spot_img
spot_img

Επιμελητήριο για Κορονοϊό: Ζητά άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεών του

spot_img

Αργοστόλι, 06/03/2020

Θέμα: Μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του  Κοροναϊού

Αξιότιμε κ. Προϊστάμενε,

Εντείνονται  οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει σταδιακά στην τοπική οικονομία  η ραγδαία εξάπλωση του Κοροναϊού και στη χώρα μας. Οι φόβοι προκύπτουν πρωταρχικώς για τις συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή και ειδικά για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μας. Ωστόσο, ο θεσμικός μας ρόλος μας επιβάλλει να συλλογιστούμε υπεύθυνα για τις αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, σαφώς σε εθνικό επίπεδο αλλά εστιασμένα και στη  τοπική μας οικονομία, εφόσον αδιαμφισβήτητα θα παρουσιαστούν ακόμη πιο έντονα.

Ήδη, η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αλλά και όλων των πολιτιστικών, κοινωνικών, οικονομικών συναθροίσεων, επέφερε το πρώτο πλήγμα στη οικονομία ιδίως του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και του Πόρου. Ιδιαίτερα δε σε μια εποχή χρονικά που θεωρείται πρώιμη της τυπικής έναρξης της τουριστικής θερινής περιόδου. Το Επιμελητήριό μας, έγινε αποδέκτης παραπόνων από πλήθος επαγγελματιών που,  παρά την απόλυτα κατανοητή ανάγκη πρόληψης που ώθησε στην υπουργική απόφαση αναστολής, δεν απέφυγαν  ωστόσο την απώλεια εσόδων.

Τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός έχοντας ανοδική πορεία αποτέλεσε το βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, κανόνας από τον οποίο δεν εξαιρέθηκαν η Κεφαλονιά και η Ιθάκη. Το 2020 δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς.  Η τουριστική αγορά της Κίνας κλείνει, με τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, να εκτιμά πρόσφατα ότι οι ακυρώσεις από εκεί θα φθάσουν το 70%. Το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 200.000 Κινέζοι.  Όσο η επιδημία επεκτείνεται χρονικά και γεωγραφικά, τόσο θα διαμορφώνονται συνθήκες περιορισμού των ταξιδιών και των μετακινήσεων. Οι αφίξεις τουριστών θα μειωθούν κατακόρυφα. Στις 2 Μαρτίου 2020, ο  Ευρωπαϊος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ακυρωθεί δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία από τον Ιανουάριο.

Ο κοροναϊός πλήττει και την κρουαζιέρα. Οι κινεζικές αρχές έχουν αναστείλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Να σημειωθεί ότι πολλές αεροπορικές εταιρίες ακυρώνουν προγραμματισμένες πτήσεις, λόγω και της πτώσης στη ζήτηση από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Ακυρώσεις στις κρατήσεις έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζονται με τις εκτιμήσεις να αγγίζουν και ποσοστά του 50%.Οι ομάδες των επαγγελματιών που αναμένεται να πληγούν άμεσα είναι οι εμπλεκόμενοι στο τομέα του τουρισμού. Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και λοιπά καταλύματα, και επιπλέον κάθε επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης, όπως τα πρακτορεία, τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων, καθώς και υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού.  Έπειτα οι επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων και ποτών, καθώς και τα εστιατόρια, εφόσον θα επέλθει μείωση του καταναλωτικού κοινού.

Έμμεσα θα πληγούν και οι υπόλοιπες εμπορικές δραστηριότητες, όπως η οικοδομική δραστηριότητα και όλες οι τεχνικές υπηρεσίες που στηρίζουν αυτή (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κα) καθώς θα «παγώσει» η κατασκευαστική διαδικασία, οι ανακαινίσεις χώρων και η συντήρηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Να σημειώσουμε δε, ότι ειδικά στη πόλη του Αργοστολίου αλλά και στην υπόλοιπη Κεφαλονιά, έχει παρατηρηθεί μια πραγματική επανεκκίνηση  των δραστηριοτήτων αυτών, ιδιαίτερα επί της παραλιακής οδού και στο αστικό κέντρο, με επιδίωξη την λειτουργία και απόσβεση δαπανών άμεσα και σταδιακά την προσεχή τουριστική περίοδο.

Το Επιμελητήριο, θέλοντας να θωρακίσει τα συμφέροντα των επαγγελματιών μελών αιτείται και στηρίζει οποιοδήποτε μέτρο θα συμβάλλει προς τη κατεύθυνση αυτή. Μεταξύ άλλων την ηπιότερη μεταχείριση στο τομέα  της φορολογίας, στη συχνότητα και το περιεχόμενο των φορολογικών ελέγχων, την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος της τρέχουσας χρονιάς, την απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις μη καταβολής φόρων και τελών, την παράταση των προθεσμιών φορολογικών υποχρεώσεων και τη μη απώλεια ρυθμίσεων εάν δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, καθώς οφείλουμε όλοι οι φορείς του Δημοσίου να προβούμε στα δέοντα, ένεκα της σοβαρότητας της κατάστασης.

Με εντολή Προέδρου,

Ο Διοικητικός Προϊστάμενος

Βαβάσης Νεκτάριος

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται