Η πρώτη δια ζώσης εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης (εικόνες)

spot_img

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ

ΑΠΟΝΟΜΗ  ΒΡΑΒΕΙΩΝ & ΕΠΑΙΝΩΝ

ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες ,Τετάρτη 9/6/2021 στις 19.00 στο ειδυλλιακό πάρκο του Νάπιερ στο Αργοστόλι η πρώτη δια ζώσης εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς– Ιθάκης αλλά και της πόλης μας σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αργοστολίου, που έγινε με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

   Δυστυχώς, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covdi-19 υπήρχε συγκεκριμένος επιτρεπόμενος αριθμός συμμετεχόντων και αυτός κάλυπτε μόνο τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές τους με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατόν να δημοσιοποιηθεί η εκδήλωση και να υπάρξει ανοικτή πρόσκληση. Για το λόγο αυτό έχει βιντεοσκοπηθεί εξ ολοκλήρου και θα είναι διαθέσιμη σύντομα στο κανάλι του Συνδέσμου Φιλολόγων στο YouTube.

Ο Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης έχει γίνει θεσμός με ευρεία απήχηση στην εκπαιδευτική κοινότητα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.

 Το θέμα του φετινού διαγωνισμού προέρχεται από το παρακάτω απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη «Εν ονόματι» (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 1998) 

«…Ή θα διαλέξεις τη σιωπή για να μη χάσεις τη βολή σου, την ησυχία σου, ή θα αντιδράσεις, θα αντισταθείς, θα αγωνιστείς σε όλα αυτά τα αποτρόπαια, τα εφιαλτικά που γίνονται για σένα, υποτίθεται, αλλά χωρίς εσένα. […].  Θα διαλέξω την ελευθερία να πω όχι, αρνούμαι θα πω σ’ αυτήν την απάνθρωπη ανθρωπότητα».

Παρά τις δύσκολες συνθήκες της καραντίνας  και της συνεπακόλουθης εκτροπής από την καθημερινότητα, οι συμμετοχές στο Διαγωνισμό ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και ανήλθαν σε 71 από Γυμνάσια & Λύκεια και στις δύο κατηγορίες (Ποίηση & Πεζογραφία), εκ των οποίων 55 συμμετοχές από το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, 2 από το Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου, 3 από το 2ο Γενικό Λύκειο Αργοστολίου και 11 από το Βαλλιάνειο Γενικό Λύκειο Κεραμειών.

  Η εκδήλωση  ξεκίνησε με ένα σύντομο αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη, στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο Διαγωνισμός. Η φιλόλογος κ. Μαρία Μενεγάτου ανέλαβε την κεντρική εισήγηση και παρουσίασε συνοπτικά το έργο του συγγραφέα εστιάζοντας στην ανθρωπιστική του δράση. Την ευχαριστούμε για τη συμμετοχή της.

    Στη συνέχεια η φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου κ. Νεοφύτου Σοφία μετά από προτροπή του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων και της Κριτικής Επιτροπής Αξιολόγησης των έργων  αναφέρθηκε συνοπτικά στη μέθοδο της δημιουργικής γραφής που εφαρμόζει με τους μαθητές της και μία  ομάδα από αυτούς ξεδίπλωσαν τις σκέψεις τους και μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους από τη βιωματική επαφή με τον πλούτο της νεοελληνικής γλώσσας και  την ποιητική χρήση των λέξεων για να εκφράσουν με ένα ξεχωριστό τρόπο τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρέμβαση αυτή φόρτισε συναισθηματικά την ατμόσφαιρα και συγκίνησε ιδιαίτερα όλους μας. Δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε τις ευχαριστίες στη συνάδελφο Νεοφύτου Σοφία και το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου γενικότερα, που διαδραματίζουν προεξάρχοντα ρόλο στην επιτυχία του Διαγωνισμού

Ακολούθησε η ανακοίνωση των Αποτελεσμάτων. Το δύσκολο έργο της αποτίμησης των έργων είχε αναλάβει η Κριτική Επιτροπή Αξιολόγησης. Στο Πρακτικό των Αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού σημειώνεται το εξής: «Διαπίστωση της Κριτικής Επιτροπής είναι ότι όσοι μαθητές / -τριες έλαβαν μέρος στο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Σ.Φ.Κ.Ι. του σχολικού έτους 2020-2021 παρουσίασαν στην ποίηση λογοτεχνικά κείμενα αξιόλογα ως προς τη μορφή, το περιεχόμενο και τα μηνύματα που περιέχουν και είναι άξιοι συγχαρητηρίων».

Τα Βραβεία και τους Επαίνους Συμμετοχής στο Διαγωνισμό απένειμαν ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Αργοστολίου κ. Γεώργιος Τσιλιμιδός, η Οργανωτική Συντονίστρια του 2ου ΠΕΚΕΣ Ιονίων Νήσων κ. Κουμαριώτου Διονυσία, η φιλόλογος κ. Χριστοφοράτου Αντιγόνη ως εκπρόσωπου του Διευθυντή της Δ.Δ.Ε Κεφαλληνίας κ. Μαρκάτου Δημήτριου, η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου κ. Γαλιατσάτου Αλίκη, ο Διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Αργοστολίου κ. Κοσμάτος Ιωάννης και η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Αξιολόγησης των έργων κ. Μήλα Ελένη.

  Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης αυτής ήταν η Ποίηση & η Πεζογραφία και οι μαθητές που τις υπηρέτησαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδέσμου Φιλολόγων. Επομένως, δεν υπήρχε καλύτερο κλείσιμο για την όμορφη βραδιά από την ανάγνωση των βραβευθέντων έργων από τους ίδιους τους δημιουργούς τους. Το πάρκο πλημμύρισε από την ευαισθησία των μικρών μαθητών που απέδειξαν ότι η λογοτεχνία τόσο από την πλευρά του αναγνώστη όσο και από την πλευρά του δημιουργού αποτελεί μοναδική παραμυθία, απελευθερώνει τον άνθρωπο και τον βοηθά μέσω της εξωτερίκευσης των συναισθημάτων του να ισορροπεί σε μία εποχή άνυδρη πνευματικά, αντιποιητική και τεχνοκρατική , να κρατά τις λεπτές ισορροπίες που απαιτεί η αντιμετώπιση της σκληρής καθημερινότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά το Δήμο Αργοστολίου για τη συνδιοργάνωση και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο κ. Τσιλιμιδό  Γεώργιο καθώς και τους  τεχνικούς του Δήμου Γρηγόρη Μαυρογιάννη και Μάκη Βαγγελάτο για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης.

  Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο Διαγωνισμό είτε απέσπασαν βραβεία είτε όχι, γιατί όπως και παραπάνω τονίσαμε και σημείωσε και η Κριτική Επιτροπή όλα τα έργα ήταν αξιόλογα. Εξάλλου, σκοπός μας είναι να επιβραβεύουμε την προσπάθεια και για το λόγο αυτό σε όλους τους συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό μαθητές απονεμήθηκαν ΄Επαινοι Συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα.

   Δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα χωρίς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που ενέπνευσαν και στήριξαν τους μαθητές αυτούς και για αυτό τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

 Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής Αξιολόγησης των έργων, που αποτελούνταν από τις εξαιρετικές και έμπειρες φιλολόγους κ. Μήλα Ελένη, κ. Αντωνάτου Ελένη και κ. Κοσμάτου Ευγενία

Από το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς- Ιθάκης.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται