Ειρωνίες & ερωτήσεις δίχως απαντήσεις στη 2η συνεδρίαση ΔΣ Δ. Ληξουρίου (Βίντεο+Εικόνες)

Χτες, Τετάρτη 22/01/2020, πραγματοποιήθηκε η 2η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου με οκτώ συνολικά θέματα ημερήσιας διάταξεις σε ένα κλίμα ιδιαίτερα ειρωνικό και τεταμένο. Ερωτήσεις από Δημοτικούς Συμβούλους απαντήθηκαν με ειρωνία χωρίς στην ουσία απάντηση από τη Δημοτική αρχή.

Το κυριότερο θέμα ήταν το τελευταίο η Έγκριση τεχνικού προγράμματος έργων Δήμου Ληξουρίου έτους 2020 με εισηγητή το Δήμαρχο. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε ήδη γράψει ξεχωριστό άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τα θέματα ήταν:

  1. Καθορισμός συντελεστών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έτους 2020 (ανταποδοτικά τέλη)

2. Καθορισμός συντελεστή Τ.Α.Π. (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) για το έτος 2020

3. Καθορισμός τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2020

4. Καθορισμός συντελεστή Δημοτικού Φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων έτους 2020

5. Επιβολή τέλους παρεπιδημούντων στο Δήμο Ληξουρίου για το έτος 2020

6. Επιβολή τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Ληξουρίου από 1-1-2020

7. Καθορισμός παραβόλου τέλεσης Πολιτικών Γάμων για το έτος 2020

8. Έγκριση τεχνικού προγράμματος έργων Δήμου Ληξουρίου έτους 2020

Εισηγητής σε όλα: ο Δήμαρχος

Αρχικά να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Ληξουρίου, που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, οριοθέτησε, που θα κάθονται τα τοπικά μέσα. Να θυμήσουμε ότι από το Νοέμβριο 2019 έχουμε ζητήσει από τον ίδιο να κάνει αυτή την οριοθέτηση ακριβώς όπως την όρισε χτες, για να βοηθήσει στο έργο της την εκπρόσωπό μας για τη LIVE μετάδοση. Πράγμα που τότε αστειεύομενος, δεν ήθελε ούτε να ακούσει. Όταν όμως τώρα το λέει το μόνο φιλικό προς αυτόν τοπικό μέσο στο Ληξούρι με τις όποιες ανταλλαγές τους, τότε ναι όλα γίνονται! Ίσως και μετά από την άδικη, ψευδή και χυδαία επίθεση που έκανε το site του Ληξουριού προς την εκπρόσωπό μας, και την κατακραυγή του κόσμου, είπε να δώσει μια λύση. Και δεν είναι πως τα άλλα μέσα δεν είμαστε φιλικά προς αυτόν ή τη δημοτική αρχή. Γιατί να μην είμαστε άλλωστε; Γνωστοί άνθρωποι είμαστε και έχουμε εκτίμηση στα πρόσωπά τους! Αλλά όταν δεν μας αρέσει κάτι, εμείς απλά το γράφουμε και δεν το διαστρεβλώνουμε. Όπως και να έχει… ήταν η πρώτη φορά που είχαμε τα πλάνα, που θα θέλαμε, και επιτέλους καταφέραμε να βγάλουμε τους ακριανούς δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, όταν έφυγε μια για πάντα από μπροστά μας η κάμερα του ληξουριώτικου site! Βγήκε και κάτι καλό από αυτή την άστοχη επίθεση.

Συζητήθηκαν πολλά θέματα και δικαίως οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν πολλές απορίες για όλα προς το Δήμαρχο κ. Γιώργο Κατσιβέλη και τη Δημοτική αρχή. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βολτέρας θεωρώντας από τη μεριά τους ότι οι ερωτήσεις είχαν έντονα πολιτικό χαρακτήρα και ότι υπέκρυβαν ίσως απλά μελλοντικό προεκλογικό σκοπό απάντησαν με έντονη ειρωνία.

Ο κ. Δ. Αραβαντινός έθεσε το θέμα του Θεάτρου Ληξουρίου, για το οποίο μάλιστα, όπως ήδη θα γνωρίζετε, υπεγράφει σύμβαση αυτές τις ημέρες, στην οποία δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα με πολλά αρνητικά σχόλια και με αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό του Δήμου και (για άλλη μια φορά) με μόνη αποκλειστική παρουσία από συγκεκριμένο τοπικό site του Ληξουριού. Δε γίνεται καμία πρόσκληση για να παραβρεθούν άλλα μέσα άλλωστε. Ο ίδιος θεώρησε ότι έγιναν με τυμπανοκρουσίες, που δεν άρμοζαν, καθώς μετά από 6 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως για το Θέατρο. Επίσης, υποστήριξε ότι παρόλο που ο Δήμος δηλώνει ότι το κτήριο είναι επικίνδυνο και δεν κάνει να μπει κανένας εντός, αφήνει ανενόχλητη τη θεατρική ομάδα να εισέρχεται.

Ο Δήμαρχος του απάντησε στην ουσία ότι δεν αφήνει τις παρατάξεις να εισέλθουν, γιατί θα το χρησιμοποιήσουν στον μελλοντικό προεκλογικό τους αγώνα ή και στις κριτικές τους στα μέσα!

Όταν έφτασαν στα θέματα “Καθορισμός συντελεστών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έτους 2020 (ανταποδοτικά τέλη)” και “Καθορισμός τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2020”, έγινε γνωστό ότι η Δημοτική αρχή προτείνει αυξήσεις!!!

Συγκεκριμένα για τους κοινόχρηστους χώρους είναι της τάξης των 55% και 63%. Έτσι, υπήρξαν δικαιολογημένα αντιδράσεις από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Πρώτος ο κ. Αραβαντινός υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνουν αυξήσεις, να μειωθούν στο 20% οι συντελεστές καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, και να παραμείνουν τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων στα περσινά τέλη (του 2019), τα οποία ήταν ίδια από το 2017.

Το ίδιο υποστήριξαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις με τον κ. Βολτέρα να απαντά πολύ χαλαρά ότι “είναι πολύ μικρές αυτές οι αυξήσεις“. Γρήγορα έλαβε απάντηση από κ. Φαρακλό και κ. Μοσχόπουλο ότι τα 500 ευρώ γίνονται αμέσως αμέσως 720 ευρώ!!! Πού θα βρουν οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες για να καλύψουν τόσο αυτά όσο και τα υπόλοιπα έξοδά τους;

Ο κ. Λουκέρης μάλιστα τόνισε ότι την περίοδο αυτή όχι μόνο δεν ανοίγονται εύκολα νέες επιχειρήσεις, αλλά κλείνουν λόγω οικονομικής αδυναμίας. Ο κ. Μαρούλης μάλιστα ζήτησε να μειωθούν τα τέλη και στα χωριά, που δεν πατάει ψυχή τους χειμερινούς μήνες.

Με ποιά λογική σκέφτηκε η Δημοτική παράταξη να γίνουν αυτές οι αυξήσεις; Για να γεμίσει τα ταμεία του ο Δήμος;;; Ας γίνουν κάποιες οικονομίες αλλού. Πρέπει για παράδειγμα να μην κατασπαταλιέται δημόσιο χρήμα του Δήμου, όταν δεν υπάρχει πραγματικά λόγος.

Ο κ. Βεντούρας ανέφερε χαρακτηριστικά και άλλον ένα λόγο: “Το Ληξούρι δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα μετά από τους σεισμούς για να γίνουν τετοιες αυξησεις!“. Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Αραβαντινός-Ζαφείρης: “Ομορφύνετε την πόλη μας πρώτα και μετά κάνετε αυξήσεις.

Στο θέμα Καθορισμός συντελεστών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έτους 2020 (ανταποδοτικά τέλη)” ισοψήφισε η πρόταση του κ. Αραβαντινού με αυτή της Δημοτικής αρχής, αλλά πήγε υπέρ της ψήφου της Προέδρου, δηλαδή της Δημοτικής αρχής. Άρα, δε θα υπάρξει καμία μείωση.

Στο θέμα “Καθορισμός τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2020” πέρασε η πρόταση του κ. Αραβαντινού, δηλαδή της διατήρησης των τελών στα περσινά επίπεδα με καμία αύξηση.

Στο θέμα “Καθορισμός συντελεστή Τ.Α.Π. (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) για το έτος 2020” προτάθηκε από το Δήμαρχο να συνεχίσει στο 0.30% για όλες τις ακίνητες περιουσίες όπως και πριν. Με τον κ. Βαλλιάνο να τονίζει ότι “επιβάλλετε τον ίδιο φόρο σε όλα. Πρέπει να το λάβετε υπόψη σας!”

Όλοι υπερψήφισαν την πρόταση, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Θέμα: Καθορισμός συντελεστή Δημοτικού Φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων έτους 2020

Όλοι υπερψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής αρχής, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Θέμα: Επιβολή τέλους παρεπιδημούντων στο Δήμο Ληξουρίου για το έτος 2020

ΔΗΛΩΣΑΝ ΑΠΟΝΤΕΣ ο κ. Ρουχωτας, ο κ. Ντιουάνι και ο κ. Φαρακλος για το συγκεκριμένο θέμα.

Όλοι υπερψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής αρχής, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση λόγω της φιλοσοφίας “ίδια για όλους;”.

Θέμα: Επιβολή τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Ληξουρίου από 1-1-2020

ΔΗΛΩΣΑΝ ΑΠΟΝΤΕΣ ο κ. Ρουχωτας και ο κ. Φαρακλος για το συγκεκριμένο θέμα.

Προτάθηκε ένα τέλος 0.5%

Όλοι υπερψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής αρχής.

