spot_img
spot_img

9η τακτική συνεδρίαση ΔΣ Δ. Ληξουρίου (Βίντεο + Αποφάσεις)

spot_img

Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε σε έντονο πάλι κλίμα η 9η τακτική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου, η οποία έγινε στην αίθουσα Γερασίμου και Αθηνάς Τζουγανάτου  (1ος όροφος), οδός Παπά Χαρ. Γραικούση, προκειμένου να συζητηθεί το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης σύμφωνα με την πρόσκληση. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:40 και ολοκληρώθηκε στις 20:00 περίπου το βράδυ.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ / ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ εδώ

ΒΙΝΤΕΟ

Στην αρχή το λόγο πήρε ο κ. Ρουχωτάς για το θέμα του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και για το πότε θα είναι έτοιμος. Ο Δήμαρχος του απάντησε πως “Αύριο, μεθαύριο θα είναι έτοιμος ένας πρώτυπος κανονισμός λειτουργίας και θα αποσταλεί σε όλους.” Επίσης, ο κ. Ρουχωτάς αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στις επιχειρήσεις του Δήμου και την οικονομική τους κατάσταση και πρότεινε να φύγει ο Δήμος μας από αυτές λόγω των πιθανόν χρεών τους. Σε αυτό αναφέρθηκαν και συμφώνησαν και ο κ. Μαντζουράτος και ο κ. Αραβαντινός.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε και ο κ. Φαρακλός κάνοντας μια παρατήρηση ως προς την 17η Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος προς τον κ. Κατσιβέλη είπε “Πρώτη φορά στα τόσα χρόνια δεν έγινε καμία εκδήλωση για αυτήν την ημέρα από τον Δήμο Ληξουρίου. Ούτε πρόσκληση για κατάθεση στεφανιών μαζί με τα σχολεία. Το κάθε σχολείο μόνο του πήγαινε για κατάθεση”. Ο Δήμαρχος απάντησε πως ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε εκδήλωση όσο ήταν ο ίδιος Αντιδήμαρχος με τον κ. Φαρακλό να διαφωνεί.

Στη συνέχεια ο κ. Βαλλιάνος αναφέροντας τις ζημιές στον Άγιο Σπυρίδωνα αναρωτήθηκε αν το μπάζωμα στη γραμμή θάλασσας και Πλατύ Γιαλού έγινε με απευθείας ανάθεση από κάποιον εργολάβο (σσ. τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά τόνισε ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος κάνει τις δουλειές του Δήμου) και με ή χωρίς άδεια. Ο κ. Κατσιβέλης είχε μια αμυντική στάση για το θέμα και φανερά εκνευρισμένος του απάντησε ότι ο εργολάβος το ανέλαβε αφιλοκερδώς, αλλά απέφυγε να απαντήσει για την άδεια προκαλώντας τον κ. Βαλλιάνο να του απαντήσει πως “έγινε μια παράνομη ενέργεια” και ότι “δεν σας αρέσουν οι ερωτήσεις”.

Τοποθέτηση έκανε και ο κ. Δαμουλιάνος σχετικά με το αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο είπε ότι “χρειάζεται άμεσα βελτίωση” με τον κ. Κατσιβέλη να συμφωνεί και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “με τα μηχανήματα και τα υλικά που έχουμε θα κάνουμε παρεμβάσεις σε όλες τις κοινότητες”.

Αμέσως μετά, ο κ. Αραβαντινός αναφέρθηκε τόσο στο Νοσοκομείο Ληξουρίου όσο και στο Τμήμα Ληξουρίου (πρώην ΤΕΙ και νέο τμήμα Εθνομουσικολογίας). “Κανένας φορέας δεν έχει κινητοποιηθεί τόσο καιρό. Πρέπει ο Τουριστικός Σύλλογος Καταλυμάτων και ο Εμπορικός Σύλλογος Ληξουρίου να κινητοποιηθούν!” ήταν τα λόγια του.
Ο κ. Κατσιβέλης του απάντησε άμεσα “Θα οργανωθεί κινητοποίηση με τους φορείς πολύ σύντομα. Ίσως κανονιστεί μία κινητοποίηση στο περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει στην Κεφαλονιά, όπου θα είναι και οι περιφερειακοί σύμβουλοι.”

Στη συνέχεια ακολούθησαν με το μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:
Έγκριση προϋπολογισμού Δήμου Ληξουρίου οικ. έτους 2019 (από 1-9-2019 έως 31-12-2019)” με εισηγητή τον Δήμαρχο, κ. Γ. Κατσιβέλη.

Ουσιαστικά ο προϋπολογισμός είναι μόνο για το τελευταίο τετράμηνο του 2019 (του νέου Δήμου Ληξουρίου) και όχι για το 2020.

Αρχικά, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού με πολύ γρήγορους ρυθμούς και όχι τόσο καθαρά, που ήταν δύσκολο να τον ακολουθήσει κάποιος που δεν είχε στα χέρια του τα στοιχεία αυτά. Να αναφέρουμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν λάβει από πριν τα στοιχεία αυτά. Για αυτό και δεν έγινε λεπτομερή αναφορά στη συνεδρίαση. Μάλιστα το παρόν έδωσαν ο Διευθυντής και ο Προϊστάμενος του τμήματος προμηθειών της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου.

Ο κ. Αραβαντινός ξεκίνησε πρώτος με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις του σχετικά με τον προϋπολογισμό. Αναρωτήθηκε αν ο Δήμος Ληξουρίου χρειάζεται ειδικό συνεργάτη και νομικό σύμβουλο με συνολικά έξοδα για το τετράμηνο περίπου 7.300 ευρώ. “Ειδικός σύμβουλος 5000 ευρώ ως το τέλος του χρόνου.”, “Πήρατε δυο.” “Μόνο για τη νομική σύμβουλο θα συμφωνήσω.”, “Δεν χρειάζεστε ειδικό συνεργάτη, γιατί έχετε ήδη αξιόπιστο υπαλληλικό προσωπικό.” Επιπλέον, παρατήρησε ότι το ποσό των 6.000 ευρώ περίπου για δημόσιες σχέσεις, αναμνηστικα δώρα, εκθέσεις, προβολή, διαφήμιση είναι ελάχιστο για μια σοβαρή τουριστικη καμπάνια του Δήμου Ληξουρίου. Όπως μικρό θεώρησε και το ποσό των επιχορηγήσεων (2.000 ευρώ σε αθλητικούς συλλόγους και σωματεία και 3.000 ευρώ στη Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου). Τέλος, εξέφρασε την απορία του για το ποσό των 65.000 ευρώ για δαπάνες προμήθειας αναλωσίμων. Απαντήσεις έλαβε άμεσα από τον Δήμαρχο για τους συμβούλους (αναφερόμαστε παρακάτω) και από τον κ. Θοδωρή Μαντζουράτο από την οικονομική υπηρεσία για τα υπόλοιπα.

Ο κ. Ρουχωτάς ανέφερε με τη σειρά του ότι “Δεν ψηφίσαμε για τους ειδικούς συμβούλους του Δήμου“, “Πρέπει να υπάρχει λιτότητα και κατανόηση.”, “Με ποιον τρόπο θα πληρωθεί το κονδύλι με τις πέτρες;”, “Εφαρμογή των χρημάτων του προϋπολογισμού με φειδώ στην κοινωνία.”

Ο κ. Μαντζουράτος μίλησε για αρκετά μεγάλο διάστημα προσπαθώντας να ολοκληρώσει τις σκέψεις του. Συνοψίζοντας είπε: “Στερούνται θεσμοθετημένοι πόροι από την κοινωνία για να εξοικονομήσει το κράτος χρήματα για να τα δώσει στους ισχυρούς.” “Ο Δήμος Ληξουρίου θα έχει έσοδα περίπου 1.414.000 ευρώ μέχρι τον Δεκέμβρη από τα οποία το κράτος δεν θα δώσει ούτε 400.000 ευρώ για το Ληξούρι. Το κράτος δίνει ψίχουλα. Κλοπή από το λαό και φαίνεται από τον προϋπολογισμό.”, “Για την Πυροσβεστική (σσ. ενοίκιο) πρεπει να πληρώνει ο Δήμος Ληξουρίου ή το κράτος;”, αναρωτήθηκε. “Αφού είναι ευθύνη του.” συνέχισε. Ο προϋπολογισμος δεν επαρκεί για τον αθλητισμο, την πρόνοια, την ασφάλεια κτλ. Ολοκληρώνοντας τόνισε πως τόσο για τη Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου (3.000 ευρώ το τετράμηνο) όσο και για τους πολιτιστικούς συλλόγους (2.000 ευρω το τετράμηνο) τα χρήματα είναι λίγα για όλα οσα προσφέρουν.” Καταλήγωντας εξήγησε ότι υπάρχει πολιτική διαφωνία και όχι τεχνική ως προς τον προϋπολογισμό και ότι “Δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό για πολιτικους λόγους“.

Στο άκουσμα ότι θα καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο κ. Ρουχωτάς πήρε το λόγο αντιδρώντας έντονα με τον κ. Μαντζουράτο. Συγκεκριμένα τόνισε: “Εμείς το ψηφίζουμε, γιατί πρέπει να λειτουργήσει ο Δήμος και έτσι θα έπρεπε να κάνετε και εσείς.”, “Έγκριση προϋπολογισμού και δίκαιη διεκδίκηση χρημάτων με όποιο τρόπο.”. Ανέφερε επίσης ότι “η κοινωνία δεν πείθεται από τα λόγια του κ. Μαντζουράτου, ο οποίος επιλέγει καπιταλιστική ανάπτυξη.“, “Σου αρέσει να κάνεις το δάσκαλο” είπε καταλήγωντας στον κ. Μαντζουράτο.
Η αντίδραση του κ. Μαντζουράτου ήταν άμεση και αρκετά έντονη προς τον κ. Ρουχωτά εξηγώντας ότι απαντάει πολιτικά στον κ. Ρουχωτά. Η αλήθεια είναι ότι ανέβηκαν ιδιαίτερα οι τόνοι της συνεδρίασης ξαφνιάζοντάς μας. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Απευθυνόμαστε στο φτωχό λαό.“, “Αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός σήμερα, αύριο θα είναι είδηση που δεν ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβουλιο.”, “Ισχυρό μήνυμα προς το κράτος”, “Θα έχουμε παρέμβαση του κράτους.”.

Ο κ. Φαρακλός εξήγησε, γιατί θεωρεί ότι ο προϋολογισμός δεν πρέπει να ψηφιστεί. “Ο προϋπολογισμος έπρεπε να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες του Ληξουριού, τι χρειαζόμαστε από το κράτος και να είναι καθρέφτης των προβλημάτων του.”

Ο κ. Αραβαντινός πήρε το λόγο μετά τις αντιδράσεις και ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι “Κεφαλαιώδες σημείο για το Δήμο. Όμως, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακό χαρκτήρα ούτε μια μακρόπνοη λύση. Πρέπει να υπάρχει Ανοχή – Επιφύλαξη – Σκεπτικισμός.”

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και την ψήφιση του προϋπολογισμού το λόγο πήρε ο Δήμαρχος, κ. Κατσιβέλης, ο οποίος ανέφερε για το θέμα του προϋπολογισμού, για τον οποίο υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, ότι “Κάθε παράταξη μπορεί να καταθέσει το δικό της σχέδιο προϋπολογισμού. Έτσι, όποια διαφωνεί, ας καταθέσει καλύτερο προϋπολογισμό. Πιο σημαντικός είναι ο επόμενος προϋπολογισμός”. Επίσης, τοποθετήθηκε και για τις αντιδράσεις για τους ειδικούς συμβούλους, που έχει ως εξωτερικούς συνεργάτες ο Δήμος. Δήλωσε πως είναι απαραίτητοι και ότι ουσιαστικά βοηθούν και θα βοηθήσουν μελλοντικά την υπηρεσία του Δήμου. “Άλλους 3εις με 4εις θα θελαμε για το ξεκινημα το Δήμου.”
Για το θεμα της διεκδίκησης υποστήριξε ότι “μέχρι σήμερα πάνω από 5 με 6 φορές ενόχλησα στα Υπουργεία. Πέντε πράγματα ήθελα, δύο δεχτηκε το Υπουργείο.” Μάλιστα τόνισε ότι είναι “ανοιχτός σε οποιαδήποτε τεκμηριωμένη πρόταση για να διεκδικήσουμε για το Δήμο όλοι μαζί.” “Είμαστε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θα το ζήλευαν όλοι με τέσσερις παρατάξεις με λόγο και ύπαρξη και με εμπειρία στα θέματα της αυτοδιοίκησης. με τις όποιες διαφωνίες.” Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια στην οικονομική υπηρεσία, που έδωσε τον καλυτερο εαυτό της και δήλωσε ότι “ο δημος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμό.” “Ενέχει και ο κίνδυνος για το Δήμος μας, μιας και υπάρχει διαρκή επιτήρηση για τη βιωσιμότητά του για 2 χρόνια.”

Ψήφισαν :
ΝΑΙ η παράταξη του κ. Κατσιβέλη
ΛΕΥΚΟ μόνο ο κ. Αραβαντινός, ενώ ΝΑΙ η υπολοιπη παράταξή του
ΝΑΙ η παράταξη του κ. Ρουχωτά καταψηφίζοντας τις δαπάνες για συμβούλους, για τις πέτρες και για την ηλεκτρονική παρουσία του προσωπικού.
ΟΧΙ η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Εγκρίθηκε κατά ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

spot_img

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται