Οδοιπορικό στα γραφικά Καλάβρυτα Αχαΐας (βίντεο)

spot_img

Τα Καλάβρυτα είναι ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας. Είναι χτισμένα στους πρόποδες των Αροανιών Ορέων (Χελμού) σε υψόμετρο 735 περίπου μέτρων. Αποτελούν έδρα του ομώνυμου Δήμου, καθώς και της άλλοτε ομώνυμης Επαρχίας.

Αρχικά συναντάμε το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ή Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού που βρίσκεται στο όρος Χελμός, κοντά στα Καλάβρυτα. Διαθέτει έντεκα πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 2.330 μέτρων και 1.700 μέτρων, αργότερα συναντάμε το Μέγα Σπήλαιο.

Η Μονή βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων κοντά στο δρόμο που ενώνει την Εθνική Οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα, και είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου (απ’ όπου και το όνομα της) της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, καθώς και σε κοντινή απόσταση και ψηλότερα του χωριού Κάτω Ζαχλωρού. Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Ο κυρίως ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π. ενώ στο νάρθηκα οι τοιχογραφίες ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Λίγο έξω από την Άνω Βλασία, προς την μεριά του δάσους, εκεί όπου υψώνεται ο Ερύμανθος, βρίσκονται οι Καταρράκτες του Αγίου Ταξιάρχη, ένα αληθινό θαύμα της φύσης, που καθηλώνει τον επισκέπτη! Πρόκειται για τους καταρράκτες του ποταμού Σελινούντα που πηγάζει από τον Ερύμανθο και χύνεται στον Κορινθιακό. Οι καταρράκτες, (στην πραγματικότητα ένας διπλός καταρράκτης) βρίσκεται στο τέλος του φαραγγιού, εκεί που το ποτάμι μοιάζει να μπαίνει σε μία σπηλιά. Είναι το σημείο όπου ενώνονται τα νερά με ορμή σε μία λίμνη για να πέσουν και πάλι στο Σελινούντα, ενώ δίπλα από αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό υπάρχει ένα μυστήριο σπήλαιο το οποίο, σύμφωνα με ερευνητές, έχει υπόγειες λίμνες και όσοι το έχουν επισκεφτεί μιλούν για μαγευτικές εικόνες, που δύσκολα θα συναντήσει κανείς κάπου αλλού.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Τέλος συνταντήσαμε την ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης. Βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Καλαβρύτων επάνω σε λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά και σε υψόμετρο 933 μέτρων. Έξω από τη Μονή και απέναντι από την είσοδό της στέκεται αγέρωχος και επιβλητικός ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με ιδιαίτερη συμβολή στον αγώνα των Eλλήνων..

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΒΙΝΤΕΟ: Jerry Gasparinatos

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img