Υπ. Πολιτισμού Τουρκίας: Θα διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως μνημείο

spot_img

Ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα διατηρηθεί η Αγία Σοφία σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού.

Τον μνημειακό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας θα διατηρήσει το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας όπως διεμήνυσε με ανακοίνωσή του.

Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού σημείωσε πως θα διατηρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς μετά την αλλαγή του καθεστώτος της.

«Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, η Αγία Σοφία θα φυλάσσεται όπως πάντα. Υπογράφουμε ένα πρωτόκολλο, το οποίο αναφέρει ότι θα διατηρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι εργασίες αποκατάστασης στα κτίρια θα επιταχυνθούν. Οι τουρίστες θα μπορούν να μπουν δωρεάν στην Αγία Σοφία» δήλωσε ο υπουργός Μεχμέτ Ερσόι σε δημοσιογράφους στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου.

Ο επικεφαλής της Diyanet (Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων), Αλί Ερμπάς, πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει αυξημένη ροή επισκεπτών στην Αγία Σοφία.

«Η Αγία Σοφία είναι κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας, είναι ένας από τους καλύτερους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους και αισθανόμαστε τιμή να τη διατηρήσουμε. Πιστεύω ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάνε εκεί τόσο για μια προσευχή όσο και για μια επίσκεψη, θα αυξηθεί κατά εκατομμύρια» είπε ο Ερμπάς.

Η απάντηση της UNESCO

Από την πλευρά της η UNESCO σημείωσε:

«Η UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν επιβλαβής επίδραση στην παγκόσμια αξία αυτής της εξαιρετικής κληρονομιάς» ανέφερε η ίδια δήλωση.

Προειδοποίησε δε, ότι η «κατάσταση» της Αγίας Σοφίας θα εξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται