Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την προβληματική & επικίνδυνη λειτουργία του ΕΚΑΒ σε Κεφαλονιά & Ιθάκη

spot_img

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

16 Φεβρουαρίου 2022

ΘΕΜΑ: «Η προβληματική και επικίνδυνη λειτουργία του ΕΚΑΒ στο νομό Κεφαλληνίας-Ιθάκης».

Στις 14 Ιανουαρίου 2022 χρειάστηκαν 72 λεπτά για να φθάσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε περιστατικό πολίτη μέσα στο κτίριο των δικαστηρίων στο Αργοστόλι το οποίο απέχει απ’ το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας πέντε ακριβώς λεπτά με το αυτοκίνητο.  Το μοναδικό σε κανονική λειτουργία ασθενοφόρο επιχειρούσε ήδη σε άλλο σημείο. Το περιστατικό επαναφέρει με δραματικό τρόπο το μεγάλο έλλειμμα του στόλου των ενεργών ασθενοφόρων στο νομό Κεφαλληνίας.

Η Κεφαλονιά, ως γνωστόν, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση νησιά της πατρίδας μας ενώ στο κέντρο του νησιού ο ορεινός όγκος του βουνού «Αίνος» δυσχεραίνει την πρόσβαση σε πολλά σημεία του νομού. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις από την πρωτεύουσα είναι μεγάλες και ο χρόνος προσπέλασής τους πολύ μεγαλύτερος λόγω του προβληματικού οδικού δικτύου. Αν για παράδειγμα το ασθενοφόρο επιχειρεί στη βόρεια Κεφαλονιά (π.χ. στο τουριστικό Φισκάρδο) και τύχει νέο περιστατικό στη νότια Κεφαλονιά (π.χ.) στον επιβατηγό λιμένα του Πόρου, ο χρόνος αναμονής μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ώρες υπό κανονικές συνθήκες.

Η έλλειψη ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ αποτελεί σήμερα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα «ζωής και θανάτου»,  αλλά και πλήγμα για τον τουρισμό. 

Το καλοκαίρι του 2021 Γάλλος επισκέπτη των νησιών μας απεβίωσε εν αναμονή ασθενοφόρου για πάνω από τρεις ώρες. Το ίδιο ξένος επισκέπτη της Ιθάκης. Αμφότεροι έχασαν τις ζωές τους περιμένοντας το ασθενοφόρο.

Περαιτέρω ένδειξη δυσλειτουργίας αποτελεί το γεγονός ότι όσοι χρειάζονται τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ τηλεφωνούν στην Πάτρα, όπου βρίσκεται το τηλεφωνικό κέντρο, για την πρόσκληση σε βοήθεια, κάτι που αυταπόδεικτα δυσχεραίνει στην εξυπηρέτηση των περιστατικών.

Επειδή, εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία απ’ την υπάρχουσα λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Κεφαλονιά,

Επειδή, ο στόλος και το προσωπικό των ασθενοφόρων χρειάζεται άμεσα ενίσχυση,

Επειδή, οι παροχές υπηρεσιών υγείας αποτελούν, μετά τα νέα δεδομένα που η πανδημία υπαγορεύει, σημαντικό κριτήριο για τους τουριστικούς προορισμούς,

Επειδή, κατά τους θερινούς μήνες οι εν λόγω ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα.

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι σχεδιασμός υπάρχει για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην Κεφαλονιά;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα ο στόλος των ενεργών ασθενοφόρων στην Κεφαλονιά;
  3. Ποιες νέες υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό σκοπεύει να εντάξει το Υπουργείο στο δυναμικό της τοπικής υπηρεσίας του ΕΚΑB και πότε;

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται