Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

spot_img

8/11/2021

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Τομεάρχη της Κ.Ο. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτή Βόρειου Τομέα (Β1’) Αθηνών, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου,  σχετικά με τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

– Εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και τις ΜΕΘ να δυσκολέυονται να ανταπεξέλθουν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την καταστροφική άρνηση ουσιαστικής ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό. Οι επιπτώσεις είναι δραματικές, ιδίως για τα περιφερειακά νοσοκομεία, που καταδικάζονται σε υπολειτουργία, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες συμπολίτες μας σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της πανδημίας.

– Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς στο Αργοστόλι, το οποίο από την αρχή της πανδημίας καλείται να ανταπεξέλθει στις πρωτόγνωρες συνθήκες με ελάχιστο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικο.

– Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δεύτερος επιμελητής πνευμονολόγος, ενώ η ΜΕΘ είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί, αφού δεν υπάρχουν εντατικολόγοι, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της. Ίδιες τραγικές ελλείψεις παρατηρούνται και σε άλλες ειδικότητες, όπως στην οφθαλμολογική, για την οποία η αναμονή των ασθενών για ραντεβού υπερβαίνει το εξάμηνο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω εξαιτίας των υποχρεωτικών αναστολών προκαλώντας πλέον σοβαρά προβλήματα ακόμη και στο πρόγραμμα των εφημεριών και εξαντλητικές συνθήκες λειτουργίας των ιατρών που έχουν απομείνει.

– Σε ό,τι δε αφορά το υπόλοιπο προσωπικό, ενδεικτικό της παντελούς υποστελέχωσης αποτελεί το γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ήταν τόσο έντονες, ώστε το νοσοκομείο βρίσκεται συνεχώς κυριολεκτικά στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τονίζεται ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς ήταν το τελευταίο που προσέλαβε επικουρικό προσωπικό, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται τεράστια έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία της ΜΕΘ.

– Σε αυτήν την τραγική κατάσταση προστίθεται και ο παρωχημένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, που έχει να ανανεωθεί από το 2009, καθώς και οι πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις που δοκιμάσθηκαν και από τους σεισμούς του 2014.

– Δεδομένου ότιβρισκόμαστε ήδη εν μέσω μεγάλης έξαρσης της πανδημίας.

– Δεδομένου ότι οι ανάγκες για νοσηλεία αυξάνονται κατακόρυφα.

– Δεδομένου ότι, το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο όχι μόνο στις ιατρικές ειδικότητες αιχμής λόγω covid – 19 (πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι κλπ), αλλά και στις υπόλοιπες (παθολόγοι, οφθαλμολόγοι, γυναικολόγοι κλπ), όπως επίσης σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

– Δεδομένου ότι, το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους  της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, τους θερινούς μήνες επιπλέον μεγάλο αριθμό τουριστών, ενώ λόγω της νησιωτικότητας κατά τους χειμερινούς μήνες είναι εξαιρετικά δύσκολη οι μετακίνηση ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται επιτέλους να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες στήριξης του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς με την αναγκαία χρηματοδότηση, την άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, την εξασφάλιση της λειτουργίας της ΜΕΘ και την  αναβάθμιση του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των πεπαλαιωμένων κτιριακών εγκαταστάσεων;

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Αθήνα, 8  Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δραματικές οι συνθήκες στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς

Εν μέσω του  τέταρτου κύματος της πανδημίας, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και τις ΜΕΘ να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την καταστροφική άρνηση ουσιαστικής ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό. Οι επιπτώσεις είναι δραματικές, ιδίως για τα περιφερειακά νοσοκομεία, που καταδικάζονται σε υπολειτουργία αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες συμπολίτες μας σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς στο Αργοστόλι, το οποίο από την αρχή της πανδημίας καλείται να ανταπεξέλθει στις πρωτόγνωρες συνθήκες με ελάχιστο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δεύτερος επιμελητής πνευμονολόγος, ενώ η ΜΕΘ είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί, αφού δεν υπάρχουν εντατικολόγοι, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της. Ίδιες τραγικές ελλείψεις παρατηρούνται και σε άλλες ειδικότητες, όπως στην οφθαλμολογική, για την οποία η αναμονή των ασθενών για ραντεβού υπερβαίνει το εξάμηνο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω εξαιτίας των υποχρεωτικών αναστολών προκαλώντας πλέον σοβαρά προβλήματα ακόμη και στο πρόγραμμα των εφημεριών και εξαντλητικές συνθήκες λειτουργίας των ιατρών που έχουν απομείνει.

Σε ό,τι δε αφορά το υπόλοιπο προσωπικό, ενδεικτικό της παντελούς υποστελέχωσης αποτελεί το γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ήταν τόσο έντονες, ώστε το νοσοκομείο βρίσκεται συνεχώς κυριολεκτικά στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τονίζεται ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς ήταν το τελευταίο που προσέλαβε επικουρικό προσωπικό, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται τεράστια έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία της ΜΕΘ.

Σε αυτήν την τραγική κατάσταση προστίθεται και ο παρωχημένος ιατρο-τεχνολογικός εξοπλισμός, που έχει να ανανεωθεί από το 2009, καθώς και οι πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις που δοκιμάσθηκαν και από τους σεισμούς του 2014.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη εν μέσω μεγάλης έξαρσης της πανδημίας.

Δεδομένου ότι οι ανάγκες για νοσηλεία αυξάνονται κατακόρυφα.

Δεδομένου ότι, το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο όχι μόνο στις ιατρικές ειδικότητες αιχμής λόγω covid – 19 (πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι κ.λ.π), αλλά και στις υπόλοιπες (παθολόγοι, οφθαλμολόγοι, γυναικολόγοι κ.λ.π), όπως επίσης σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Δεδομένου ότι, το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους  της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, τους θερινούς μήνες επιπλέον μεγάλο αριθμό τουριστών, ενώ λόγω της νησιωτικότητας κατά τους χειμερινούς μήνες είναι εξαιρετικά δύσκολη οι μετακίνηση ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται επιτέλους να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες στήριξης του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς με την αναγκαία χρηματοδότηση, την άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, την εξασφάλιση της λειτουργίας της ΜΕΘ και την  αναβάθμιση του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των πεπαλαιωμένων κτιριακών εγκαταστάσεων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Ξανθός Ανδρέας

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τζάκρη Θεοδώρα

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται