spot_img
spot_img

Κορονοϊός: Οργισμένοι οι καταστηματάρχες για το νέο ωράριο – Θα έρθουν λουκέτα & απολύσεις

spot_img

Έντονες είναι οι αντιδράσεις καταστηματαρχών και υπαλλήλων στον τομέα της εστίασης, μετά από την απόφαση να κλείνουν στις 12 το βράδυ, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23 Αυγούστου η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

-Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
-Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
-Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Εξοργισμένοι οι επαγγελματίες της Μυκόνου – Απειλούν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη

Στη Μύκονο, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε μπει και στο στόχαστρο, λόγω των πάρτι τύπου “Ίμπιζα” που διοργανάνονταν κρυφά σε βίλες και αποτελούσαν Νο1 κινδυνο για τη διασπορά του κορονοϊού, οι επαγγεματίες εστίασης αντιδρούν για το νέο μέτρο του ωραρίου και μάλιστα, εξέδωσαν ανακοίνωση, όπου δηλώνουν την οργή τους και τονίζουν ακόμα και ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους

“Θέλοντας να μας καταστήσετε απλούς θεατές της καταστροφής των επιχειρήσεών μας, αιφνιαδιαζοντας επαγγελματίες και εργαζόμενους σε τομείς που τροφοδοτούν την ελληνική οικονομία, με μια απόφαση που κατακεραυνώνει κάθε ελπίδα οικονομικης ανάτασης των επιχειρηματιων κατά το μήνα Αύγουστο που αποτελεί τον μήνα των διακοπών τόσο των Ελλήνων όσο και των τουριστών του εξωτερικού, σας γνωστοποιούμε την πλήρη απογοήτευσή μας και την καθολική εναντίωση μας στην επιπόλαιη και καταστροφική απόφαση σας για την παύση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα εως την 7 πρωινή εως τις 23/8/2020 και δεν πρόκειται επουδενί να δεχτούμε μοιρολατρικά την άδικη και απροειδοποίητη εξόντωση μας και
απαιτούμε απαντήσεις στα κάτωθι:

1. Με ποια κριτήρια επιλέγησαν οι συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος και δη η Μύκονος; Ζητούμε τη γνωστοποίηση του επιδημιολογικού φορτίου στη νήσο Μύκονο με το οποίο αποφασίστηκε ότι από τις 11 μέχρι τις 23/8 θα απαγορεύεται η λειτουργιά των ΚΥΕ από τις 12.00 έως τις 07.00.

2.Βασει ποιων επιδημιολογικών δεδομένων τεκμαιρεται ότι ο ιός μεταδιδεται από τις 00.00 – 07.00 και όχι από τις 7.01-23.59;

3. Γιατί μεταδίδεται μόνο στα ΚΥΕ και όχι στις βίλες; Έχετε σκοπό να σταματήσετε επιτέλους τα παράνομα πάρτυ που θα πολλαπλασιαστούν και θα φουντώσουν την επιδημία;

4. Γιατί δε μεταδίδεται ο ιός στα πλοία και στα αεροπλάνα; Έχει γίνει έλεγχος στην επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών ώστε να διαπιστωθεί ο συγχρωτισμός στις μπουκαπορτες των πλοίων;

5. Τι θα πούμε στους πελάτες που στέλνουν μαζικά Mails για ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα μετά τα νέα μέτρα; Πως θα αποζημιωθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις;

6. Τι θα πούμε στο 80-100% του προσωπικού που επιβαλλεται να απολύσουμε; Τι θα πούμε στις οικογένειες τους που αναμένουν να επιβιώσουν από την εποχιακή εργασία μέλους ή μελών της οικογένειας τους;

7. Ποια ειναι τα σχέδια ουσιαστικης στηριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται ανεπανόρθωτα; Θα υπάρξει μειωμένο ενοίκιο μέχρι την αρχή της επόμενης τουριστικής σεζόν; Θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστες;

Δεν έχουν προφανώς αντιληφθεί αυτοί που έλαβαν αυτή την απόφαση κλεισμένοι μέσα στα γραφεία τους και με εξασφαλισμένο το μισθό τους, τι καταστροφή προκαλούν στο τουριστικό προϊόν της χώρας τώρα και μακροπρόθεσμα χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για την δημόσια υγεία.

