Λίλα Λιναρδάτου: Νέα Σμύρνη – Αστυνομική βία και ΜΜΕ

spot_img

Νέα Σμύρνη: Αστυνομική βία και ΜΜΕ

Γράφει η Λίλα Λιναρδάτου, Δικηγόρος Αθηνών, Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών του Ε.Α.Π. στην Πολιτιστική Διαχείριση, Υποψήφια στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜέΡΑ25 στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019

H Νέα Σμύρνη μας το απόγευμα της Κυριακής της 7ης Μαρτίου 2021 γνώρισε το αποκρουστικό, αντιδημοκρατικό πρόσωπο της ακραίας και πλήρως αναιτιολόγητης κρατικής βίας. Το γεγονός ήρθε χρονικά ως κορύφωση των δύο προηγηθεισών ημερών με επεμβάσεις των ΜΑΤ στη λαϊκή αγορά (!) του Κάτω Χαλανδρίου στις 03.03.21 και της στις 06.03.21 το βράδυ επίδειξης δύναμης μιας πομπής άνω των 15 μοτοσικλετιστών της ομάδας “ΔΙΑΣ” επί (κυριολεκτικά) της σχεδόν άδειας την ώρα εκείνη πλατείας Αμαλίας Μερκούρη των Άνω Πετραλώνων, όπου έτυχε να υπάρξω αυτόπτης μάρτυρας.

Από πρώτο χέρι όμως έζησα και το μεσημέρι της επόμενης ημέρας όσα δραματικά συνέβησαν στην κεντρική πλατεία του Δήμου μας και γύρω από αυτή καθώς, τηρώντας με ευλάβεια όπως και το σύνολο των εκεί παρισταμένων τα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας, είχα βγεί για περίπατο με συγγενικά μου πρόσωπα. Τα γεγονότα που συνέβησαν είναι πολύ γνωστά και περιττεύει η και από μέρους μου εξιστόρησή τους, όταν μέσω των videos που κυκλοφόρησαν τα παρακολούθησε με αποτροπιασμό όλη η χώρα.

Η παντελώς απρόκλητη, βάναυση και επικίνδυνη άσκηση βίας των αστυνομικών δυνάμεων προς αθώους πολίτες, η καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού στα όρια του “τραμπουκισμού” και η τρομοκράτηση ακόμη και ανήλικων παιδιών, θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όσων τα βίωσαν, θυμίζοντας θλιβερές περιόδους της ιστορίας της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο ακολούθησαν και οι αμέσως μετά κατασταλτικές ενέργειες της αστυνομίας στην αυθόρμητη, χωρίς ιδεολογικές σημαίες και στρατεύσεις, πορεία διαμαρτυρίας των συνδημοτών μας προς το αστυνομικό τμήμα. Η δε προσπάθεια συγκάλυψης και κυρίως πλήρους διαστρέβλωσης των πραγματικών περιστατικών τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες από τα ΜΜΕ είναι τουλάχιστον καταγέλαστη.

Το ίδιο όμως μοτίβο προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης χρησιμοποιήθηκε από τα ΜΜΕ και το βράδυ της μεγαλειώδους πορείας της Τρίτης 9 Μαρτίου. Η μεγαλειώδης και πρωτοφανής για την πόλη μας ειρηνική συγκέντρωση της νεοσμυρνιώτικης κοινωνίας απέναντι στην αστυνομική βιαιότητα και αυθαιρεσία, δεν μπορεί να αμαυρωθεί από το προφανώς, απερίφραστα και χωρίς τον οποιοδήποτε αστερίσκο καταδικαστέο και λυπηρό γεγονός του τραυματισμού αστυνομικού από μικρή ομάδα ατόμων εμφανώς άσχετης και αποκομμένης από τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης. Παράλληλα όμως υπήρχε εκ νέου σκιώδης και απρόκλητη αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών, όπως αποκαλύπτεται από δεκάδες βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μα φυσικά όχι στα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία για άλλη μία φορά προσπάθησαν να θολώσουν το χαρακτήρα μία αυθόρμητης λαϊκής αντίδρασης προσδίδοντας της κομματική υποκίνηση.

Ως πολίτης και ως δημότης, ως δικηγόρος και ως δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος ενώνω τη φωνή μου με των συνδημοτών μου στην κοινή έντονη διαμαρτυρία για όσα καταφανώς παράνομα και αντιδημοκρατικά έλαβαν χώρα στις 7 Μαρτίου στον τόπο μας.

Η πολιτεία διά της αστυνομίας έχει ιερή και εκ του Νόμου υποχρέωση να προστατεύει τον πολίτη και την δημοκρατία, όχι να τον τρομοκρατεί και να βιαιοπραγεί εναντίον του, δρώντας ως δύναμη εκφοβισμού. Άλλο αυστηρή αστυνόμευση και άλλο παραβατική αυθαιρεσία.

Τουλάχιστον απογοητευτική αν όχι εξοργιστική και σε κάθε περίπτωση κατώτερη των περιστάσεων υπήρξε η από 07.03.2021 ανακοίνωση του Δήμου μας, η οποία αντί να καταδικάσει απερίφραστα τα όσα αδιαμφισβήτητα συνέβησαν, τήρησε μια μικροπολιτική στάση ίσων αποστάσεων, εξισώνοντας θύτη και θύμα και νεφελωδώς καταδικάζοντας τη βία γενικώς και αορίστως.

Έστω και τώρα, έστω κι αργά (πριν να είναι όμως πολύ αργά), ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι τις βαριές ευθύνες τους κι ας φροντίσουν, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας, η αστυνομία να επιστρέψει στην πραγματική της αποστολή σε ένα δημοκρατικό κράτος, δηλαδή στην υπηρεσία και όχι στον διωγμό του πολίτη, εμπνέοντας του ασφάλεια και σεβασμό και όχι τρόμο κι απέχθεια.

Λίλα Λιναρδάτου


Η Ολυμπία – Αγγελική (Λίλα) Λιναρδάτου κατάγεται από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε και ζεί στην Νέα Σμύρνη

Είναι μάχιμη δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές (Ε.Α.Π.) στην Πολιτιστική Διαχείριση.

Εδώ και μία δεκαετία, ως νομική σύμβουλος της καταναλωτικής οργάνωσης «ΕΚΠΟΙΖΩ» (Ένωση Καταναλωτών η Ποιότητα της Ζωής), έχει εξειδικευτεί στο Δίκαιο Προστασίας του Καταναλωτή και στο Δίκαιο της Υπερχρέωσης, λαμβάνοντας μέρος ως ομιλήτρια/εισηγήτρια σε εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια για τα δικαιώματα των καταναλωτών και επίσης για την εφαρμογή του «Νόμου Κατσέλη», ενώ έχει συχνή παρουσία στα Μ.Μ.Ε για σχετικά νομικά θέματα.

Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, πέραν των ανωτέρω αντικειμένων, δραστηριοποιείται – κυρίως – στο ευρύτερο φάσμα του Αστικού Δικαίου (ιδίως με υποθέσεις ακινήτων, σωματείων, πολιτιστικών οργανισμών και ιδρυμάτων μα και οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου).

ΠΗΓΗfonins.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται