Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 22η κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου διά ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων με συνολικά τρία θέματα και με κυριότερο θέμα αυτό της παράνομης κατασκευής στην παραλία του όρμου του Αθέρα με πλήθος κατοίκων της περιοχής να επιβεβαιώνουν την κατάσταση της περιοχής. Το σύνολο της συνεδρίασης απασχόλησε μόνο το πρώτο θέμα, όπως ήταν φυσικό, το οποίο ήταν και ο λόγος του κατεπείγοντος. Η συζήτηση για άλλη μία φορά είχε τις εντάσεις της, με τους κατοίκους της περιοχής να αντιδρούν σε πολλά σημεία και να προσπαθούν να αποδείξουν τα αυτονόητα κατά τη γνώμη τους, αλλά και την εκτόξευση ευθυνών από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης προς τη Δημοτική Αρχή Ληξουρίου.
Πιο κάτω θα αναδείξουμε το θέμα μαζί με φωτογραφίες από την περιοχή της παραλίας του Αθέρα και όλοι εσείς θα μπορέσετε να κρίνετε, αν είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης και των κατοίκων του Αθέρα για την κατάσταση εκεί.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ: Ματίνα Σπυράτου
ΒΙΝΤΕΟ (όπως μεταδόθηκε Live στη σελίδα μας στο Facebook και ανέβηκε μετά και στο Youtube)
Στο Facebook θα το βρείτε εδώ.
ΘΕΜΑΤΑ
1. Συζήτηση για την παράνομη κατασκευή στην παραλία του όρμου του Αθέρα
Εισηγητής: Δημοτική Παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου»
2. Χορήγηση παράτασης για την προθεσμία δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο και για τη διόρθωση εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών
Εισηγητής: κ. Δήμαρχος
3. Λήψη απόφασης για παραχώρηση χρήσης Κλειστού Γυμναστηρίου Ληξουρίου ως έδρα (γηπεδότητα) στον Ν.Ε.Ο.Λ. για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025 στο πλαίσιο των αγωνιστικών υποχρεώσεών του όπως και για τους αγώνες των αναπτυξιακών τμημάτων
Εισηγητής: Α/Δήμαρχος κ. Χρήστος Βολτέρας
Τα θέματα 2 και 3 πέρασαν απευθείας ομόφωνα χωρίς συζήτηση.
Ας δούμε όμως, τι πραγματικά συζήτησαν σχετικά με το πρώτο θέμα για την παράνομη κατασκευή από ιδιώτη στην παραλία του όρμου του Αθέρα…
Αρχικά, πριν ξεκινήσει την εισήγησή του ο Δημήτρης Μαντζουράτος, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Παρίσης, ο οποίος διάβασε την επιστολή – απάντηση της οικογένειας Κόκοτου στην αρχική δημόσια αναφορά της Λαϊκής Συσπείρωσης, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΚΟΤΟΥ



Αμέσως μετά συνεχίστηκε η διαδικασία με την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που έφερε το θέμα, σύμφωνα με την οποία η οικογένεια αυτή παρανόμως “κτίζει αυθαίρετη κατασκευή «μάντρα», ουσιαστικά επάνω στο κύμα, με την ανοχή όλων των αρμόδιων φορέων που υποτίθεται έχουν την ευθύνη της προστασίας της παραλίας”. Ο Δημήτρης Μαντζουράτος κατήγγειλε το γεγονός ότι οι κτηματικές υπηρεσίες της Κεφαλονιάς και του Ελληνικού Δημοσίου δεν παρεμβαίνουν για να κάνουν άμεσα επιτόπια αυτοψία επικαλούμενες την έλλειψη προσωπικού, ενώ η Δημοτική Αρχή Ληξουρίου δηλώνει αναρμόδια για το θέμα.
Δεν χαρίστηκε στην αδικαιολόγητη ολιγωρία όλων των φορέων, του Δήμου και των αρμόδιων Υπουργείων. Το ίδιο έπραξε και το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης. Τόνισε παρουσιάζοντας δεκάδες φωτογραφίες ότι ακόμα και όταν οι αρχές σταματούν τις παράνομες κατασκευές, που μέχρι και σήμερα συνεχίζονται κανονικά, αυτές ξεκινούν αμέσως μετά. Θεωρεί ότι η οικογένεια έχει ιδιωτικοποιήσει στην ουσία την παραλία, αφού με την κατασκευή αυτής της περιμετρικής και οριζόντιας μάντρας δε μεσολαβεί πλέον δρόμος μέχρι μεταξύ αυτής και της παραλίας για άνετη μετακίνηση των πολιτών και των αλιέων. Όλο αυτό έχει φέρει ένα χωριό σε διαμάχη με την οικογένεια, ενώ τη διαμάχη τους χαρακτήρισε ως αυτή των Βροντάκηδων και Φουρτουνάκηδων. Κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι κλείνει τα μάτια στην παρανομία, μιας και όπως ανέφερε σε τελευταία του συνέντευξη σε ΜΜΕ είπε ότι οι κατασκευές στην περιοχή είναι νόμιμες. Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι δεν φοβάται τις απειλές της οικογένειας για τυχόν μηνύσεις.
Ο Δήμαρχος Γιώργος Κατσιβέλης ανέφερε ότι είναι λάθος της οικογένειας να επιτίθεται προσωπικά στον Δημήτρη Μαντζουράτο με τις όποιες απειλές προς το μέρος του και απάντησε ότι έχει δοθεί στην οικογένεια άδεια για μικρής κλίμακας εργασίες για επισκευή υπάρχουσας περιτοίχισης. Ο δε σχετικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί αργότερα. Τόσο ο Βαγγέλης Συνοδινός Βαλλιάνος όσο και η Τερψιχόρη Γονή, του απάντησαν ότι σε άδεια μικρής κλίμακας εργασιών την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο ιδιώτης Μηχανικός και για αυτό το λόγο δεν έφερε η οικογένεια μία κανονική άδεια, ενώ ζήτησαν με τη σειρά τους να κινηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για τον έλεγχο όσο πιο νωρίς γίνεται. Ζήτησαν επιπρόσθετα να ελεγχθεί, αρχικά, αν οι εργασίες αυτής της άδειας προχωράνε όπως πρέπει ή φτιάχνονται παρανόμως νέες κατασκευές, όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι. Δυστυχώς ο Δήμαρχος δεν ήταν εύκολος ακροατής και αντιδρούσε συνεχώς στο άκουσμα της άμεσης διακοπής των έργων μέχρι να ελεγχθούν, ενώ κατηγορηματικά αρνήθηκε ότι έχει την όποια ευθύνη ο ίδιος. Μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρχει η όποια παρανομία από την πλευρά των ιδιοκτητών. Οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής ήπιαν το αμίλητο νερό και φαινόταν ότι βρίσκονταν περισσότερο τυπικά και διαδικαστικά στην αίθουσα με πολλούς να έρχονται μάλιστα πολύ καθυστερημένοι χρονικά.
Για την παράνομη αυτή κατάσταση, η οποία μέχρι και σήμερα συνεχίζεται, μίλησαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Αθέρα, Άγγελος Σπυράτος, με σοβαρότητα, αγανάκτηση και θυμό πολλές φορές για το “εργοτάξιο – παραλία” με τσιμέντο και σίδερα, που έχει δημιουργηθεί. Από τους κατοίκους το λόγο πήραν η Ευαγγελια Σαμούρη (η οποία έκανε και την αρχική καταγγελία στην αστυνομία), ο Χαράλαμπος Σπυράτος, ο Ευριπίδης Σπυράτος και ο Παναγιώτης Σωτήρας, αλιέας και Πρόεδρος Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς. Κατά την άποψή τους ο χώρος γύρω από την παραλία, που αποτελεί μάλιστα και δημόσια περιουσία, καταπατείται στο έπακρο με την καταπάτηση των σχετικών νόμων για συγκεκριμένο αριθμό μέτρων απόστασης από την παραλία.
Στις φωτογραφίες, όπως μας έδειξαν, η απόσταση από τη μάντρα έως τη θάλασσα δεν ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το ένα μέτρο, ενώ σε άλλα σημεία υπάρχουν πέτρες και υπερυψωμένα βράχια, από τα οποία είναι αδύνατη στην ουσία η πρόσβαση σε ένα αμμώδες ή στεγνό έδαφος. Ο μόνος τρόπος πρόσβασης είναι πατώντας μέσα στο νερό. Αναρωτήθηκαν αν μπορεί στα 4 – 5 μέτρα από το κύμα να χτίσει ο οποιοσδήποτε πολίτης. Επίσης, αναφέρθηκαν σε δύο αληθινά συμβάντα, που ήταν παρόντες και γνώριζαν, με τον τραυματισμό μίας γυναίκας και της ύπαρξης φωτιάς χωρίς να μπορεί να έχει πρόσβαση το ασθενοφόρο (και αναγκάζοντας πολίτη να σπάσει τα σίδερα) ή το όχημα της πυροσβεστικής αντίστοιχα. Αναρωτήθηκαν ποιο είναι το σχέδιο σε κατάσταση τέτοιας ανάγκης, έτσι όπως είναι πλέον η περιοχή, χωρίς να λαμβάνουν σχετικές απαντήσεις. Στις εικόνες θα δείτε ότι υπάρχει έντονη βλάστηση και ειδικά μια φωτιά στην περιοχή εκεί θα ήταν άκρως επικίνδυνη, όπως και το να μην μπορεί να μεταβεί ένα ασθενοφόρο για να παραλάβει άμεσα και γρήγορα τον όποιο πολίτη το χρειάζεται.
Ο Δημήτρης Μεσσάρης τόνισε ότι πρέπει να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στην παραλία από όλους τους πολίτες και να διασφαλιστεί παράλληλα το μνημείο. Παρατήρησε από τις φωτογραφίες ότι η πρόσβαση φαίνεται να είναι όντως δυσμενής για τους αλιείς, ενώ βρήκε ευκαιρία να αναφερθεί στο πρόβλημα με το Αλιευτικό Καταφύγιο και τη νομιμοποίησή του. Έκπληκτος μίλησε για ένα κράτος αποδυναμωμένο στην ουσία, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να χτίζει απροκάλυπτα ακόμα και στην ίδια την κεντρική πλατεία Ληξουρίου και το κράτος να μην μπορεί να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ολοκληρώνει ο πολίτης τα έργα και μετά να ελέγχεται. Φυσικά αν κάποιος έχτιζε παρανόμως σε δημόσιο κεντρικό χώρο θα είχαν άμεσα παύσει τα έργα… θέλουμε να πιστεύουμε. Φάνηκε να μην του άρεσε που ο Δήμαρχος δεν έδωσε πλήρη ενημέρωση στο Συμβούλιο για τις ενέργειές του μέχρι και σήμερα, τονίζοντας ότι είναι και δική του η ευθύνη για το χρόνο, που χάθηκε. Στο ίδιο μήκος και κλίμα και ο Διονύσης Αραβαντινός, ο οποίος κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι δεν κίνησε τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για έναν απλό έλεγχο τόσες ημέρες, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν πήρε το λόγο, όπως θα περίμενε, για το θέμα ο Έκτορας Αντωνάτος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.
Ο Βαγγέλης Θεοφιλάτος με τη σειρά του ανέφερε σε έντονο ύφος προς τη Δημοτική Αρχή ότι “φέρατε τη συζήτηση έτσι απλά για να μην φωνάζει η Αντιπολίτευση, αλλά φαίνεται πως έχετε έρθει σήμερα απλά για πλάκα. Δεν το παίρνετε σοβαρά. Αν πραγματικά είχε ασχοληθεί ο Δήμαρχος, τώρα το θέμα θα είχε λυθεί χωρίς τις διαμάχες μεταξύ των κατοίκων. Όμως, δεν έχετε ασχοληθεί καθόλου με το θέμα”.
Στο τέλος της συζήτησης και μετά από χίλια κύματα, καθώς αρχικά ο Δήμαρχος δεν ήθελε να ακούσει για παύση εργασιών, κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή με μία συνδιαμορφωμένη απόφαση – πρόταση από κοινού, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα. Στην ουσία η απόφαση ήταν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κρίνει ότι πρέπει να διακοπούν προσωρινά οι εργασίες στην περιοχή εκεί μέχρι να γίνει αυτοψία και έλεγχος από τις κτηματικές υπηρεσίες, οι οποίες και τελικά θα κρίνουν τις κατασκευές ως παράνομες ή μη.
