Ετήσιος απολογισμός έργου Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς για το 2021

spot_img

Ετήσιος απολογισμός του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς για το έτος 2021

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς λειτουργεί από τις 9 Οκτωβρίου 2013 έως και σήμερα. Στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Κοινωνιολόγο και συνεργάζεται με Νομικούς άλλων Συμβουλευτικών Κέντρων. Τηρώντας το απόρρητο παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες του, οι οποίες είναι οι εξής:

 • Ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί/ υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/ και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, κ.λπ.) με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου.
 • Εργασιακή συμβουλευτική με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών εργασιακής συμβουλευτικής και πληροφόρησης.
 • Νομική συμβουλευτική μέσω των άλλων συμβουλευτικών κέντρων που διαθέτουν Νομικό αλλά και καθοδήγηση των γυναικών για αίτημα δωρεάν νομικής βοήθειας από το Πρωτοδικείο, στην περίπτωση που πληρούνται τα κριτήρια.
 • Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα έμφυλης βίας.
 • Παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και συνεργασία μαζί τους, όπου αυτό απαιτείται. 
 • Συνοδεία των γυναικών σε υπηρεσίες, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον εκάστοτε σύμβουλο.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών πραγματοποιεί επίσης δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας στην πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας. Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία της δράσης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών για το έτος 2021:

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το έτος 2021 το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών εξυπηρέτησε 62 ωφελούμενες (57 περιστατικά βίας & 5 περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων), από τις οποίες οι 47 ήταν νέα περιστατικά, ενώ οι υπόλοιπες 15 ήταν περιστατικά παλαιότερων ετών, που είτε συνέχισαν τις συνεδρίες, είτε επανήλθαν στην υπηρεσία με νέο αίτημα. Ετησίως διενεργήθηκαν 238 ώρες συνεδριών.

Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 300 ωφελούμενες και έχουν γίνει πάνω από 1960 ώρες συνεδριών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στη δομή μας το 2021 στο μεγαλύτερο ποσοστό οι ωφελούμενες που προσήλθαν είναι Ελληνικής καταγωγής, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγγαμες με παιδιά, εργαζόμενες και τους ασκείται ενδοοικογενειακή βία από το σύζυγο/σύντροφο. Επίσης, σε μικρότερο ποσοστό προσέρχονται γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και συγκεκριμένα είναι μονογονείς ή/και άνεργες.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Δικτύωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών με 10 νέους φορείς, δημόσιους ιδιωτικούς ή οργανώσεις και 101 διατηρήσεις παλαιών επαφών, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων γυναικών αλλά και την προβολή του κέντρου μας.

Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχει γίνει δικτύωση με 230 φορείς.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Θεωρώντας σημαντική την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα βίας και στοχεύοντας στην κατάργηση των στερεοτύπων, διοργανώσαμε δράσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό:

 • Μάιος 2021: Εισήγηση των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Οι επιπτώσεις της Πανδημίας & η Αύξηση της Ενδοοικογενειακής Βίας», που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Αργοστολίου  με τίτλο: «Η Ζωή μας εν Μέσω Πανδημίας». (12/05/2021)
 • Οκτώβριος 2021: Εκστρατεία ευαισθητοποίησης με αφορμή την  25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού με το σύνθημα «Δεν περιμένω τον Οκτώβρη!». Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με τις δομές της (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια στο Σπίτι  και ΚΕΠ Υγείας) διοργάνωσαν διήμερο εκδηλώσεων, όπου πραγματοποιήθηκε Streetwork στο Λιθόστρωτο και μοιράστηκε έντυπο υλικό σχετικά με την πρόληψη και τη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού, καθώς και συμβολική περιπατητική διαδρομή. (24/10/201 & 30/10/2021)
 • Νοέμβριος 2021:
 • Ενημερωτική παρέμβαση από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς  σε 21 μαθητές του Γ1 τμήματος του 3ουΓυμνασίου Αργοστολίου με θέμα «Έμφυλη Βία & Έμφυλα Στερεότυπα» στο πλαίσιο της ενότητας των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση». (11/11/2021)
 • Εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη» με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Για το σκοπό αυτό αναρτήθηκαν αφίσες/banners που πρόβαλαν  διαφορετικά μηνύματα σχετικά με τη βία κατά των γυναικών σε κεντρικά σημεία της πόλης του Αργοστολίου. Παράλληλα αφίσες με πολλαπλά μηνύματα σχετιζόμενα με την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αναρτήθηκαν σε φαρμακεία και εμπορικά καταστήματα της πόλης. (17/11/2021 έως 30/11/2021)
 • Φωταγώγηση του Δημοτικού Θεάτρου «Ο Κέφαλος» με χρώμα πορτοκαλί, το οποίο είναι το επίσημο χρώμα της διεθνούς ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. (24/11/2021 & 25/11/2021)
 • Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης “Street Work” με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η δράση περιλάμβανε διανομή ενημερωτικού εντύπου και ενημέρωση των πολιτών για θέματα έμφυλης βίας αλλά και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Κέντρου μας. (25/11/2021)
 • Δεκέμβριος 2021:
 • Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο διήμερο εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «ο Κέφαλος» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία. Διοργανωτής η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με τις κοινωνικές της δομές και την Ένωση για την ισότητα και προστασία των ατόμων με αναπηρία «Υπερίων». Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε  θεατρική παράσταση από την ομάδα της  Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «Υπερίων» και βραβεύσεις ατόμων με αναπηρία. Επίσης, πραγματοποιήθηκε  ημερίδα-σεμινάριο με 11 ομιλίες  από ειδικούς επιστήμονες, ενώ η ημερίδα έκλεισε με  την  χορευτική παράσταση από την ομάδα σύγχρονου χορού  «ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΔΑΓΙΠΟΛΗ», ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητικά πρόβλημα. (03/12/2021 &04/12/2021)
 • Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το θέμα των γυναικοκτονιών με τη δημιουργία αφίσας από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς με το μήνυμα «Αυτές τις γιορτές ας μη μετρήσουμε καμία λιγότερη…». Η συγκεκριμένη αφίσα διανεμήθηκε στα καταστήματα εστίασης αλλά και στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής του Αργοστολίου(03/12/2021 έως 07/01/2022)
 • Ημερίδα με θέμα «Έμφυλη Βία & Έμφυλα Στερεότυπα»  από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο χώρο του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας. Την ημερίδα παρακολούθησαν φοιτήτριες & φοιτητές του τμήματος, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής Ψυχολογίας. Έγινε παρουσίαση σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Δομής , το ζήτημα της έμφυλης βίας και των έμφυλων στερεοτύπων. (13/12/2021)
 • Ενημερωτική παρέμβαση από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς  σε71μαθητές της Β’ Γυμνασίου του 1ουΓυμνασίου Αργοστολίου με θέμα «Έμφυλη Βία & Έμφυλα Στερεότυπα» στα πλαίσια της ενότητας των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο «Ευ ζην». (15/12/2021 & 17/12/2021)

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ/ ΤΥΠΟΣ/ ΠΡΟΒΟΛΗ

 • Διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου σε φορείς, οργανώσεις, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες.
 • Ανανέωση της ιστοσελίδας (kesykefallonia.blogspot.gr) και της σελίδας στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης “Facebook” με την συνεχή κοινοποίηση των δράσεων και του έργου του συμβουλευτικού κέντρου αλλά και άρθρων σχετικών με ζητήματα βίας, έμφυλων στερεοτύπων και θεμάτων ισότητας των δύο φύλων.
 • Παραχώρηση συνέντευξης από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με την εμπορική ονομασία Cosmos FM 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» με αφορμή τα περιστατικά κακοποίησης, αλλά και πως επηρέασε η καραντίνα τις διαπροσωπικές σχέσεις.  (08/02/2021)
 • Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ  από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας – 8 Μαρτίου. (01/03/2021 έως 31/03/2021)
 • Συμμετοχή των στελεχών της δομής μας στη δημιουργία τηλεοπτικού σποτ σχετικά με αδήριτη ανάγκη εμβολιασμού των κατοίκων της Κεφαλονιάς, όπου προβλήθηκε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. (11/06/2021)
 • Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς με αφορμή τις γυναικοκτονίες. Η μαγνητοφώνηση του σποτ έγινε δωρεάν από τον κ. Σολ Σαλτιέλ και τους εκφωνητές της εταιρείας

On The Spot. (28/06/2021 έως 31/07/2021)

 • Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς, με αφορμή το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Η μαγνητοφώνηση του σποτ έγινε δωρεάν από τον κ. Σολ Σαλτιέλ. (01/08/2021 έως 31/08/2021)
 • Παραχώρηση συνέντευξης των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο ειδησεογραφικό site e- kefalonia στη δημοσιογράφο Δέσποινα Χαρώνη. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στο φαινόμενο της κακοποίησης που δέχονται οι γυναίκες στη κοινωνική, την προσωπική, αλλά και την εργασιακή τους ζωή. Επίσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που παρέχει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών. (29/09/2021)
 • Παραχώρηση συνέντευξης από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με την εμπορική ονομασία In kefalonia 89.2 FMστην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» στον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στο φαινόμενο της έμφυλης βίας. Επίσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία σε καιρό πανδημίας και το φαινόμενο των γυναικοκτονιών. (30/09/2021)
 • Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η μαγνητοφώνηση έγινε δωρεάν από τη ραδιοφωνική παραγωγό, Αφροδίτη Σημίτη. (01/11/2021 έως 31/11/2021)
 • Παραχώρηση συνέντευξης  από την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου μας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με την εμπορική ονομασία In kefalonia 89.2 FM στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» στον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή με αφορμή την παρουσίαση των δράσεων, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν για την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. (24/11/2021)
 • Παραχώρηση συνέντευξης από την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου μας στο on line περιοδικό για την Κεφαλονιά με την εμπορική ονομασία kefalonitis με στόχο τη προβολή της Δομής μας. (20/12/2021)
 • Έκδοση Δελτίων Τύπου:
 • 25/01/2021 «Ετήσιος Απολογισμός του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς για το έτος 2020»
 • 08/03/2021«8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας»
 • 28/06/2021 «Γυναικοκτονία»
 • 17/11/2021«Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη»
 • 23/11/2021 «25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών»
 • 10/12/2021 «Αυτές τις γιορτές ας μη μετρήσουμε καμία λιγότερη…»

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 • Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, που διοργανώθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου.  (9/8/2021 έως 13/08/2021)

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

 • Συμμετοχή της Κοινωνιολόγου, της Κοινωνικής Λειτουργού και της Ψυχολόγου του Κέντρου μας στο εργαστήριο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) με θέμα: «Εργασιακή Συμβουλευτική με την οπτική του φύλου». (03/02/2021 & 05/02/2021)
 • Συμμετοχή της Κοινωνιολόγου Κέντρου μας στο σεμινάριο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) με θέμα: «Ο ρόλος του Συμβούλου Υποδοχής – Κοινωνιολόγου στην υποδοχή των γυναικών στη συμβουλευτική διαδικασία». (30/03/2021)
 • Συμμετοχή της Ψυχολόγου του Κέντρου μας στο σεμινάριο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) με θέμα: «Συμβουλευτική Ψυχολογικής Στήριξης με την οπτική του φύλου». (08/06/2021)
 • Αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, που διεξήχθη από τη Διαχειριστική Αρχή ΕΠ ΠΕΠ Ιονίων Νήσων (20/09/2021)
 • Συμμετοχή της Κοινωνικής Λειτουργού  του Κέντρου μας στο σεμινάριο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) με θέμα: «Συμβουλευτική Κοινωνικής Στήριξης με την οπτική του φύλου». (15/11/2021 & 09/12/2021)

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θα συνεχίσει απρόσκοπτα και αυτή τη χρονιά τη δράση του βοηθώντας κάθε γυναίκα, που αντιμετωπίζει θέματα βίας, που περιθωριοποιείται ή καταπατώνται τα δικαιώματά της με οποιονδήποτε τρόπο.

Στόχος μας αυτή τη χρονιά να μη μετρήσουμε καμία λιγότερη…

Στέλνουμε και φέτος το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες:

«Δεν είσαι η μόνη, Δεν είσαι μόνη»

Η Υπεύθυνη Έργου

     Παπαναστασάτου Αλεξάνδρα

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς 

         Γασπαράτου Ελένη – Κοινωνιολόγος, Στρακάτου Αναστασία – Ψυχολόγος

 Φωή Φωτεινή- Κοινωνική Λειτουργός

Η Πράξη με τίτλο: «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στην Κεφαλλονιά» του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται