ΟΧΙ στην επανίδρυση του Τμήματος στο Ληξούρι από Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Οι πολιτικοί μας τι κάνουν;

spot_img

Χτες το πρωί (Τετάρτη 04/12/2019) όλοι είδαμε τους φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων (ΤΗΜΟ – πρώην ΤΕΙ Ληξουρίου) μαζί με τον Δήμαρχο Ληξουρίου, κ. Κατσιβέλη, το Βουλευτή Κεφαλονιάς-Ιθάκης, κ. Παναγή Καππάτο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Σπύρο Γαλιατσάτο, και τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Διονύση Αραβαντινό, έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Η κινητοποίηση είχε ανακοινωθεί πολλές ημέρες πριν με το Δήμαρχο Ληξουρίου να έχει μάλιστα εξασφαλίσει και ένα λεωφορείο για τη μετακίνησή τους από το Ληξούρι στην Αθήνα. Όμως, η κινητοποίηση αυτή έγινε χωρίς να έχει ουσιαστικά καταφέρει κανείς τους να κλείσει ραντεβού με την Υπουργό κ. Κεραμέως και κάπως βεβιασμένα. Σα να γίνεται, απλά για να γίνει και για λόγους προβολής. Οι φοιτητές του Τμήματος ακολουθούσαν όσους πίστευαν πως είναι με το μέρος τους χωρίς κακοπροαίρετες σκέψεις. Είχαν μόνο σκοπό την επανίδρυση του ΤΗΜΟ και στήριξαν τον αγώνα τους σε αυτούς!

Παρόλα αυτά ο Δήμος διάλεξε αυτή την ημέρα. Τυχαία φυσικά, αφού αυτή την ημέρα ήταν να γίνει και η 7η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιόνιου Πανεπιστημίου, στην οποία πάρθηκε απόφαση (στο τέλος του άρθρου) υπέρ του Τμήματος της Λευκάδας και κατά για το Τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι. Συγκεκριμένα αποφάσισε για το ΤΗΜΟ:

Να μην υποβάλει επί του παρόντος Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για το Τμήμα Εθνομουσικολογίας της Σχολής Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών και να επανέλθει σχετικά στο μέλλον, αφού θα έχουν επιλυθεί εντωμεταξύ διαφορά προβλήματα που έχουν προκύψει από την υλοποίηση της αφομοίωσης του πρώην ΤΕΙ από το Ι.Π.
Παράλληλα, επιμένει στην πάγια θέση της ότι η οποιαδήποτε συζήτηση περί ίδρυσης νέων ακαδημαϊκών μονάδων ή τροποποίησης της λειτουργίας υφιστάμενων θα πρέπει να γίνεται με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια και εντός των αρμοδίων οργάνων του Ιδρύματος.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Η απόφαση είναι ξεκάθαρη φυσικά! Δεν υπάρχουν διπλές αναγνώσεις.

Κανένα σχέδιο για ίδρυση του Τμήματος Εθνομουσικολογίας στο προσεχές μέλλον. Ούτε καν ορίζεται πότε ακριβώς θα ξανασυζητηθεί. Επίσης, δεν αναφέρεται πουθενά οτιδήποτε για το ΤΗΜΟ. Σαφώς δεν τους νοιάζει, το έχουν ξεχάσει (;) και δεν παίρνουν καμία απόφαση για αυτό. Το έχουν λύσει το θέμα και εμείς ακόμα επιμένουμε για αυτό;;; Και ξεκαθαρίζεται ότι η ίδρυση οποιουδήποτε νέου τμήματος (με νέα ονομασία και άλλο αντικείμενο σπουδών) θα γίνεται μόνο από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου.

Και ίσως να είναι καλύτερα, μιας και όπως φαίνεται αυτό το Τμήμα (Εθνομουσικολογίας) δεν το θέλει κανένας. Οι φοιτητές είναι ξεκάθαρα κατά της ίδρυσής του και ζητούν μόνο την επαναλειτουργία του ΤΗΜΟ. Το ίδιο ακριβώς πιστεύει και ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Βασίλης Ρουχωτάς. Οι υπόλοιποι στο Δημοτικό Συμβούλιο θέλησαν να παλέψουν και για τα δύο τμήματα με τον κ. Κατσιβέλη, αν θυμάστε στην 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου, να προτείνει και ένα νέο Τμήμα Λυρικού Θεάτρου (!!!).

Ο Υφυπουργός Παιδείας χτες τους είπε ότι για το ΤΗΜΟ απόφαση θα πάρει μόνο το ίδιο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Άρα, χτες τι κατάφεραν ουσιαστικά; Τίποτα περισσότερο. Και η χτεσινή απόφαση της Συγκλήτου δεν επηρεάστηκε από τίποτα και από κανέναν Υφυπουργό ή Υπουργό.

Μήπως όλες οι τωρινές κινητοποιήσεις γίνονται απλά και μόνο για να φανούν οι ίδιοι οι πολιτικοί, που τις οργανώνουν, σκορπώντας απλά δημόσιο χρήμα; Κάποιοι έχουν και προσωπικό φωτογράφο! (εγώ το έκανα, εγώ πήρα τηλέφωνο, εγώ τον κάλεσα, εγώ… εγώ… εγώ….ΕΓΩ! Ααααα φωτογράφος!!! Πάμε! Συνέντευξη τώρα!)

Μήπως ήξεραν τα πάντα από πριν και για αυτό η βιασύνη και οι προτάσεις τους;
Μήπως όλα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει πριν χρόνια, όταν το Τμήμα, που όλοι σφάζονται τώρα, έκλεινε επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα; Αφού οι ίδιοι ήταν, εκτός του κ. Καππάτου.

Δεν τους νοιάζει ασφαλώς! Αυτοί που θα το πληρώσουν, θα είναι οι ίδιοι οι φοιτητές, τους οποίους κοροϊδεύουν κάνοντάς τους τους καλούς!

Δεν είναι όλα όπως φαίνονται και όπως τα παρουσιάζουν οι πολιτικοί και τα μέσα τους!!! Λίγη κριτική ικανότητα δεν βλάπτει από όλους μας!


7η Συνεδρίαση Συγκλήτου Ιόνιου Πανεπιστημίου, 04-12-2019

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4559/2018 τα Τμήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΠΑ) με έδρα τη Λευκάδα και Εθνομουσικολογίας (ΤΜΕΘ) με έδρα το Ληξούρι θα ενεργοποιούνταν ακαδημαϊκά όταν η Σύγκλητος του Ι.Π. θεωρούσε ότι συνέτρεχαν οι κατάλληλες ακαδημαϊκές συνθήκες και οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και πάντως όχι αργότερα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Σημειώνεται ότι η ίδρυση των δυο αυτών τμημάτων δε συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις που είχαν συνταχθεί από την αρμόδια Δι-ιδρυματική Επιτροπή που διερεύνησε την ενσωμάτωση του πρώην Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ούτε είχε βεβαίως εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αντιθέτως, η Σύγκλητος του Ιδρύματος είχε εκφράσει – πριν την ψήφιση του Ν.4559/2018 – τους προβληματισμούς της σχετικά την ίδρυσή τους, η οποία, εκτός των άλλων, θα  συνεπαγόταν τη  διάθεση σημαντικών πόρων και κυρίως ανθρώπινου δυναμικού (διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού) εις βάρος των υπολοίπων Τμημάτων του Ιδρύματος, τα οποία είναι βιώσιμα και η λειτουργία τους εμπίπτει στον ακαδημαϊκό σχεδιασμό του.

Σήμερα, παρόλο πού το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες οργάνωσης της λειτουργίας όλων των νέων τμημάτων,  ακολουθώντας τις επιταγές του Ν.4559/2018, αλλά και του Στρατηγικού Σχεδιασμού του για την ανάπτυξη  Τμημάτων του σε όλα τα Ιόνια Νησιά (Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο), ο οποίος υλοποιείται  με μεγάλη προσπάθεια λόγω και της υποστελέχωσης σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό,  η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου αποφασίζει:

– Να επιμείνει στην ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών με έδρα τη Λευκάδα για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-22, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιλυθεί εν τω μεταξύ θέματα, όπως το στεγαστικό και η πρόσληψη διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Προς τούτο, θα υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ.

Να μην υποβάλει επί του παρόντος Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για το Τμήμα Εθνομουσικολογίας της Σχολής Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών και να επανέλθει σχετικά στο μέλλον, αφού θα έχουν επιλυθεί εντωμεταξύ διαφορά προβλήματα που έχουν προκύψει από την υλοποίηση της αφομοίωσης του πρώην ΤΕΙ από το Ι.Π.

Η απόφαση της Συγκλήτου είναι ομόφωνη.

Παράλληλα, επιμένει στην πάγια θέση της ότι η οποιαδήποτε συζήτηση περί ίδρυσης νέων ακαδημαϊκών μονάδων ή τροποποίησης της λειτουργίας υφιστάμενων θα πρέπει να γίνεται με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια και εντός των αρμοδίων οργάνων του Ιδρύματος.


Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img