Δηλώνουμε ότι άμεσα θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που παραδειγματικως βάλλει κατά της αρχής της νομιμότητας και της ισονομίας.

Η υγεία αποτελεί το ανώτερο αγαθό, η προάσπιση της, όμως, δε δύναται να είναι επιλεκτική.”

Επιπλέον, ο έπαρχος Μυκόνου Στέλιος Μπρίγγος, σε ανάρτησή του στα social media, τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι άδικο για την περιφερειακή ενότητα Μυκόνου, η οποία έχει λιγότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές που δεν συμπεριλήφθηκαν στη συγκεκριμένη απαγόρευση, ενώ θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ευθεία επίθεση στο τουριστικό προϊόν της Μυκόνου, καθώς θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην τοπική οικονομία και σωρεία ακυρώσεων επισκεπτών της τελευταίας στιγμής. Μάλιστα, ζητά την άμεση παρέμβαση των τεσσάρων βουλευτών του νομού Κυκλάδων προκειμένου να αρθεί το εν λόγω μέτρο για τη Μύκονο.

Αντιδράσεις και στην Κρήτη – “Θα έρθουν λουκέτα και απολύσεις”

Η περιφέρεια Κρήτης είναι μεταξύ των περιοχών της χώρας, όπου απαγορεύεται από χθες έως και τις 23 Αυγούστου η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες του κλάδου. Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, η οποία χαρακτήρισε το μέτρο οριζόντιο και άδικο, σημειώνοντας ότι ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις εργαζομένων.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης προειδοποιούν, ακόμη, ότι αν συνεχιστεί και μετά τις 23 του μήνα θα ακολουθήσει οικονομικό κραχ, αφού πολλές επιχειρήσεις δε θα αντέξουν και θα αναγκαστούν να βάλουν “λουκέτο”.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου, Κώστας Ζαχαριάς, μιλώντας στο cretalive, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο “εντελώς παράλογο”.

“Μας δημιουργεί πάρα πολλά, σοβαρά οικονομικά θέματα. Θα οδηγήσει πολλούς εργαζόμενούς μας στην ανεργία από τώρα, πολύ πιο νωρίς απ’ το προγραμματισμένο διάστημα. Μετά τις 23 του μήνα θα αρχίσει η φθίνουσα πορεία στον Άγιο Νικόλαο, μέχρι να κλείσει εντελώς η σεζόν. Μια σεζόν που έτσι κι αλλιώς δεν πήγε καλά, με πάρα πολλά προβλήματα. Αντί να στηριχθούμε έστω και την τελευταία στιγμή, επιλέγουν και κλείνουν περιοχές όπως η Κρήτη, που δεν έχει ιδιαίτερα πολλά κρούσματα κορωνοϊού, κι αφήνουν ανοιχτά την Πελοπόννησο και την Αττική”, σχολίασε ο κ. Ζαχαριάς.

Θα κλείσουν επιχειρήσεις και δυστυχώς φοβάμαι ότι θα κλείσουν και μόνιμα, όχι μόνο για τη σεζόν. Ήδη πολλοί συνάδελφοι συζητούν ότι θέλουν να αποχωρήσουν από τον κλάδο, για τον λόγο ότι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ο,τι κι αν συμβεί, ο,τι βοήθεια κι αν έχουμε – η οποία βοήθεια θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την πραγματική ζημιά που έχουμε υποστεί!”, πρόσθεσε. Ο κ. Ζαχαριάς τέλος, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για “κοροϊδεία”!

Άδειασαν τα μπαρ, αλλά γέμισαν οι πλατείες στην Καβάλα

Μπορεί οι καταστηματάρχες να τήρησαν το βράδυ της Τρίτης, στην πλειοψηφία τους… σχολαστικά το νέο ωράριο και να κατέβασαν τα ρολά σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και ταβέρνες στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά ο κόσμος δεν γύρισε στα σπίτια του.

Στην Καβάλα, όταν το ρολόι έδειξε 12, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στις πλατείες και συνέχισαν τη βραδιά, χωρίς, ωστόσο, να συνωστίζονται. Παρέες κάθε ηλικίας γέμισαν τα παγκάκια και τους πεζόδρομους.

spot_img
ΠΗΓΗthetoc.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται