Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εσπερινοί της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας στην Παλική (εικόνες)

spot_img

Εσπερινοί  της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας της Παλικής

21-11-2023

Γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Πραγματοποιήθηκε  και φέτος ευλαβικότατα ο υπαίθριος εσπερινός της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας ( Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου) στα ερείπια της παλιάς εκκλησίας της Ιεράς Μονής της Κυρίας των Αγγέλων Παλικής.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

             Το παλιό  μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων, βρισκόταν πάνω σε πλαγιά βουνού, εκεί κοντά που υπήρχε το προσεισμικό χωριό του Αγίου Δημητρίου Παλικής. Σεισμοί και άνομες πράξεις ανθρώπων στο διάβα του χρόνου, κατέστρεψαν ολοσχερώς τη φημισμένη Ιερά Μονή. (Βλ. Ηλίας Τσιτσέλης –Σύμμικτα  τ. 1ος ).

            Η Μονή ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς στα Περατάτα και με πρωτοβουλία του Δημήτρη Γρηγορόπουλου  από  το χωριό  του Αγίου Δημητρίου Παλικής, φτιάχτηκε εδώ και λίγα χρόνια,  ένα μικρό εικονοστάσι για να μαρτυρείται  ο χώρος  της Μονής  και να λειτουργείται κάθε των Εισοδίων της Θεοτόκου,  όπου παλιά εόρταζε αυτό το σπουδαίο μοναστήρι.

            Τα τελευταία χρόνια, κάθε της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Κώστας Στάβερης, συντηρητής και διευθυντής του Εκκλησιαστικού Μουσείου,  με τη μέριμνα του Δημήτρη Γρηγορόπουλου οργανώνουν τον εσπερινό, φέρνοντας  την εφέστια εικόνα της Παναγίας από το Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείου της Μητροπόλεως  Κεφαλληνίας, που εδρεύει στα Περατάτα, τοποθετώντας την στο εικονοστάσι, όπου και πραγματοποιείται με κατάνυξη και συγκίνηση η εσπερινή ψαλτική.

            Τούτη τη χρονιά έφεραν μια παλιά εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου, από το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα Περατάτων Μηλαπιδιά, πραγματοποιήθηκε ευλαβικά η ακολουθία του εσπερινού και μετά το πέρας της ψαλτικής, ακολούθησε από τις γυναίκες του χωριού, το μοίρασμα των σπερνών, άρτων  και των γλυκισμάτων.

            Επίσης, αρχιερατικά ευλαβικός ήταν και ο εορταστικός εσπερινός της Παναγίας στο Σκινιά Παλικής. Η παρουσία του Σεβασμιοτάτου κ Δημητρίου, του διακόνου  και ιερωμένων της περιοχής, λάμπρυναν την εσπερινή ακολουθία. Τα δύο ψαλτικά κόρα, του Σπύρου Έρτσου και του Σπύρου Θεοτοκάτου,  «άπλωσαν ομορφάκουστα»  στο ναό, τα τροπάρια και τους ύμνους της εορτής  με τρόπους μελωδικούς και κατανυκτικούς. Την παρουσία της έδωσε μέρος της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ληξουρίου, του προέδρου της Κοινότητας,  καθώς και η συμμετοχή των Σκινιωτών ήταν πολύ μεγάλη, τιμώντας την ιερά πανήγυρη του χωριού τους. Πολλά μπράβο στους Επιτρόπους του ιστορικού ναού για την οργάνωση και την άριστα επιμελημένη εμφάνιση του ιερού χώρου. 

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img