Θέμα: Καθορισμός παραβόλου τέλεσης Πολιτικών Γάμων για το έτος 2020

Ο Δήμαρχος πρότεινε να παραμείνει το ίδιο παράβολο, δηλαδή στα 150 ευρώ ανά τέλεση, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε να μην υπάρχει κανένα παράβολο.

Όλοι υπερψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής αρχής, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση που ψήφισε τη δική της.

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων ο κ. Αραβαντινός υποστήριξε ότι η Δημοτική αρχή δεν προβλέπει μελέτη για το προβληματικό νερό στο Ληξούρι, παρόλο που το έχει κάνει θέμα και η Κοινότητα Ληξουρίου. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι για το νερό υπεύθυνη είναι η ΔΕΥΑΚ. Φυσικά λίγο αργότερα ο κ. Αραβαντινός του απάντησε ότι ενώ είναι υπεύθυνη η ΕΔΑΚΙ για τους κάδους απορριμάτων, ο Δήμος τελικά τους πλήρωσε.

Ο κ. Ρουχωτάς τόνισε ότι “δε γνωρίζουμε ακόμη τι χρωστάμε στη ΔΕΥΑΚ και τι μας χρωστάει. Δεν μας λέει!!! Βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες όσο και αν έχω ρωτήσει!”.

Επιπλέον, κάτι πολύ σημαντικό, που ακούσαμε και μάθαμε για τα σχολεία του Ληξουριού. Ο κ. Δ. Πρεντάνος απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο, ρώτησε “Αν στην Αθήνα στις επαφές που έχετε στα Υπουργεία τους λέτε ότι και να επισκευαστεί το Λύκειο δεν θα μπείτε μέσα. Τι σας λένε; Ποιό είναι το σημείο που θα προτείνετε για το νέο Λυκείο;“. Ο Δήμαρχος του απάντησε στο πρώτο σκέλος με άσχετη απάντηση: “Ότι μπορούμε να αιτηθούμε και για άλλα σχολεία!”. Όσο για τη θέση ανέφερε “Στο Β’ Δημοτικό Σχολείο δίπλα από το Κλειστό”. Όμως, είναι γνωστό ότι έχει πολεοδομικά θέματα και είναι μάλλον αδύνατο να γίνει εκεί.

Ο Δήμαρχος φανερά ενοχλημένος έλεγε συνεχώς “Για όλα φταίει πάντα ο Δήμαρχος”

Φυσικά και δεν φταίει πάντα ο Δήμαρχος και σίγουρα κατανοούμε ότι το ίδιο το κράτος συνεχώς ταλαιπωρεί και καθυστερεί τους Δήμους. Το σημαντικό είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι να σέβονται τους ομιλητές τους και να μιλούν με κατανόηση ο ένας στον άλλο για να μη γελά όλη η Κεφαλονιά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λιμεναρχείο: Από το βράδυ της Τρίτης 27.10 αυξημένα μέτρα λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

ΘΕΜΑ : «Λήψη αυξημένων μέτρων λόγω έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».ΣΧΕΤ: ΩΠ:261357/10-20 Διαταγή Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ./ΕΚΣΕΔ/NT. Σε εκτέλεση...

Κορονοϊός: Η διασπορά των 715 νέων κρουσμάτων – 7 νεκροί & 95 στη ΜΕΘ (26.10.2020)

Σήμερα ανακοινώνουμε 715 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας....

Υπουργός Ναυτιλίας: Το Λιμενικό Σώμα ενεργεί αποτελεσματικά, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

Το σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο του Λιμενικού Σώματος στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέδειξε ο Υπουργός...

Κηδεία: Χαραλαμπία (Μπία) Μοσχονά του Χαρίλαου (Ετών 81)

ΚΗΔΕΙΑ Την πολυαγαπημένη μας Νουνά , Γιαγιά ,Αδελφή και Θεία ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ (ΜΠΙΑ) ΧΑΡΙΛΑΟΥ...

Περιφέρεια ΙΝ: 1.250.000 ευρώ για την Κεφαλονιά & την Ιθάκη για αντιπλημμυρική προστασία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πέντε εκατομύρια ευρώ για αντιπλημμυρική προστασία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Νέο χορευτικό τμήμα ενηλίκων στους «ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ»

Νέο χορευτικό τμήμα ενηλίκων στους «ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ»Με αφορμή τη συμπλήρωση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού συμμετεχόντων στα τμήματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ο...

Το “ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ” στο Ληξούρι έπεσε (για την αφαίρεση των εμποδίων κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην πλατεία)

Το "ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ" ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ ΕΠΕΣΕ Οπως πληροφορηθηκαμε απο τον κ Δήμαρχο και τον κ Αντιδήμαρχο η αφαίρεση των...

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ Αλ. Παρίσης σε συναντήσεις σε Αθήνα & Κέρκυρα για την προώθηση θεμάτων των Δήμων

Αργοστόλι, 24 Οκτωβρίου 2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρος Παρίσης σε συναντήσεις...
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται