Ανακοίνωση ένωσης γονέων Κεφαλονιάς μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στην περιοχή του Δήμου Σάμης

spot_img

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Η Ένωση Γονέων μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στην περιοχή του Δήμου Σάμης, θεωρεί ότι καθίσταται απόλυτη η ανάγκη να θωρακιστούν υγειονομικά στο μέγιστο βαθμό και σε όλα τα σχολεία του νομού, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί  και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Από το προηγούμενο καλοκαίρι ως Ένωση Γονέων και Σύλλογοι Γονέων, διεκδικήσαμε μέτρα προφύλαξης από την πανδημία ( χωρισμός τμημάτων, διορισμοί εκπαιδευτικών και καθαριστριών, μείωση στο 50% της πληρότητας στα μέσα μεταφοράς, τεστ κ.α. ). Δυστυχώς για την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση ( Δήμους και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ) αυτά τα μέτρα δεν υιοθετήθηκαν, καθώς η εφαρμογή τους αποτελούσε « κόστος » που δεν αναλήφθηκε εκ μέρους τους, εκθέτοντας όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τις οικογένειες των μαθητών σε μεγάλους κινδύνους. Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, λίγο – πολύ ήταν αναμενόμενη αφού τα σχολεία όπως έκλεισαν έτσι άνοιξαν, δηλαδή χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας.

Μπροστά στην δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σε μερικές περιοχές του νομού μας ( Σάμη, Αργοστόλι ), αλλά λαμβάνοντας υπόψη και ότι πλέον κλείνει ένας ολόκληρος χρόνος που τα σχολεία ουσιαστικά υπολειτουργούν παρότι οι εκπαιδευτικοί έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους, επαναφέρουμε τα αιτήματά μας, που τώρα γίνονται απολύτως επείγοντα και αποκτούν μεγαλύτερη σπουδαιότητα και βαρύτητα στις παραπάνω περιοχές αλλά και σε όλο το νησί:

Διενέργεια τεστ καθολικά σε όλο το μαθητικό πληθυσμό των σχολείων του Δήμου Σάμης και κατ’ επέκταση σε όλα τα σχολεία του νησιού, των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων. Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να γίνουν υπό τον έλεγχο αρμοδίων επιστημόνων του ΕΟΔΥ, με τρόπο μεθοδικό, καθολικό, επαναλαμβανόμενο και οργανωμένο και όχι με την χαλαρότητα του « όποιος θέλει να ελεγχθεί υποβάλλει αίτημα σε σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα ». Τα πράγματα είναι πλέον σοβαρά.

Άμεση ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων και συστηματικές απολυμάνσεις όπου έχουμε κρούσματα.

Καθαριότητα σχολικών μονάδων: Σοβαρή ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δίνουν σαφείς οδηγίες για συνεχή καθαρισμό και απολύμανση των χώρων, τουαλετών και αντικειμένων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σε κάθε διάλειμμα αλλά και μετά με τη γενική καθαριότητα -απολύμανση των χώρων. Χρειάζεται λοιπόν προσωπικό καθαριότητας πάνω από 1 άτομο, πλήρους ωραρίου, ανά σχολική μονάδα. Το υπάρχον προσωπικό είναι φανερό ότι ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ. Δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν καλύπτονται ή το ωράριο των καθαριστριών γίνεται λάστιχο.

Μεταφορές μαθητών: Σοβαρή ενίσχυση των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών. Το όριο πληρότητάς τους παραμένει όπως και πριν την πανδημία στο 100% που σε αρκετές των περιπτώσεων γίνεται και παραπάνω. Ουσιαστικά με αυτήν την τακτική ακυρώνονται όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία για την αποφυγή μεγάλου συγχρωτισμού μαθητών ( διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων, προσέλευσης / αποχώρησης κ.α.), αφού στα σχολικά λεωφορεία και τα ΤΑΧΙ, παιδιά διαφορετικών ομάδων / τάξεων συνωστίζονται χωρίς κανένα έλεγχο. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι για τον καθημερινό και συνεχή καθαρισμό και απολύμανση των μεταφορικών μέσων. Σημειωτέων ότι πολλά από τα λεωφορεία αυτά ενδιάμεσα λειτουργούν και ως αστική συγκοινωνία, που εξυπηρετεί πλήθος κόσμου.

Οικονομική ενίσχυση Σχολικών Επιτροπών ώστε να υπάρχει πλήρης επάρκεια σε είδη καθαρισμού, αντισηπτικά, μάσκες και λοιπό εξοπλισμό.

Ολιγομελή τμήματα – έως 15 μαθητές ανά τάξη. Λειτουργία ολιγομελών τμημάτων με εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού από το υπουργείο και κατεύθυνση εξεύρεσης επιπλέον χώρων όπου χρειάζονται, είτε με ενοικίαση είτε με επιπλέον τοποθετήσεις αιθουσών. Μην ξεχνάμε ότι στο νησί, έχουμε πολλές τάξεις και σχολεία σε κοντέινερ ς.

Στελέχωση του νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και να αντιμετωπίσει άρτια κάθε περιστατικό, αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε το νοσοκομείο να μην είναι ο καθολικός αποδέκτης κάθε πιθανού κρούσματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το φόρτο που μπορεί να δεχθεί και τη δημιουργία αυξημένου κινδύνου μετάδοσης.

Τοποθέτηση Σχολιάτρου όχι μόνο τώρα στην πανδημία, αλλά και για μετά από αυτήν, προκειμένου να παρακολουθεί υγειονομικά, μόνιμα τους μαθητές σε όλα τα σχολεία του νομού.

Μόνο με τα παραπάνω μέτρα μπορούμε έστω και στοιχειωδώς να έχουμε έγκαιρο εντοπισμό και έλεγχο κρουσμάτων, περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και αποφυγή συρροών κρουσμάτων.

τα παραπάνω είναι αδιαπραγμάτευτοι όροι για την δια ζώσης λειτουργία των σχολείων με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για την υγεία των μαθητών, των γονιών τους και της κοινωνίας μας, στη Σάμη αλλά και σε όλο το νησί.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι θέλουμε ανοικτά και προστατευμένα τα σχολεία μας, αφού η «δια ζώσης» εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη και δεν μπορεί να διακόπτεται, επειδή δεν παίρνονται τα παραπάνω μέτρα.

Καλούμε όλους τους γονείς μέσα από τους Συλλόγους μας να διεκδικήσουμε σθεναρά τα παραπάνω για να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση λειτουργίας των σχολείων με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Καλούμε τους υπεύθυνους – υπουργείο Παιδείας, Περιφέρεια // Αντιπεριφέρεια, Δήμους, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, να πράξουν τα απαραίτητα αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αντιστοιχεί και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση λειτουργίας των σχολείων με τις πιο πάνω προϋποθέσεις.

10.02.2021

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται