Ένα ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια από το σεισμό του 1953 γεμάτο συναισθήματα προβλήθηκε στο Ληξούρι (βίντεο – εικόνες)

spot_img

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου στις 21:00 στον αύλειο χώρο του Α΄ Δημοτικού Ληξουρίου προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Το Ριφόρτσο”.

Ήταν ένα πολύ όμορφο ντοκιμαντέρ γεμάτο έντονα συναισθήματα για να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νέοι πλέον. Την επιμέλεια του ντοκιμαντέρ είχε ο Διονύσης Φωκάς, ο οποίος μαζί με μέλη του συλλόγου Ριφόρτσο βρέθηκαν στην εκδήλωση μαζί με τον Γεράσιμο Γαλανό, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ληξουρίου. Τόσο ο Γεράσιμος Γαλανός όσο και ο Διονύσης Φωκάς μίλησαν για τα γεγονότα του 1953 εξηγώντας κάποια σημεία του ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ περιείχε πολύτιμο υλικό με φωτογραφίες και βίντεο του παρελθόντος, μαρτυρίες από τους κατοίκους ή συγγενείς τους εκείνη την περίοδο, οι οποίοι περιέγραψαν τις φρικτές στιγμές που πέρασαν ή ίδιοι ή τα δικά τους πρόσωπα από τη στιγμή του μεγάλου σεισμού και μετά. Ποιοι βοήθησαν, ποιοι βρέθηκαν πρώτοι να βοηθήσουν, πως κατάφεραν κάποιοι και βγήκαν ζωντανοί ή κατάφεραν με υπερπροσπάθειες να βγάλουν ζωντανούς τους δικούς τους ανθρώπους ή άλλους από τα κατεδαφισμένα κτίρια. Ποιες χώρες πρόσφεραν οικονομική βοήθεια σε χωριά της Κεφαλονιάς ή πολύτιμη βοήθεια με αγαθά και άνδρες που βοήθησαν άμεσα να σώσουν τους κατοίκους. Στοιχεία από τις εφημερίδες εκείνης της περιόδου και τόσες άλλες λεπτομέρειες σε διάρκεια 1 1/2 ώρας ντοκιμαντέρ.

Σύμφωνα με το wikipedia: Οι σεισμοί του του 1953 ήταν σεισμική ακολουθία αποτελούμενη από τρεις κύριους καταστροφικούς σεισμούς αυξανόμενης έντασης και περισσότερους από 135 μετασεισμούς που έλαβαν χώρα από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου του 1953 και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά. Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 455 νεκρούς, 2.412 τραυματίες και 21 αγνοούμενους, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού των νησιών τα εγκατέλειψε εξαιτίας των σεισμών. Θεωρούνται οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Η πρώτη κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου 1953, Κυριακή, ώρα 9.41 π.μ., και ήταν μεγέθους 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το Σταυρό Ιθάκης. Ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια στην Ιθάκη και στην Πύλαρο της Κεφαλονιάς, ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες.

Την Τρίτη 11 Αυγούστου, ώρα 5.32 π.μ., έλαβε χώρα ο δεύτερος σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου. Την ίδια ημέρα σημειώθηκαν δέκα μετασεισμοί οι μεγαλύτεροι των οποίων ήταν μεγέθους 5,3 και 5,1 Ρίχτερ. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στη Σάμη, σε όλη την ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς καθώς και στις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη, 12 Αυγούστου, το πρωί, σημειώθηκε σεισμός 5,2 Ρίχτερ και αργότερα, στις 11.25 π.μ. την ίδια μέρα, έλαβε χώρα ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος σεισμός στην ιστορία της Κεφαλονιάς, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο την νοτιοανατολική Κεφαλονιά. Η έντασή του προσδιορίστηκε ως Χ+ (10+) στην κλίμακα Μερκάλι , ήταν δηλαδή «Εξαιρετικά Καταστροφικός». Ο σεισμός ισοπέδωσε ολοκληρωτικά τις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου. Μάλιστα ανύψωσε την Κεφαλονιά κατά 60 εκατοστά. Στην πόλη της Ζακύνθου την καταστροφή ολοκλήρωσε μεγάλη πυρκαγιά η οποία ακολούθησε το σεισμό και διήρκησε μέρες. Ισχυρός μετασεισμός 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε μέσα στην ίδια μέρα.

Ακολούθησε κύμα μετασεισμών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, πολλοί από τους οποίους ήταν άνω των 5 Ρίχτερ. Στις 16 Οκτωβρίου σημειώθηκε σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο Ληξούρι και στις 20 Οκτωβρίου σεισμός 5,1 στην Ιθάκη.

Φωτογραφίες – Βίντεο: Ματίνα Σπυράτου

ΒΙΝΤΕΟ από λίγα στιγμιότυπα του ντοκιμαντέρ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Περισσότερες θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook ή στα άλμπουμς στο τέλος του άρθρου.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img