8η τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Ληξουρίου (Τμήμα Ληξουρίου+Αποφάσεις)

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Την Παρασκευή 8η Νοεμβρίου 2019, ημέρα εορτής των Αρχαγγέλων και Αγγέλων, πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα η 8η τακτική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου, η οποία έγινε στην αίθουσα Γερασίμου και Αθηνάς Τζουγανάτου  (1ος όροφος), οδός Παπά Χαρ. Γραικούση, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης σύμφωνα με την πρόσκληση, καθώς και το θέμα της αναστολής λειτουργίας του Τμήματος Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και για τις τεχνικές μελέτες, που ήρθαν προς ψήφιση από την υπηρεσία του Δήμου Ληξουρίου. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 11:30 περίπου το βράδυ.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ / ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ελάχιστος κόσμος παρακολούθησε τη χτεσινή συνεδρίαση

Αρχικά, συζητήθηκε το πολύ σοβαρό θέμα της αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι. Μάλιστα για το θέμα μίλησαν ο πρώην Περιφερειάρχης Ιονίου κ. Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Τραυλός, καθώς και ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Ληξουρίου κ. Σπύρος Παγώνης-Ποταμιάνος ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού μίλησαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι υποστηρίζοντας όλοι τη σημασία του τμήματος για το Ληξούρι, το λόγο πήρε κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος μίλησε για το θέμα του τμήματος στο Ληξούρι, αναφέροντας ονομαστικά το σοβαρό πρόβλημα, που προκύπτει ρίχνοντας τα βέλη του στην τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ. Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παγώνης δέχτηκαν αντιδράσεις από τους δημοτικούς συμβούλους και κυρίως από τον κ. Δ. Μαντζουράτο, ο οποίος θεωρεί ότι τόσο ο ίδιος ο πρώην Περιφερειάρχης όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που έχουν αρχικά τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάργηση του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι, αφού έγιναν επί θητείας τους. Ένα Τμήμα που όπως εξήγησε δεν υπήρχε κανένας λόγος να καταργηθεί πόσο μάλλον να αλλάξει ονομασία και τώρα να αναστέλλεται η λειτουργία του. Ο κ. Γαλιατσάτος δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις απλά τον κοιτούσε έντονα και ίσως και λίγο ειρωνικά. Τέλος, ο κ. Γαλιατσάτος ζήτησε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως και ζήτησε άμεσα μέτρα στήριξης του Τμήματος.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Αμέσως μετά το λόγο πήρε και ο κ. Τραυλός, ο οποίος υποστήριξε θερμά τη λειτουργία του Τμήματος και τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί από τη μεριά του για το θέμα. Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του και αποχωρήσει, ζήτησε να τον ενημερώνουν για το θέμα και για το ό,τι αποφασιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο τέλος, το λόγο πήρε και ο κ. Σπύρος Παγώνης, ο οποίος μίλησε για το θέμα αυτό. Στην αρχή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους δημοτικούς συμβούλους προς αυτόν λόγω του έντονου λόγου του για το θέμα της διάσπασης του πρώην Δήμου Κεφαλονιάς θεωρώντας ότι ο ίδιος πάλεψε ιδιαίτερα για τη διάσπασή του με τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά συνέχισε αναδεικνύοντας το σοβαρό θέμα και υπογράμμισε ότι θεωρεί πως το “τωρινό Υπουργείο Παιδείας λειτούργησε πρόχειρα αναστέλλοντας το Τμήμα.” Όμως, ελπίζει ότι θα λειτουργήσει κανονικά τελικά.

Ο κ. Δ. Αραβαντινός ζήτησε να γίνουν με σοβαρότητα κατάλληλες ενέργειες για τη διατήρηση του Τμήματος και τη βελτιστοποίησή του με άμεση κινητοποίηση των φορέων και της κοινωνίας. Δηλωσε πως είναι “ανεπιθύμητη η Υπουργός Παιδείας”, αν δεν αναιρέσει άμεσα την απόφασή της, την οποία και θεωρεί “κατάπτυστη“. “Να δεχτεί η Υπουργός συνάντηση με μια επιτροπή”, που πρέπει να οριστεί για το θέμα. Χαρακτηριστικά είπε επίσης: “Το τμήμα το διαλύουν!”, “Ίσως διαλύσουν και για τα τμήματα του Αργοστολιού.”, “Ως Κοινωνία δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω για όσα έχουμε ήδη καταφέρει.”

Ο κ. Β. Ρουχωτάς θεωρεί “στημένο το παιχνίδι” από την πλευρά της Κέρκυρας, έτσι ώστε να μη λειτουργήσει ποτέ το Τμήμα στο Ληξούρι. Τόνισε πως στο Τμήμα της Κέρκυρας έστειλαν άμεσα καθηγητές, κάτι που δεν έγινε και στο νέο Τμήμα στο Ληξούρι. Εξήγησε μάλιστα ότι δεν δημιουργήθηκε με ακαδημαϊκά κριτήρια το νέο Τμήμα. Περιέγραψε την επιτυχημένη πορεία του παλιού τμήματος (Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι “λειτούργησε με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια”. Χαρακτηριστικά πρόσθεσε: “Και το Δήμο (Ληξουρίου) πήραμε πίσω και το παλιό Τμήμα πρέπει να πάρουμε και το νέο Τμήμα Εθνομουσικολογίας να κρατήσουμε”, το οποίο όμως δε νομίζει ότι θα είναι βιώσιμο σε αυτή τη μορφή και χρειάζεται άμεσα βελτίωση.

Ο κ. Δ. Μαντζουράτος καυτηρίασε το γεγονός ότι η παλιότερη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) φταίει για την εξέλιξη του Τμήματος (και για το παλιό και για το νέο τμήμα), καθώς το τμήμα επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε εντελώς και πήγε ουσιαστικά στην Κέρκυρα. Τέλος, επισήμανε ότι: “Η κ. Κεραμέως δεν τρελάθηκε ξαφνικά για το θέμα“.

Ο κ. Α. Γρηγορόπουλος ουσιαστικά είπε ό,τι και οι περισσότεροι προσθέτοντας πως “Δεν περιμένουμε από κανέναν να βοηθήσει το Ληξούρι.” Ολοκληρώνοντας αναρωτήθηκε: “Τι κινητοποιήσεις πρέπει να γίνουν;”

Ο κ. Γ. Γαλανός και ο κ. Γ. Ντιουάνι συμφώνησαν με όλους τους συνομιλητές τους για το θέμα της διατήρησης και βελτίωσης του Τμήματος. Όμως, ο κ. Ντιουάνι υποστήριξε ότι “Οι Κερκυραίοι θέλουν να πάρουν τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας του πρώην ΤΕΙ Ληξουρίου.”
Ο κ. Β. Λουκέρης τόνισε ιδιαίτερα ότι “Η κ. Κεραμέως δεν ήθελε να τιμωρήσει το Ληξούρι.” και πως “Η Κέρκυρα τα θέλει ΟΛΑ.”

Ο κ. Ν. Ζαφύρης-Αραβαντινός ως καλύτερος γνώστης της κατάστασης και ως καθηγητής του παλιού Τμήματος συμφώνησε και αυτός με τη σειρά του, αλλά ζήτησε να είναι όλοι προσεχτικοί στις κινήσεις τους, έτσι ώστε το Τμήμα να έχει ευτυχή κατάληξη.
Ο κ. Δ. Πρεντάνος δηλώσε ό,τι και οι περισσότεροι δείχνοντας έντονα την ανησυχία του για το θέμα του Τμήματος εξηγώντας την άμεση ανάγκη για βελτίωσή του, καθώς “Το παλιό τμήμα είχε φοιτητές, αλλά το έκλεισαν!”. “Τώρα πρέπει να γίνει πιο όμορφο, αλλιώς δεν θα έχει στο τέλος φοιτητές.”
Ο κ. Βεντούρας χαρακτηριστικά τόνισε και αυτός με τη σειρά του ότι “Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι με ακαδημαϊκά κριτήρια και κατάλληλες μελέτες”, συμφωνώντας ότι πρέπει να διατηρηθεί το Τμήμα.

Στο τέλος, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος κ. Κατσιβέλης, ο οποίος ξαφνιάζοντας τους πάντες παρουσίασε ένα νέο Τμήμα, που θα έπρεπε να έχει το Ληξούρι. Ένα τμήμα Λυρικού θεάτρου για να σπουδάζουν οι φοιτητές πάνω στο θέατρο, τη μουσική, τα musicals και την opera. Διαφώνησε κάθετα ο κ. Ρουχωτάς λόγω του ότι θα χαθούμε με τρία τμήματα, ενώ προσπαθούμε να διατηρήσουμε έστω το ένα για αρχή, και στο ότι το Ληξούρι και η ευρύτερη Κεφαλονιά δεν έχει ίσως τις υποδομές για να βοηθήσει τους φοιτητές κατάλληλα (ένα Θέατρο Λυρικής Σκηνής κλπ) για μια τέτοια σχολή.

Παρόλο που όλοι συμφώνησαν για τη διατήρηση του Τμήματος και τη βελτίωσή του, δυστυχώς κανείς δεν παρουσίασε με αναλυτικά επιχειρήματα τη σοβαρότητα της τωρινής αναστολής του νέου Τμήματος και την κατάργηση του παλιού, και τις επιπτώσεις, που έχει και θα έχει στο Ληξούρι. Ούτε εξήγησαν αναλυτικά τι προτάσεις έχουν για να λυθεί το θέμα. Ελπίζουμε να το κάνουν, όταν χρειαστεί μπροστά στην κ. Κεραμέως, προκειμένου να την πείσουν. Έγινε απλά μια μεγάλη και “πολύωρη συζήτηση” τριών ωρών δίχως αποτελέσματα! Θετικό ότι έγινε έστω και αυτή.

Στη συνέχεια ακολούθησαν με τα θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση κτηρίου του πρώην Κέντρου Νεότητας Ληξουρίου για τη στέγαση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ληξουρίου»

  Ο κ. Κατσιβέλης παρουσίασε το θέμα και εξήγησε ότι θα γίνει με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Ένα έργο με αποκατάσταση και των δύο ορόφων του Κέντρου Νεότητας.
  Ο κ. Β. Βαλλιάνος έδειξε ενοχλημένος που για τεχνικά θέματα δεν ήταν παρόντες οι υπεύθυνοι της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ή έστω ένας. Αναρωτήθηκε για τα συνολικά τ.μ., καθώς κατά τη γνώμη του η τεχνική έκθεση ήταν μπερδεμένη και ελλειπής στα περισσότερα σημεία, αλλά και στη συνολική περιγραφή της. “Δεν περιγράφονται οι εργασίες που είναι να γίνουν!”. Θεώρησε ότι για την επισκευή του Κέντρου (250 τμ) το ποσό των 200.000 ευρώ, που ανέφερε η έκθεση είναι εξωφρενικό, καθώς ως Πολιτικός Μηχανικός γνωρίζει από τέτοια έργα. Υποστήριξε ότι “το βάψιμο έχει ήδη γίνει!”. Με αυτό συμφώνησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκτός από της παράταξης του Δημάρχου, οι οποίοι δεν πήραν θέση για το θέμα.
  Ο κ. Ρουχωτάς ως Πολιτικος Μηχανικός συμφωνώντας με τον κ. Βαλλιάνο είπε ότι: “Δεν καταλαβαίνεις τα συνολικά τ.μ. από την έκθεση”, “Πρέπει να γίνουν γραπτά όλες οι μελέτες.” Πρόσθεσε ότι η σκάλα του είναι προβληματική και πως από το Νόμο είναι “υποχρεωτικό πλέον στις δημόσιες υπηρεσίες η προσθήκη ανελκυστήρα και θερμοπρόσοψη” και πως κακώς δεν παρουσιάζονται στην τεχνική έκθεση.
  Έτσι, τελικά ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να αποσύρει την μελέτη και δήλωσε ότι θα την επαναφέρει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο με τις προσθήκες που ζητήθηκαν.

 2. Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων πόλεως Ληξουρίου».

  Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο της αναβάθμισης μόνο των κοινόχρηστων χώρων του Ληξουριού και της προσθήκης και αντικατάστασης λαμπών, έτσι ώστε να γίνει πιο όμορφο το Ληξούρι για τους τουρίστες και τις επιχειρήσεις. Τόνισε δε ότι πρέπει να ψηφιστεί άμεσα, καθώς πρέπει να σταλεί η τεχνική έκθεση μέχρι την 18η Νοέμβρη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις υπόλοιπες παρατάξεις.
  Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχοντας διαβάσει την μελέτη που τους είχε αποστείλει ο Δήμαρχος πήραν με τη σειρά το λόγο:
  Ο κ. Αραβαντινός ζήτησε να γίνουν επιπλέον και επισκευές και γενικότερη ανάπλαση σε πεζοδρόμια, πλατεία και πεζόδρομους. Επίσης, αναρωτήθηκε “γιατί πρέπει να αντικατασταθούν τα ξύλινα παγκάκια με τσιμεντένια και αν θα είναι πιο ωραία έτσι”, με το Δήμαρχο να αναφέρει ότι θα διατηρούνται περισσότερα χρόνια. Έντονα εξέφρασε την ενόχλησή του προς τον κ. Κατσιβέλη: “Ερχόμαστε την τελευταία στιγμή να το ψηφίσουμε εκβιαστικά. Ο Δήμαρχος φέρνει τελευταία στιγμή μελέτες και προϋοπολογισμούς εκβιάζοντας τους δημοτικούς συμβούλους, μιας και δεν φτάνει ο χρόνος και θα χαθεί το πρόγραμμα.”
  Ο κ. Βαλλιάνος ζήτησε να προστεθεί στη μελέτη η επισκευή του δρόμου της Γρηγορίου Λαμπράκη, καθώς και όσοι δρόμοι βρίσκονται ακόμα με χαλίκια. Τόνισε ότι “έχει να γίνει ασφαλτόστρωση στο Ληξούρι εδω και 3 χρόνια, παρά μόνο μπαλώματα.”
  Ο κ. Ρουχωτάς εξήγησε πως “1.000.000 ευρώ είναι αμαρτία να πάνε έτσι.” Πρότεινε “να ολοκληρωθούν τα πεζοδρόμια από το ποτάμι έως το Παπά Μπασιά” και “να ολοκληρωθεί ο πεζόδρομος.” Χαρακτηριστικά πρόσθεσε: “Καταδικάζουμε την πόλη στη μιζέρια και στην αθλιότητα (με τις προτάσεις της έκθεσης).”, “Τίποτα τα τελευταία 5 χρόνια για την Παλική με Δήμαρχο Παρίση και δημοτικό σύμβουλο το Δήμαρχο.”
  Ο κ. Μαντζουράτος συμφώνησε στα περισσότερα σημεία με τον κ. Ρουχωτά θεωρώντας τα ως εύστοχα. Τόνισε πως τα Κουβαλάτα δεν έχουν δρόμο και προβληματίστηκε για το αν τα μέτρα γίνονται μόνο για την εξυπηρέτηση της τουριστικής προβολής από τους επισκέπτες, ενώ υπάρχουν τρομερές ανάγκες σε χωριά της Παλικής.” Θεώρησε “εκβιαστικές τις ημερομηνίες” από το Δήμαρχο τονίζοντας ότι “Θα είσαι υπόλογος στην κοινωνία!!! Απλά μικροπαρεμβάσεις σε πλατείες! Όταν το οδικό δίκτυο, το αγροτικό δίκτυο, τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια παρουσιάζουν σημαντικότερα προβλήματα! Ολοκληρωμένα έργα και όχι πιτσικουλιές”.
  Ο κ. Ζαφύρης Αραβαντινός δήλωσε έντονα στο Δήμαρχο ότι το πρόγραμμα τρέχει από τις 16 Σεπτέμβρη έως 18 Νοέμβρη και πως κακώς το φέρνει τελευταία στιγμή προς ψήφιση, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Κατσιβέλη ότι λόγω της ευρεσης αίθουσας των υπηρεσιών του Δήμου δεν υπήρξε κατάλληλος χρόνος για μια σωστή τεχνική έκθεση.
  Ο κ. Α. Μοσχόπουλος συμφώνησε με το Δήμαρχο και είπε ότι “πρέπει να ψηφιστεί η μελέτη για να μη χαθούν τα χρήματα του προγράμματος” προκαλώντας τον πανικό στην αίθουσα και κυρίως με τον κ. Λουκέρη.

  Η παράταξη του Κατσιβέλη και του Αραβαντινού ψήφισαν θετικά την πρόταση του Δημάρχου. Του Ρουχωτά θετικά, αλλά με τις παρατηρήσεις τους. Ουσιαστικά κατά της έκθεσης. Του Μαντζουράτου ΛΕΥΚΟ για την επιλεξιμότητα και για μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη εκφράζοντας ότι “Είμαστε πολιτικό όργανο και όχι τεχνικό όργανο.”
  ΤΕΛΙΚΑ: Εγκρίθηκε

 3. Έγκριση υποβολής αίτησης χρηματοδότησης για την εκτέλεση της πράξης: «Αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση κοινοχρήστων χώρων πόλεως Ληξουρίου» με προϋπολογισμό 1.126.521,00 με ΦΠΑ 24%

  Μαζι με το 2ο θέμα εγκρίθηκε.

 4. Ορισμός προέδρου με τον αναπληρωτή του για το Δ.Σ. της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  Ο κ. Κατσιβέλης προτείνε τον κ. Γεράσιμο Γαλανό ως Πρόεδρο. Αναπληρωτής ορίστηκε ο κ. Πρεντάνος.

 5. Ορισμός μέλους Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ληξουρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

  Ο κ. Κατσιβέλης προτείνε τον κ. Γαλανό ως Πρόεδρο και ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους, εκτός από της παράταξης του κ. Μαντζουράτου που ψήφισαν αρνητικά τονίζοντας ότι ψηφίζουν πολιτικά και όχι για το πρόσωπο του κ. Γαλανού.


  Στο τέλος, ο κ. Μαντζουράτος αναφέρθηκε στο Κέκη Κωνσταντίνο, έναν πυροσβέστη στη μεγάλη φωτιά της Εύβοιας, που γίνεται άδικα ΕΔΕ εις βάρους του από την υπηρεσία του καταδικάζοντας το γεγονός, με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι σύμβουλοι.

  Και λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο κ. Ρουχωτάς ζήτησε να γίνονται δύο συνεδριάσεις το μήνα και να υπάρχει σεβασμός στις εορτές, στις οποίες δεν θα πρέπει να γίνονται δημοτικά συμβούλια, καυτηριάζοντας έτσι τη χτεσινή ημέρα των Αρχαγγέλων.

ΒΙΝΤΕΟ από τη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ:

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ:

spot_img

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img