ΣΥΡΙΖΑ Ιονίων Νήσων: “Άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου”

spot_img

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

     για το οικολογικό πραξικόπημα της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Το Ν/Σ κατατίθεται από την Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και ενώ η Βουλή υπολειτουργεί, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς επαρκή διαβούλευση για το σύνολο των άρθρων και με στόχο να ακυρώσει τη νομική προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για οικολογικό πραξικόπημα, που παραβιάζει την δημοκρατία, επαναφέρει μνημονικές ρυθμίσεις και αντίκειται στην διεθνή, κοινοτική και εθνική νομοθεσία.  Μεταξύ των άλλων:

 • Καταστρατηγεί την ουσία του άρθρου 24 του Συντάγματος περί Προστασίας του Περιβάλλοντος.
 • Απορυθμίζει τη νομική προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την υπονόμευση του ελεγκτικού ρόλου του Δημοσίου.
 • Αγνοεί τις αντιρρήσεις και τις σοβαρές ενστάσεις του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας τόσο επί του περιεχομένου του όσο και επι της αντιδημοκρατικής διαδικασίας που ακολουθείται.
 • Σύσσωμη η περιβαλλοντική κοινότητα απορρίπτει το νομοσχέδιο. Έτσι μέχρι σήμερα 23 περιβαλλοντικές ΜΚΟ εθνικού επιπέδου έχουν ζητήσει απόσυρση του Ν/Σ, ενώ περισσότερα από 80 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες κάνουν επείγουσα έκκληση που υπογράφεται από χιλιάδες πολίτες, για άμεση απόσυρση.  Παράλληλα, έχουν  τοποθετηθεί κατά όλοι οι φορείς των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, οι εργαζόμενοι στους Φορείς, το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ.λπ.
 • Με το Ν/Σ θίγεται το ενωσιακό και εθνικό κεκτημένο, ενώ απορρυθμίζεται όλο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το περιβάλλον. Αποτελεί οργανωμένο σχέδιο εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων» χωρίς στρατηγική για το περιβάλλον το οποίο μαζί με τις δημόσιες πολιτικές θεωρούνται και αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως εμπόδια στις επενδύσεις.
 • Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως «χρονοβόρα διοικητική διαδικασία» και «σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των επενδύσεων». Το Ν/Σ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις  οδηγίες εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η οργανική συγχώνευση περιβάλλοντος και ανάπτυξης κατά τη λήψη αποφάσεων.
 • Καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που είναι ανεξάρτητοι επιστημονικοί/περιβαλλοντικοί φορείς και γνωμοδοτούν για τα σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και τις ενδεχόμενες δραστηριότητες μέσα σε αυτές και αντικαθιστώνται με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών.  Πραγματικός στόχος: Ο έλεγχος από την Κυβέρνηση των γνωμοδοτήσεων για έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών.
 • Στο Ιόνιο καταργούνται δύο πολύ σημαντικές δομές με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος και την μελέτη, έρευνα και ανάδειξη της βιοποικιλότητας και συγκεκριμένα το Εθνικό Θαλλάσιο Πάρκο της Ζακύνθου και Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού του Αίνου. Στον αέρα οι εργαζόμενοι στις δύο αυτές δομές καθώς και οι χρηματοδοτήσεις για μελέτη/έρευνα που έχουν λάβει από το ΠΕΠ/ΠΙΝ 2014-2020.
 • Οι ρυθμίσεις που εισάγονται για τους δασικούς χάρτες, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και οπισθοδρόμηση του σημαντικού αυτού έργου για τη χώρα.
 • Αίρεται ο περιορισμός κατοχής 51% για την συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ΑΕ.
 • Απαλλάσσονται της αδειοδότησης και μεταπίπτουν σε απλή γνωστοποίηση μέρος από τις  μεταλλουργικές μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες (βλέπε Σκουριές).
 • Ανοίγει ο δρόμος για λατομεία, ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων ακόμη και σε περιοχές Natura 2000. Την ίδια στιγμή που χιλιόμετρα ζωνών Natura εγκαταλείπονται στο έλεος αμφιλεγόμενων  «επενδύσεων» με τις ευλογίες της κυβέρνησης ( αγοραπωλησία 15.000 στρεμμάτων στο « Ναυάγιο» Ζακύνθου)  
 • Αλλάζει η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με την εκχώρηση του ελέγχου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε ιδιώτες «αξιολογητές» επιλεγμένους και αμειβόμενους από τους ίδιους τους επενδυτές, γεγονός που καθιστά την όλη διαδικασία της αδειοδότησης αδιαφανή και διάτρητη.
 • Με το άρθρο 93 για το οποίο ,όπως και για μερικές δεκάδες άρθρα ακόμη, δεν έγινε καμία διαβούλευση, επιχειρείται η βίαιη αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε δύο νησιωτικές περιφέρειες , στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενέργεια που στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων για την  διαχείριση των στερεών αποβλήτων ( χρηματοδοτήσεις, έργα υποδομής και επεξεργασία ) και την διευκόλυνση της ανάληψης των δράσεων αυτών από  μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 • Στηρίζει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των νησιών μας και  του ΔΣ  της ΠΕΔΙΝ καθώς και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της καθαριότητας στην Κεφαλονιά  που ζητούν δυναμικά την εξαίρεση των Ιονίων Νήσων από την εφαρμογή του άρθρου 93.
 • Καλεί τους βουλευτές των Ιονίων Νήσων να τοποθετηθούν δημόσια για το νομοσχέδιο
 • ΑΠΑΙΤΕΙ από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση αυτού του καταστροφικού και αντί-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου το οποίο υπονομεύει το περιβάλλον, την βιώσιμη ανάπτυξη, τις προστατευόμενες περιοχές Natura, τον δασικό μας πλούτο και οδηγεί στην παράδοση κρίσιμων τομέων της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών στην υπηρέτηση των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/5/2020

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται