Η Δημοτική Κοινότητα Ληξουρίου κατά του Τεχνικού Προγράμματος του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς & Ιθάκης

spot_img

       Σοφότεροι βγήκαμε χθες αργά το βράδυ μετά το πέρας του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου. Μάθαμε λοιπόν ότι θα διαμαρτυρόμαστε μόνο όταν μας το επιτρέπουν. Επίσης μάθαμε ότι θα πρέπει να καταγράφουμε πιθανά θέματα διαμαρτυρίας και να τα περνάμε οντισιόν από τη παράταξη του Κ. Αραβαντινού και του κ. Ρουχωτά και αναλόγως πως και αν  τους βολεύει θα διαμαρτυρόμαστε.

    Η Δημοτική Κοινότητα Ληξουρίου εξέδωσε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας απέναντι στο τεχνικό πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς & Ιθάκης. Αυτό έγινε διότι πολύ απλά από τα 491.832,16 που διαθέτει το Ταμείο για Κεφαλονιά και Ιθάκη για έργα το έτος 2021, στο Ληξούρι θα γίνουν έργα αξίας 1.122,72. Κατανοώ ότι ένα τεχνικό πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί πολλές φορές και εύχομαι να τροποποιηθεί, αλλά δυστυχώς όταν καλείτε ένα συμβούλιο να ψηφίσει ένα τόσο άδικο τεχνικό πρόγραμμα και το ψηφίζει δείχνει και τις προθέσεις του. Αυτό το ψήφισμα το στείλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου ζητώντας από τους Δημοτικούς Συμβούλους να το υιοθετήσουν ώστε να διαμαρτυρηθούμε ως Δήμος συντεταγμένα.

    Τα εξ αμάξης άκουσα λοιπόν χθες βράδυ από το κ. Αραβαντινό και το κ. Ρουχωτά για τη διαμαρτυρία αυτή.  Αρχικά ο κ. Αραβαντινός μας είπε ότι ψευδός αποκαλούμε ομόφωνο το ψήφισμα διαμαρτυρίας καθώς οι δύο σύμβουλοι της δικής του παράταξης διαφώνησαν.  Φρόντισε με αυτόν τον τρόπο να ευτελίσει τους ανθρώπους που ο ίδιος επέλεξε να εντάξει στη παράταξή του, οι οποίοι προς τιμήν τους όταν είδαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας προφανώς δε λειτούργησαν με τον τρόπο που λειτουργεί ο κ. Αραβαντινός αλλά λειτούργησαν προς όφελος των συμπολιτών τους και του Ληξουρίου και φυσικά ψήφισαν υπέρ της έκδοσης του ψηφίσματος διαμαρτυρίας. Εμένα πάντως δε μου προκάλεσε καμία εντύπωση η στάση του αυτή καθώς προφανώς τα προσωπικά του συμφέροντά δε του επιτρέπουν να διαμαρτυρηθεί για το Ληξούρι και τον κατανοώ ως ένα σημείο.

    Άλλη αξιοσημείωτη στάση εκ μέρους της παράταξης του κ. Αραβαντινού ήταν η στάση του κ. Μοσχόπουλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι επειδή είναι στην αντιπολίτευση, στα συμβούλια του Λιμενικού Ταμείου συμμετέχει απλά για να ψηφίζει και όχι για να διεκδικεί για το Ληξούρι. Μάλιστα είπε  «εγώ ότι μου φέρνουν το ψηφίζω αρκεί να μου το φέρουν». Δε χρειαζόταν κ. Μοσχόπουλε να μας το επιβεβαιώσετε, είμαστε σίγουροι και σας κατανοούμε κι εσάς με τη σειρά σας. Στη συνέχεια με εγκάλεσε γιατί δε φέρνω στα Δημοτικά Συμβούλια διεκδικήσεις για το Ληξούρι ως Πρόεδρος Κοινότητας. Μάλλον δεν έχει καταλάβει ο κ. Μοσχόπουλος ότι Δήμος Ληξουρίου και Κοινότητα Ληξουρίου εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε καθημερινά για το καλό του τόπου μας και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε. Προφανώς δε γνωρίζει καμία από της δραστηριότητες της τοπικής Κοινότητας η οποία με τη μικρή χρηματοδότηση που διαθέτει παράγει έμπρακτο και ουσιαστικό έργο για τους συμπολίτες της και λειτουργούμε υποστηρικτικά για το Δήμο μας. Ναι κ. Μοσχόπουλε δε σκεφθήκαμε να φέρνουμε θέματα για πολυλογία στα Δημοτικά Συμβούλια, αυτά τα πάμε στα καφενεία, αντιθέτως συνεργαζόμαστε στη πράξη και στην ουσία. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες του Δήμου μας και συνεργαζόμαστε όπως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Ο κ. Μοσχόπουλος, μας μίλησε μετά λόγου γνώσεως  εξάλλου ως γνώστης της Τοπικής Κοινότητας καθώς το 2016 ήταν σύμβουλος στη Τοπική Κοινότητα Ληξουρίου και μάλιστα όταν η Τοπική Κοινότητα είχε σοβαρές και κρίσιμες αρμοδιότητες για το Ληξούρι επί Δήμου Κεφαλονιάς. Αρμοδιότητες που σήμερα έχουν περάσει στο Δήμο Ληξουρίου κι έτσι ο ρόλος σήμερα της Τοπικής Κοινότητας είναι κυρίως γνωμοδοτικός. Τότε ο κ. Μοσχόπουλος είχε τόσο σφοδρή ενασχόληση με τη Κοινότητα που ανάγκασε τον τότε πρόεδρο κ. Μαρκέτο να τον εγκαλέσει δημόσια για τη συνεχόμενη ανυπαρξία και αποχή του από τα συμβούλια και την  αδιαφορία του για την Κοινότητα. Δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο, όλοι βγάζουμε συμπεράσματα.

   Στη συνέχεια επίθεση δέχθηκα και από το κ. Ρουχωτά ο οποίος με κατηγόρησε ότι πετάω «σαμάκια» και κάνω ψηφίσματα διαμαρτυρίας για διαφημιστικούς λόγους. Την άποψή μου, το σεβασμό μου και την εκτίμηση μου για τον κ.Ρουχωτά την έχω επανειλημμένος εκφράσει δημόσια. Δυστυχώς ο κ. Ρουχωτάς κι εκεί διαφωνώ μαζί του, πιστεύει ότι ο σωστός τρόπος διεκδίκησης  είναι μόνο ο δικός του. Θεωρεί ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει να χειραγωγούμαστε και να ασκούμε αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή κι επειδή εμείς έχουμε επιλέξει την οδό της συνεργασία κατηγορούμαστε ως ανεπαρκείς.  Δεν έχω να απολογηθώ για κάτι. Δεν έχω εγώ το ρόλλο της αντιπολίτευσης. Ασκώ τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μου απέναντι στους συμπολίτες μου στο ακέραιο. Έχει αποδειχθεί ότι όποιος δε συνεργάζεται αργά η γρήγορά μένει στο περιθώριο.

  Σαν απολογισμό στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο μπορώ να πω ότι η πόλη μας κέρδισε καθώς καταφέραμε να μην μείνουμε άπραγοι απέναντι στην αδικία. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος διαμαρτυρίας που έθεσε η Κοινότητα Ληξουρίου μειοψηφούντων των παρατάξεων του κ. Αραβαντινού και κ. Ρουχωτά. Μπορεί να ενοχλήσαμε κάποιους  και ίσως να μη βλέπουν με θετικό μάτι τη παρουσία και τη δυναμικότητα νέων προσώπων αλλά δε θα το βάλουμε κάτω. Στο φινάλε δε κατηγορήσαμε και κανέναν, δε καταγγείλαμε κανέναν αλλά διαμαρτυρηθήκαμε για μια εξόφθαλμη αδικία. Κρατάω στα θετικά ότι η Δημοτική Αρχή δε είναι κλεισμένη στον εαυτό της. Η εξωστρέφεια της, τη βοηθά να αποκαθιστά τα λάθη της και να γίνετε δυνητικά ακόμα πιο διεκδικητική και σε αυτό τη βοηθάμε κι εμείς με την εργασία μας αλλά και τη συνεργασία μας. Τέλος ο κ. Μαντζουράτος , η Λαϊκη Συσπείρωση τίμιοι, στέκονται απέναντι  σε ότι αδικεί το Ληξούρι. Τυχερός ο κ. Πρεντάνος που μπορεί ελεύθερα να λέει τη γνώμη του. Σοφότεροι τελικά μπορεί να μη βγήκαμε αλλά όταν κινούμαστε ως σύνολο ενάντια σε ότι μας αδικεί μόνο κερδισμένοι μπορεί να βγούμε.

Με εκτίμηση,

Γρηγορόπουλος Κυρ. Ανδρέας

Πρ. Δημ. Κοιν. Ληξουρίου     

Υ.Γ. Λυπάμαι που δε μπορώ να εκφράσω τις απόψεις μου κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι δε βρίσκονται σε καφενείο με αποτέλεσμα όσοι μπορούμε και πρέπει να παίρνουμε το λόγο να μη βρίσκουμε ποτέ χρόνο να μιλήσουμε. Χρόνος δεν υπάρχει ούτε για τους Δημοτικούς Συμβούλους. Κανένας σεβασμός στη διαδικασία.  

  ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2021

Κύριοι,

Διαμαρτυρόμαστε διότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης για το έτος 2021 το μοναδικό έργο που συμπεριλάβατε για το Λιμάνι του Ληξουρίου είναι το εξής : «Αποκατάσταση βλαβών παραλιακής οδού Ληξουρίου-Λεγατάτων». Ένα έργο που το κόστος του ανέρχεται στα 1 .122,72 Ε όταν το σύνολο του ποσού που θα διαθέσετε με ιδία χρηματοδότηση για Κεφαλονιά και Ιθάκη ανέρχεται στις 491.832,16 Ε. Διαμαρτυρόμαστε και νιώθουμε αδικημένοι διότι το Ληξούρι είναι η πόλη της Κεφαλονιάς που υπέστη σοβαρότατες ζημιές από τους καταστροφικούς σεισμούς του 2014. Καμία άλλη περιοχή της Κεφαλονιάς δεν υπέστη τόσο σοβαρές ζημιές σε κτήρια και υποδομές. Έκτοτε οι ανάγκες μας είναι μεγάλες και ουδέποτε πλησιάσαμε την εικόνα που είχαμε προ σεισμών.

Το Λιμάνι του Ληξουρίου αποτελεί το πιο κομβικό σημείο της πόλης καθώς αποτελεί είσοδο της πόλης, τουριστική είσοδο της πόλης αλλά και σοβαρότατο οικονομικό κόμβο της πόλης. Το Ληξούρι έχει ως κεντρικό άξονα ανάπτυξης το Λιμάνι του. Σε αυτό δραστηριοποιούνται καθημερινά οι κάτοικοι του Ληξουρίου αναπτύσσοντας οικονομικές δραστηριότητες των οποίων μέρος αυτών καταβάλουν στο Κοινωφελές Λιμενικό Ταμείο.

Αν το σκεπτικό διανομής το χρημάτων-έργων είναι ανταποδοτικό θεωρούμε ότι το ποσό είναι μηδαμινό σε σχέση με αυτό που προσφέρει το Ληξούρι. Αν πάλι τα κριτήρια σας είναι απόλυτα ανταποδοτικά τότε πιστεύουμε ότι κάνετε δεύτερη φορά το ίδιο σφάλμα, καθώς είναι σαν να καταδικάζετε μια περιοχή ευθύνης σας σε καταστροφή επειδή δε σας προσφέρει μεγάλες οικονομικές απολαβές. Θεωρούμε ότι ένα Κοινωφελές ΝΠΔΔ οφείλει να λειτουργεί αξιοκρατικά και να αποδίδει τα μέγιστα σε κάθε περιοχή και με τη καλύτερη δυνατή αναλογία.

Σας καλούμε να ενσκήψετε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη περιοχή ευθύνης σας στο Ληξούρι και να προσπαθήσετε στον ελάχιστο χρόνο που μας απομένει μέχρι το καλοκαίρι να δώσετε ένα διαφορετικό τόνο στη όψη αυτού του Λιμανιού της Κεφαλονιάς. Άλλωστε όπως προείπαμε το Λιμάνι μας αποτελεί οικονομική πηγή ζωής για τους Ληξουριώτες οι οποίοι εν μέσω σεισμών, λοιμών και Ιανών προσβλέπουν το προσεχές καλοκαίρι ως σανίδα σωτηρίας.

Ελπίζουμε στο μέλλον να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας το συγκεκριμένο ψήφισμα διαμαρτυρίας και να μας το αποδείξετε, αποδίδοντάς μας ως πόλη έστω και λίγα, αλλά σημαντικά έργα ανάπτυξης μέσω του Τεχνικού σας Προγράμματος.

Τέλος, μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς & Ιθάκης με το ποσό των 500.000 Ε λόγω Ιανού είναι πλέον στο χέρι σας να αποδώσετε έστω και τώρα τα ανάλογα στο τόπο μας. Απαραίτητα έργα που μπορείτε να υλοποιήσετε τα οποία επιτακτικά ζητά ο Δήμος μας και οι πολίτες: 1) Μελέτη για αποκατάσταση βλαβών λόγω Ιανού στο Πόρτο και στη Προσφορέλα 2) Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από το Λιμεναρχείο μέχρι τα Λεγατάτα 3)Μελέτη για λιμενική εγκατάσταση μαρίνας και 4) προσκρουστήρες ώστε να προστατεύονται τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι. Θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα και οικονομικώς εφικτά.     

Με εκτίμηση,

Για το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Ληξουρίου

Ο Πρόεδρος

Γρηγορόπουλος Κυρ. Ανδρέας

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται