Καταδικάζουν ΥΠΕΞ & Κομισιόν τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη Μονή της Χώρας

spot_img

«Μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού», χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, σε μουσουλμανικό τέμενος.

Στο τουρκικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε σήμερα η απόφαση για τη μεταφορά της δικαιοδοσίας και της Μονής της Χώρας, στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων της γείτονος, που ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί, όπως συνέβη πριν από περίπου ενάμιση μήνα, με την Αγία Σοφία. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται και σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να καλυφθούν οι βυζαντινές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά, προκειμένου να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1296749596392206336?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1296749596392206336%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fpolitiki%2Fexoteriki-politiki%2F256493_katadikazoyn-ypex-kai-komision-ti-nea-proklisi-tis-toyrkias-me

«Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας», σημειώνει.

«Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της», προσθέτει το ελληνικό ΥΠΕΞ και τονίζει:

«Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Είναι απολύτως καταδικαστέα».

«Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών», καταλήγει το υπουργείο.

►Tην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στηλίτευσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις. 

«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας, που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945, σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης», είπε χαρακτηριστικά η Ναμπίλα Μασράλι.

ΠΗΓΗefsyn.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται