73.110 ευρώ για τα σχολεία στο δήμο Αργοστολίου…… και πανηγυρίζουν!!! – Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Καππάτος προκαλούν τη νοημοσύνη γονιών και εκπαιδευτικών!!!
Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, ο βουλευτής της ΝΔ Παναγής Καππάτος επιχειρεί για ακόμη μία φορά να παρουσιάσει την κυβερνητική πολιτική ως «ενίσχυση» της δημόσιας εκπαίδευσης. Μόνο που η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει, λέει, 28 εκατομμύρια ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα και για τα σχολεία όλης της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αντιστοιχούν συνολικά μόλις 115.000 περίπου ευρώ!!!. Και αυτό παρουσιάζεται ως «ενίσχυση»! Αλήθεια, πόσο πρέπει να έχουν απαξιωθεί τα σχολεία για να θεωρούνται τα ψίχουλα “σημαντική χρηματοδότηση”; Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει «λειτουργικές ανάγκες». Ξέρουν ότι τα σχολεία χρειάζονται χρήματα για ρεύμα, θέρμανση, καθαριότητα, αναλώσιμα, επισκευές, συντήρηση και εξοπλισμό. Ξέρουν επίσης ότι η υποχρηματοδότηση έχει μετατρέψει τους Δήμους και τις σχολικές μονάδες σε μόνιμους επαίτες για τα αυτονόητα. Παράλληλα εν έτει 2026 μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται για μια ακόμη σχολική χρονιά να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες υποδομές ή σε κοντέινερ και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρουσιάζει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως «σημαντική ενίσχυση» των σχολείων !!. Και μάλιστα η κυβέρνηση έχει το θράσος αντί να απολογείται γι’ αυτή την κατάσταση, ο βουλευτής της να πανηγυρίζει! Ο κ. Καππάτος αναφέρεται και στους 57 μόνιμους διορισμούς στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Οι μόνιμοι διορισμοί είναι αναγκαίοι. Είναι όμως και αποτέλεσμα των πολύχρονων αγώνων των εκπαιδευτικών, όχι προσωπική παροχή της κυβέρνησης ή του εκάστοτε βουλευτή. Oι 57 διορισμοί δεν σβήνουν τα πραγματικά κενά των σχολείων. Δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για μια πολιτική που εδώ και χρόνια στηρίζεται σε αναπληρωτές, ελαστικές σχέσεις εργασίας και προσλήψεις «με το σταγονόμετρο». H ομαλή λειτουργία των σχολείων επιτάσσει μόνιμους εκπαιδευτικούς για όλες τις πάγιες ανάγκες και πλήρη στελέχωση όλων των σχολείων από την πρώτη ημέρα. Όμως η κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς ότι «δεν υπάρχουν χρήματα» για τις ανάγκες του λαού, την ίδια στιγμή που υπάρχουν δεκάδες δις. ευρώ για φοροαπαλλαγές και προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων, για τα εξοπλιστικά – νατοικά προγράμματα και για κάθε είδους ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου.
Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί τον λαό της Κεφαλονιάς να βγάλει τα συμπεράσματα του και τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να παλέψουν για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονα, ασφαλή και αντισεισμικά σχολικά κτίρια, δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέσα και υλικά, παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με βάση τις ανάγκες των μαθητών και όχι τις ανάγκες της αγοράς.
Δεν θα χειροκροτήσουμε για τα ψίχουλα!!!.
Ο λαός της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης έχει ανάγκη από δημόσια σχολεία που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών του.
Αργοστόλι, 5-9-2026.
Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ.







