Ο Χαράλαμπος Μακρής στην Πορτογαλία μαζί με άλλους τρεις συνθέτες για το συλλογικό μουσικό έργο Suite 2020 for Wind Orchestra

spot_img

Την Κυριακή 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Centro de Artes e Espectáculos της Figueira da Foz στην Πορτογαλία η παγκόσμια πρεμιέρα του συλλογικού μουσικού έργου Suite 2020 for Wind Orchestra. Πρόκειται για τη δημιουργία τεσσάρων συνθετών, των Χαράλαμπου Μακρή (Ελλάδα), Francisco José Rosal Nadales (Ισπανία), Francisco Manuel Relva Pereira (Πορτογαλία) και Ilio Volante (Ιταλία).

Εικόνα 1, η αφίσα της συναυλίας

Συνετέθη κατά την ζοφερή περίοδο της καραντίνας της Άνοιξης του 2020 με σκοπό την ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε δύσκολους καιρούς και την αρωγή βοήθειας στους υγειονομικούς και άλλους φορείς που καταπολεμούν την πανδημία Covid-19. Μια υγειονομική κρίση που προκάλεσε έξι εκατομμύρια θανάτους σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενώ συνεχίζει να μαστίζει και να περιορίζει τις ζωές όλων των λαών ακόμη και σήμερα. Έκτοτε το έργο εντάχθηκε στο ρεπερτόριο πολλών ευρωπαϊκών φιλαρμονικών από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κύπρο και αλλού μέσω μιας δωρεάς στο όνομα Suite 2020 απευθείας στους υγειονομικούς ή άλλους φορείς των περιοχών τους.

Εικόνα 2, οι συντελεστές μετά το πέρας της συναυλίας στο Centro de Artes e Espectáculos της Figueira da Foz

            Για την πραγματοποίηση της πρεμιέρας ένωσαν τις δυνάμεις τους οι Banda Filarmónica de Lares – SIRL και Banda de Santana – Sociedade Musical Santanense – Santana/Fig. Foz  υπό τη διεύθυνση των τεσσάρων συνθετών και του πορτογάλου μαέστρου Paulo Alexandre Alves Silva. Πέραν της Suite 2020 στη συναυλία ερμηνεύτηκαν κι άλλα έργα των τεσσάρων συνθετών αλλά και του διεθνούς ρεπερτορίου.

Εικόνα 3, στιγμιότυπο από την συναυλία στο Centro de Artes e Espectáculos της Figueira da Foz

            Η συναυλία και η όλη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και προσωπική υποστήριξη της Αυτού Εξοχότητος Προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Dr Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa που από την αρχή αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια των τεσσάρων συνθετών. Τη συναυλία και τις παράλληλες εκδηλώσεις υποστήριξαν επίσης οι Câmara Municipal e Centro de Artes e Espetáculos da Figueira da Foz, Câmara Municipal de Cantanhede, Junta de Freguesia de Ançã, do Espinhal, de Ferreira-a-Nova, de Vila Verde, Associação António Fragoso, Fundação INATEL.

Εικόνα 4, οι συνθετες της Suite 2020 με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Cantanhede Pedro Cardoso, Câmara Municipal de Cantanhede

        H Diário as Beiras αναφέρθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της Suite 2020, αναφέροντας την ως μια ιστορική συναυλία. Αναφορές έγιναν και στον ισπανικό τύπο με την Lanza Diario de La Mancha να αναφέρεται στην τιμητική βράβευση των τεσσάρων συνθετών από το Ayuntamiento de Ciudad Real.

Εικόνα 5, στιγμιότυπο της συναυλίας,
ο μαέστρος Χαράλαμπος Μακρής διευθύνει τον Χορό της Ελπίδας από τη Suite 2020.

Σε πρόσφατο άρθρο που φιλοξένησε η Diário as Beiras και μεταφέρει τον απόηχο ενός μηνός από την συναυλία, συνεχίζουν να αναφέρονται κολακευτικά σχόλια για τον «μουσικό μαραθώνιο» της 27ης Μαρτίου ως ένα άκρως επιτυχημένο εγχείρημα στο οποίο έλαβαν μέρος κορυφαίοι μουσικοί που οδήγησαν τις μπάντες των Φιλαρμονικών των Lares  και Santana σε μια καταπληκτική μουσική ερμηνεία η οποία αγαπήθηκε από το κοινό που σχεδόν γέμισε την αίθουσα του Centro de Artes e Espectáculos της Figueira da Foz, τηρουμένων και των τρέχοντων περιορισμών για τη διασπορά της πανδημίας, και χειροκροτήθηκε θερμά. Οι τέσσερις συνθέτες επίσης τιμήθηκαν σε ειδικές εκδηλώσεις και από τα τοπικά συμβούλια των Ançã και Santana.

            Για τους λόγους αυτούς αλλά και για την συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας τους, οι τέσσερις συνθέτες ανακοίνωσαν επίσημα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Cantanhede, κατά τη διάρκεια μιας προς τιμήν τους εκδήλωσης, την δημιουργία του επόμενου συλλογικού τους έργου Συν+φωνή pela Paz. Παρότι περισσότερα στοιχεία για την νέα δημιουργία θα ανακοινωνθουν σύντομα, όπως μαρτυρά κι τίτλος του υπό σύνθεση έργου, θα αποτελεί την αντιπολεμική δήλωση των τεσσάρων συνθετών σε μια κρίσιμη εποχή που όπως δηλώνουν οι δημιουργοί ‘…η μουσική και οι τέχνες προάγουν τον πολιτισμό και τη συνεργασία των λαών σε μια ιστορική στιγμή που κρίνεται παραπάνω από αναγκαία και απαραίτητη…’.    

Εικόνα 6, οι συνθέτες της Suite 2020 με το αναμνηστικό του Ayuntamiento de Ciudad Real.

            Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Πορτογαλία, οι τέσσερις συνθέτες ξεναγήθηκαν στους ιστορικούς χώρους του Universidade de Coimbra και του Mosteiro de Santa Clara-a-Nova. Στον ιστορικό αυτό χώρο αυτό θα πραγματοποιηθεί τις 2 Ιουλίου η δεύτερη εκτέλεση του έργου Suite 2020 ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με φορείς άλλων χωρών για την πραγματοποίηση ανάλογων συναυλιών.

Εικόνα 7, Mosteiro de Santa Clara-a-Nova, Convento da Renha Santa Isabel, Coimbra

Συγχαίρουμε όλους τους συνθέτες για το μουσικό αυτό έργο και ιδιαίτερα τον Χαράλαμπο Μακρή, ο οποίος είναι γνωστός σε όλους στο Ληξούρι ως Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου!!!

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται