Δήλωση κωλύματος υπέβαλε η πρόεδρος της νέας έδρας που κλήθηκε να εξετάσει το αίτημα εξαίρεσης των δικαστών που τέθηκε από τον Ιωάννη Λαγού.
Όπως είπε, ήταν δεύτερη επίκουρη ανακρίτρια κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής κι ως εκ τούτου κωλύεται.
Αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση στη διαδικασία καθώς πρώτα πρέπει να εξεταστεί το εν λόγω αίτημα και στη συνέχεια αυτό που κατέθεσε ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής.
Εισαγγελέας: Να απορριφθεί το αίτημα Λαγού
Να απορριφθεί ως απαράδεκτο το αίτημα εξαίρεσης των δικαστών που υπέβαλλε ο Γιάννης Λαγός, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας. Όπως είπε δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά αυτή στήρίζεται σε υπόνοιες. Η αίτηση είναι αόριστη και απαράδεκτη και ασκείται καταχρηστικά σημείωσε.
Νωρίτερα έγινε δεκτή η αίτηση αποχής της προέδρου που δήλωσε κώλυμα και το δικαστήριο με νέα σύνθεση κρίνει την αίτηση .
Νέα διακοπή
Νεα διακοπή από το δικαστήριο προκειμένου να αποφασίσει αν στο στάδιο επί του αιτήματος εξαίρεσης του Ι. Λαγού μπορούν να τοποθετηθούν και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, όπως ζητούν.
Κανένα ελαφρυντικό για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης
Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στους 7 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση. Πρόκειται για τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Παππά, Γερμενή, Παναγιώταρο και Ματθαιόπουλο. Αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο ποινών που είναι 5 έως 15 χρόνια για αυτούς δεν αλλάζει.
Σε 4 πρώην βουλευτές της ΧΑ το δικαστήριο χορήγησε από ένα ελαφρυντικό. Και συγκεκριμένα στους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και στους Νίκο Μίχο και Μιχάλη Αρβανίτη το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου.
Σε 8 κατηγορούμενους χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και σε 2 της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Οι οκτώ κατηγορούμενοι που τους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας είναι οι: Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Τσακανίκας, Δημήτριος Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Χρήστος Χατζηδάκης, Θωμάς Μαρίας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Επιπλέον, στους Γεώργιο Δήμου και Γιώργο Σκάλκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Αμέσως μετά την εκφώνηση των ελαφρυντικών από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη, στην αίθουσα εισήλθε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός ο οποίος υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου.
«Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντι μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφαση σας» είπε ο Γιαννης Λαγός στο δικαστήριο και διορίζει συνήγορό του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη.
Το δικαστήριο διέκοψε πριν από λίγο για μισή ώρα προκειμένου να εξετάσει το αίτημα εξαίρεσης όλων των δικαστών της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός.
Ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, Κώστας Πλεύρης προς υποστήριξη του αιτήματος, με το οποίο ο καταδικασμένος πλέον ευρωβουλευτής ζήτησε την εξαίρεση όλης της έδρας πλην της εισαγγελέως και του αναπληρωτή της, ανέφερε πως αυτό υποβάλλεται καθώς υπάρχουν υπόνοιες μεροληψίας του δικαστηρίου.
Επιπλέον, παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας για τους κατηγορούμενους με τις δηλώσεις που έχουν γίνει από την πρόεδρο της δημοκρατίας και άλλους πολιτειακούς παράγοντες καθώς και από εκπροσώπους των ΜΜΕ.
«Ερχόμενος στο δικαστήριο σας νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της γαλλικής επαναστάσεως με πλήθη έξω από τους αίθουσες, και αποδοκίμαζαν εκείνους που υπεράσπιζαν τους κατηγορουμένους. Ελπίζω το δικαστήριο σας να εξασφαλίζει την ακεραιότητα.
Ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του. Δεν επιτρέπεται τα ΜΜΕ να αποκαλούν τον κατηγορούμενο ένοχο. Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Αυτός έχει γίνει από την πρόεδρο της δημοκρατίας, τα ΜΜΕ και τος τηλεοράσεις.
Τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί και οι διαδηλώσεις στο δρόμο μπορεί να σας έχουν επηρεάσει. Έχουμε την υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί από τις παρεμβάσεις των εξουσιών. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πινακίδες που έλεγαν δεν είναι αθώοι, και εσείς τις είδατε.
Έχει μετατραπεί η δίκη σε πολιτική δίκη. Βλέπω ότι όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Δεν αμφισβητούμε ότι είστε ικανή δικαστής όπως γράφουν οι εφημερίδες. Εμείς δεν διαφωνούμε αλλά υπάρχουν και άλλοι ικανοί. Αντιθέτως στρέφονται κατά της εισαγγελέως.
Σήμερα γράφουν οι εφημερίδες σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα πάρουν αναστολή οι κατηγορούμενοι.
Δεν δικάζετε το φασισμό, ούτε τη δημοκρατία. Εμάς εδώ μας ενδιαφέρει να νικήσει η δικαιοσύνη και όχι η δημοκρατία, όπως είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η κ. Εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του δημοσίου. Εσείς εκπροσωπείτε μόνον την δικαιοσύνη. Δημιουργείται η υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί.».