει από όλους για να μην έχει πρόβλημα και η Ένωση.

Τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα ο Δήμος Ληξουρίου να δίνει σιγά σιγά το ποσό που χρειάζεται η Ένωση ΥΠΕΡΙΩΝ, με τη μορφή βοηθήματος, με πρώτο ποσό αυτό των 10.000 ευρώ.

Θέμα 2ο: «Λήψη απόφασης επί αιτήματος ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τον τουρισμό, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες λόγω της κατάστασης με τον COVID – 19». – Εισηγητής: Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου

Με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Θέμα 3ο: Έγκριση 6ης αναμόρφωσης Προϋπολογισμού Δήμου Ληξουρίου οικ. έτους 2020 (αρ. 73/2020 απόφαση της Οικονομική Επιτροπής) – Εισηγητής: Δήμαρχος

Εδώ αναφέρθηκαν στην αναμόρφωση του Προϋπολογισμού με έργα σχετικά με τον Κορονοϊό. Συζήτησαν αρκετά και στα μόνα που ακούσαμε ιδιαίτερες διαφωνίες από τον κ. Αραβαντινό, τον κ. Ρουχωτά και τον κ. Μαντζουράτο είναι για την εκτύπωση φυλλαδίων ενημέρωσης για τον Κορονοϊό κόστους 8.000 ευρώ, καθώς δεν τα θεωρούν χρήσιμα, και για τη διαχείριση (και κατασκευή λογικά) site του Δήμου για την ενημέρωση για τον ιό κόστους 13.000. Παρόλα αυτά ο κ. Μαντζουράτος ψήφισε θετικά για τα φυλλάδια, μιας και έχει σχέση με τον ιό, αλλά απέρριψε κάθε δαπάνη που θεώρησε εκτός του σκοπού αυτού, όπως για παράδειγμα το site.

Εμείς απλά θα σχολιάσουμε ότι το ποσό των 13.000 ευρώ για την κατασκευή ενός site για έναν Δήμο, δεν μπορεί να αγγίξει καν το ποσό αυτό όσα και να βάλει ο προγραμματιστής. Ρωτήσαμε και πήραμε την απάντηση ότι ένα ποσό κοντά στα 1000 ευρώ έστω 2000, ανάλογα με τις λειτουργίες του και τη δυναμικότητά του, θα ήταν και πάρα πολλά. Τη διαχείριση άλλωστε θα την κάνει κάποιος υπάλληλος του Δήμου. Και για τα φυλλάδια θεωρούμε το κόστος υπερβολικό (αν και δεν ξέρουμε πόσα φυλλάδια θα εκτυπωθούν) και αχρείαστο, όταν ο Δήμος έχει πολλές άλλες ανάγκες.

Για να μην είμαστε και άδικοι ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Κατσιβέλης, δήλωσε ότι από τα ποσά αυτά θα περισσέψουν σίγουρα αρκετά χρήματα για άλλα έργα, καθώς έχουν μπει μόνο και μόνο για τον προϋπολογισμό.

Θέμα 4ο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – κλείσιμο παραλιακής οδού και παρακείμενων πεζόδρομων λόγω έναρξης της τουριστικής σαιζόν. – Εισηγητής: Α/Δήμαρχος κ. Βολτέρας Χρήστος

Ο κ. Βολτέρας περιέγραψε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προτείνονται από τη Δημοτική Αρχή, καθώς και για το κλείσιμο της παραλιακής οδού από 15 Ιουνίου. Τόνισε μάλιστα ότι οι επιχειρηματίες πρότειναν, μιας και δεν έχει κόσμο ακόμα, να παραταθεί για αργότερα το κλείσιμο της παριαλιακής.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν ότι πρέπει άμεσα να κλείσει η παραλιακή ζώνη και γενικότερα με όλα τα υπόλοιπα κάνοντας όπως πάντα τις απαραίτητες προτάσεις τους. Ο κ. Βασίλης Καππάτος ανέφερε ότι τα φορτηγά και γενικά τα οχήματα βαρέως τύπου θα πρέπει να μην εισέρχονται από τη κεντρική λεωφόρο, καθώς προκαλούν προβλήματα και μποτιλιαρίσματα εντός της πόλεως και ειδκά κοντά στη βρύση. Επίσης, τόνισε ότι κανένα αυτοκίνητο δεν πρέπει να είναι παρκαρισμένο στο στενάκι πίσω από το Θέατρο, που βλέπει το παλιό Δημαρχείο, μιας και υποστήριξε ότι είναι πολύ στενό και λόγω του ferry boat γίνεται το αδιαχώρητο κάθε λίγο.

Άλλη μία πρόταση λοιπόν από αυτές ήταν να μην υπάρχει παρκαρισμένο κανένα αμάξι μπροστά ή περιμετρικά του ιστορικού αγάλματος του Αντρέα Λασκαράτου για ολόκληρο το 24ωρο. Αυτή προτάθηκε από τις παρατάξεις του κ. Ρουχωτά και του κ. Μαντζουράτου με ιδιαίτερο ζήλο, μπορούμε να πούμε. Και όχι αδίκως.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρουχωτάς υποστήριξε ότι “Κανείς μας δεν θέλει ο Λασκαράτος να είναι καφετζής και παρκαδόρος”.

Η Δημοτική Αρχή πρότεινε να μην επιτρέπεται μόνο από τις 7 το απόγευμα και μετά.

Η πρόταση των δύο παρατάξεων (Λαϊκής Συσπείρωσης και κ. Ρουχωτά) ήταν αυτή που τελικά πλειοψήφισε με 9-8 ψήφους, αφού ψήφισε υπέρ τους και ο κ. Διονύσης Πρεντάνος. Αλλά για να περάσει η πρόταση ήθελε 11 ψήφους.

Εκεί ξεκίνησε ένας μικρός χαμούλης, καθώς η Δημοτική Αρχή θεώρησε ότι πρέπει να περάσει η πρότασή της χωρίς καν το θέμα του parking στο Λασκαράτο. Όμως, οι δύο παρατάξεις διαφώνησαν σθεναρά χωρίς να παίρνουν τίποτα πίσω.

Θέμα 5ο: Έγκριση υποβολής πρότασης με τίτλο: «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ» –  Εισηγητής: A/Δήμαρχος κ. Γάλεμπ Ντιουάνι

Ψηφίστηκε ομόφωνα

Θέμα 6ο: Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου ανάθεσης του έργου με τίτλο: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ»Εισηγητής: Δήμαρχος

Το έργο θα ανατεθεί μετά από ανοιχτό διαγωνισμό.

Ψηφίστηκε ομόφωνα

Θέμα 7ο: Έγκριση μελέτης με τίτλο: «Προμήθεια ετοίμου σκυροδέματος για την κατασκευή παιδικών χαρών, λοιπών κοινοχρήστων χώρων και επισκευή δημοτικού οδικού δικτύου ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές» και ορισμός τρόπου εκτέλεσης αυτής.Εισηγητής: Δήμαρχος

Ψηφίστηκε ομόφωνα

Θέμα 8ο: Απευθείας παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού – παραλίας επί των οποίων βρισκόταν σε ισχύ μισθωτήρια του έτους 2019 – Εισηγητής: Δήμαρχος

Ψηφίστηκε ομόφωνα

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img