Να σημειώσουμε και το δικό μας σχόλιο ότι είτε υπάρχει παρανομία είτε όχι, η όποια Δημοτική Αρχή για να κατευνάσει τα πνεύματα και τις διαμάχες των κατοίκων με τους ιδιοκτήτες, θα πρέπει πάντα να βάζει λυτούς και δεμένους αρχικά να ελέγξουν τους νόμους και να κάνουν άμεσα αυτοψία, ειδικά αν καταγγέλονται παράνομες κατασκευές σε δημόσια περιουσία. Είτε έχει είτε δεν έχει αρμοδιότητα, είτε μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και να πάρει αποφάσεις είτε όχι. Ο εκάστοτε Δήμος έχει τους νομικούς του συμβούλους, τους οποίους τους πληρώνει και στην ουσία πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, αλλά και τη δική του τεχνική υπηρεσία. Πόσο χρόνο θέλει μία Δημοτική Αρχή για διερευνήσει αν υπάρχει πραγματικά παρανομία ή όχι; Σίγουρα πάντως όχι τόσο χρόνο όσο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και σίγουρα όχι τόσο όσο να ταλαιπωρούνται οι πολίτες και οι επαγγελματίες της περιοχής.
Δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει ότι θέλει σε δημόσια περιουσία χωρίς να τον ελέγχει κανένας ούτε να δυσκολεύεται ή να απαγορεύεται με τον οποιονδήποτε τρόπο η πρόσβαση των πολιτών σε δημόσια περιουσία. Είναι αδιανόητο να μπορεί ο όποιος πολίτης θέλει να κατασκευάσει πχ σε δημόσιο δρόμο το σπίτι των ονείρων του και η πολιτεία να τον αφήνει να το ολοκληρώσει για να του πει μετά αν είναι νόμιμο ή όχι. Αφού δηλαδή θα έχει ταλαιπωρήσει όλους τους πολίτες. Είμαστε 11.000.000 πολίτες στην Ελλάδα και σίγουρα το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά τους πάντες, αλλά δεν μπορεί να αφήνει περιθώρια να γίνει ξέφραγο αμπέλι κανενός. Γνωρίζουμε ότι το κράτος σε πολλές περιπτώσεις άφησε τις παράνομες κατοικίες σε καταπατημένα εδάφη του δημοσίου και μάλιστα αντί να τις γκρεμίσει, έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να τις νομιμοποιήσουν…
Πάντως οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές της κατάστασης της περιοχής χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά αν υπάρχει όντως ή όχι παρανομία. Όμως, βλέπουμε ότι έχει γίνει ένας απέραντος φράχτης με πέτρινες μάντρες και σιδεροπλέγματα, με μία πυκνή βλάστηση και γεμάτη σκουπίδια και φερτά υλικά από την πλευρά της θάλασσας, μάλλον από τις κατασκευές εκεί. Πράγματι η απόσταση της μάντρας από τη θάλασσα είναι πολλές φορές ακόμα και μηδαμινή. Πρέπει να παρέμβουν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία, οι κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, ο Βουλευτής Παναγής Καππάτος και η Δημοτική Αρχή Ληξουρίου. Στα μάτια μας η λύση φαντάζει τόσο εύκολη και μας φαίνεται αδιανόητο, που τόσο καιρό δεν μπορεί να λυθεί!!! Μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, αλλά είναι στο χέρι του κράτους, των φορέων και των αρχών να το λύσουν άμεσα και προς όφελος των πολιτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Απόφαση Υπηρεσίας Δόμησης για διακοπή των εργασιών στην παράνομη κατασκευή στην παραλία του Αθέρα Κεφαλονιάς – Άρθρο στις 08/10/2024
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την κατάσταση της περιοχής το τελευταίο διάστημα
















ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ


























