Το Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αργοστολίου καταγγέλει…

spot_img

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν.Κ συμμετέχει στην Πανυγειονομική Απεργία της ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 16/6/20 για να διεκδικήσει ασφαλείς και επαρκείς υπηρεσίες υγείας για το λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Οι 6 νοσηλεύτριες που προσελήφθησαν δεν αποτελούν επιπρόσθετη δύναμη αλλά αντικατάσταση νοσηλευτριών που συνταξιοδοτούνται. Ακούμε διαβεβαιώσεις ότι θα επανεκκινήσει η διαδικασία των επικουρικών προσλήψεων (για μόνιμες δε γίνεται καμία κουβέντα) αλλά η πλατφόρμα των αιτήσεων “ξανάνοιξε “ μόνο για 10 λεπτά γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ότι κάποια στιγμή θα ξανανοίξει ( ίσως όταν περάσει το καλοκαίρι;).

Το νοσηλευτικό προσωπικό υπολλείπεται κατά 50% της δύναμής του και ο Διοικητής εξαγγέλει ότι θα λειτουργήσει 80-100 κρεβάτια Covid-19 με το μισό προσωπικό που διατίθεται για να λειτουργεί τα υπάρχοντα τμήματα του Νοσοκομείου λέγοντας ότι “ αυτός είναι ο αριθμός εργαζομένων που απαιτείται γενικά για τη λειτουργία του Νοσοκομείου ανεξάρτητα από Covid. Είμαστε στα πλαίσια της νομιμότητας για τη λειτουργία ενός Τμήματος που το ονομάσαμε “Κλινική Covid-19” .

O αριθμός όμως των νοσηλευτών όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ καθώς και ΥΕ νοσοκόμων-τραυματιοφορέων) που απαιτείται στη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γ.Ν.Κ σύμφωνα με τον Οργανισμό του είναι 137 άτομα και όχι οι μισοί που εργάζονται τα τελευταία χρόνια. Αυτοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των προϋπαρχόντων 120 κρεβατιών, πόσο δε μάλλον , τις ανάγκες επιπλέον 80-100 κρεβατιών νοσηλείας Covid-19. Δηλαδή σχεδιάζεται να λειτουργήσει ο διπλάσιος αριθμός κρεβατιών με το 1/4 του προβλεπόμενου προσωπικού νοσηλευτών καθιστώντας τους εργαζόμενους “ λάστιχο” εξουθενώνοντάς τους σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας κάτω από επισφαλείς και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Επίσης είναι αδύνατον να λειτουργήσουν άλλα τόσα κρεβάτια κορωνοϊού από τα υπάρχοντα με το 1/4/ των παθολόγων και των αναισθησιολόγων που έχουν απομείνει.

Σαφώς και ΔΕΝ τηρείται το πλαίσιο της νομιμότητας γαι τη λειτουργία της Κλινικής Covid-19 αφού αυτή δεν τηρείται ούτε και τώρα όσον αφορά το ωράριο του νοσηλευτικού προσωπικού όπως καθορίζεται στην Υ10β/Γ.Π.οικ.108128/2011 υπουργική απόφαση , στο Π.Δ.88/5-7-1999, ΦΕΚ 94/Α/13-5-99 και στην 93/104/ΕΚ/23-11-93 οδηγία , σύμφωνα με τα οποία δεν προβλέπεται περισσότερο από μια νύχτα, ούτε πάνω από πενθήμερο την εβδομάδα ούτε να περνούν λιγότερες από 11 ώρες από βάρδια σε βάρδια. Ούτε εντός των πλαισίων της νομιμότητας κινείται η Διοίκηση όταν δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με άριστα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αναγνωρισμένης αξίας και με τεράστια εργασιακή εμπειρία καθαιρέθηκε εκ της θέσεως του, παντελώς αναιτιολόγητα, άδικα, παράτυπα και παράνομα. Αντί αυτού προκρίθηκε η αναβάθμιση ιδιώτη μα ελάχιστη εργασιακή εμπειρία.

Η ενέργεια αυτή εκτός από παράτυπη, εκδικητική και έκνομη, έχει και τις εξής συνέπειες μεταξύ άλλων:

1. Ο ιδιώτης υπεύθυνος της τεχνικής υπηρεσίας διαπιστώνει εν πολλοίς τις ελλείψεις, φέρνει προσφορές και προμήθειες από άλλους ιδιώτες , ο ίδιος κρίνει και αξιολογεί αυτές και ενδεχομένως μπορεί να δώσει σαν εξωτερικός εργολάβος και ο ίδιος προσφορά!

2. Ο ιδιώτης υπεύθυνος της τεχνικής υπηρεσίας είναι ταυτόχρονα και τεχνικός επόπτης ασφαλείας και αμείβεται επιπροσθέτως γι’αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ο υπεύθυνος για να εντοπίσει τις επικίνδυνες βλάβες στις υποδομές του νοσοκομείου είναι και ο ίδιος που φέρει ευθύνη για την δημιουργία τους και φυσικά είναι και ο ίδιος που καλείται να τις επισκευάσει! Έχει λοιπόν ρόλο ελεγκτή και ελεγχόμενου ταυτοχρόνως!

Η απαξίωση δημοσίου υπαλλήλου και ο παραμερισμός του στην περίπτωση αυτή προσβάλει την ίδια την ιδέα του δημοσίου συμφέροντος. Ο ιδιώτης έχει πιθανόν αντικρουόμενα συμφέροντα, δεν δεσμεύεται από όρκο προς την υπηρεσία και από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την προσβολή της προσωπικότητας των εργαζομένων, την απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας και θα προστατεύσουμε με σθένος και συνέπεια το δημόσιο συμφέρον.

Ανησυχία και επιπλέον προβληματισμό μας δημιουργεί ο σχεδιασμός για πλήρη κατάργηση της Χειρουργικής Κλινικής και την επέκταση της Κλινικής Covid-19. Τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών με χειρουργικά – ορθοπεδικά- ουρολογικά- οφθαλμολογικά προβλήματα καταργώντας ολόκληρο Χειρουργικό- Ορθοπεδικό- Ουρολογικό- Οφθαλμολογικό Τμήμα με τα 39 του κρεβάτια με ανησυχητικές τις διαστάσεις που αφορούν την υγεία και την ίδια τους τη ζωή. Δεν είναι δυνατόν προκειμένου να αυξηθούν τα κρεβάτια νοσηλείας κορωνοϊού για την τουριστική σεζόν να τίθεται σε επισφάλεια η αντιμετώπιση των άλλων προβλημάτων υγείας του πληθυσμού.

Καταγγέλουμε τη δήλωση του Διοικητή σε τοπική ιστοσελίδα την 12η/6/20 ότι “…δεν είναι να ζητάς χρήματα από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση…” παραδεχόμενος ότι παρακαλάει την Κυβέρνηση για ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες. Παραδέχεται ότι η Κυβέρνηση δίνει “ψίχουλα “ για το νοσοκομείο και την υγεία όταν πλουσιοπάροχα χαρίζει χρήματα στους κλινικάρχες και τους καναλάρχες για να τη λιβανίζουν, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ανακεφαλαιοποιούσαν τις τράπεζες και είχαν ως προτεραιότητα την εξόφληση του χρέους που δεν αντιστοιχούσε στον ελληνικό λαό αντί να χρηματοδοτούνται γενναία η υγεία, η παιδεία και άλλες κοινωνικές ανάγκες. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παγιωθούν οι μνημονιακοί μισθοί , να παγώσουν οι προσλήψεις και να αναγκάζονται οι γιατροί να καταφεύγουν για δουλειά στο εξωτερικό. Αυτή είναι η αιτία που δεν έρχονται στην Κεφαλονιά, σε άλλα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι οι δικαιολογίες του τύπου ότι η Κεφαλονιά πέφτει μακριά ή το νοσοκομείο έχει βγάλει κακό όνομα όπως αναφέρεται σε συνέντευξη του Διοικητή σε άλλη τοπική ιστοσελίδα δύο μέρες από την προηγούμενη. Ούτε με το να μετακυλίονται οι ευθύνες μόνο στην 6η ΥΠΕ σώζεται η κατάσταση . Η κυβερνητική πολιτική φέρει την ευθύνη μαζί με τους εκφραστές της ( Διοίκηση ΓΝΚ-Διοίκηση 6ης ΥΠΕ ). Ούτε βεβαίως φταίει σύμφωνα με τη δεύτερη συνέντευξη “το γεγονός ότι είναι ένα Νοσοκομείο σε νησί , ( που ) συνεχίζει και θα συνεχίζει να το καταδιώκει…” εναποθέτοντας το φταίξιμο στην κακιά μας τη μοίρα από τη στιγμή που στα άλλα νησιά και προσλήψεις έγιναν και ΜΕΘ δημιουργήθηκαν.

Γι’ αυτό την Τρίτη 16-6-20 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία χωρίς Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων ( ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ,επικουρικοί, ΙΔΟΧ) γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Ενιαίο κλάδο Νοσηλευτικού προσωπικού ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ με διακριτά καθήκοντα.
  • Εξασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας του προσωπικού με την επαρκή χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.
  • Όχι άλλα παλαμάκια. Εδώ και τώρα χορήγηση όλων των χρωστούμενων αδειών και ρεπώ του προσωπικού.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ και διπλασιασμό του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Ακτινολογικό Τμήμα ( ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες) και σε όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου.
  • Επιστροφή του εξοπλισμού της ΜΕΘ από την Πάτρα και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τη λειτουργία της και τη λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής στην πτέρυγα “ Βεργωτή”.

Τέλος, επειδή κατηγορηθήκαμε από τον τοπικό Βουλευτή ότι μόνο δύο άτομα αντιδρούμε για αντιπολιτευτικούς λόγους , ενημερώνουμε ότι οι ανακοινώσεις μας απηχούν το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και παράγονται μέσα από τις Συνεδριάσεις του , εκφράζοντας τους εργαζόμενους όλου του Νοσοκομείου ,γι’ αυτό υπογράφουμε ως :

Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img