Ένας ακόμη αρχαιολογικός θησαυρός της Σάμης, πρώτο θέμα στη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

spot_img

Έναν ακόμη αρχαιολογικό θησαυρό της Σάμης παρουσιάζει σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού στην επίσημη σελίδα του.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση με τίτλο “Η αθέατη αρχαιολογική κληρονομιά της Κεφαλονιάς: Το μνημειώδες ημίεργο γλυπτό της Σάμης”, γίνεται αναφορά στο σπουδαίο ημιτελές έργο της Ύστερης Αρχαιότητας, καθώς και στην έναρξη των έργων αποκατάστασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, του οποίου και θα αποτελέσει έκθεμα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, από όπου και οι φωτογραφίες:

“Η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της ανακατασκευής και δημιουργίας της νέας Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι υπήρξε διαδικασία επίπονη.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Στο πλαίσιο αυτό, έλαβε χώρα και το σημαντικό έργο υποδομής της μεταφοράς αρχαιοτήτων σε νέους αποθηκευτικούς χώρους, απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την εκτέλεση του Έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου όσο και για την αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς των νησιών μας.

Από την διαδικασία αυτή παρουσιάζουμε το ημίεργο επιτύμβιο, μεγέθους μεγαλύτερου του φυσικού, γλυπτό της Ύστερης Αρχαιότητας, το οποίο είχε ανακαλυφθεί στο πλαίσιο σωστικών ανασκαφών και θα αποτελέσει έκθεμα στο πλαίσιο του εκθεσιακού Προγράμματος του νέου Μουσείου.

Προέρχεται από σαρκοφάγο και εντυπωσιάζει λόγω μεγέθους, αλλά και επειδή αποτελεί ένα έργο τέχνης που σώζει στο ακέραιο ίχνη της ίδιας της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη της Σάμης, την ομώνυμη με την νήσο κατά την Κλαύδιο Πτολεμαίο, κατά τους τελευταίους αιώνες της Αρχαιότητας.

Δεν θα μάθουμε ποτέ τον λόγο για τον οποίο το γλυπτό δεν ολοκληρώθηκε. Η μη ολοκλήρωση, ωστόσο, δεν αφαιρεί σε τίποτε από την επιστημονική ή την καλλιτεχνική του αξία.

Το μνημειώδες γλυπτό σώζει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να μελετήσουμε την τεχνική του γλύπτη και του εργαστηρίου που λειτουργούσε στη Σάμη κατά την Ύστερη Αρχαιότητα. Ως non finito παραμένει για τον θεατή αποκαλυπτικό της καλλιτεχνικής δημιουργίας εν τω γίγνεσθαι.

Όπως ανακοινώθηκε, το ΥΠΠΟΑ προχωρεί στην ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου με προϋπολογισμό 7.134.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img