Αδήλωτα τετραγωνικά: Τι πρέπει να κάνετε στη δήλωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου

spot_img

Χαμένοι στο σταυρόλεξο της δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επιχειρούν να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα και τις αναδρομικές χρεώσεις. Πολλοί διαπιστώνουν ότι θα πρέπει να επισκεφθούν τους δήμους τους για να υποβάλουν τη δήλωση καθώς η πλατφόρμα δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις των ακινήτων, όπως αποθήκες και πάρκινγκ που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους. Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 8,7 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά από περίπου 363.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υπέβαλαν δηλώσεις διόρθωσης στοιχείων εμβαδού ακινήτων.

Με την προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου και με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων διορθώνοντας την επιφάνεια των ακινήτων τους στην πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr

θα πρέπει να προσέξουν 10 σημεία:

1. Ηλεκτροδοτούμενα. Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» γίνονται διορθώσεις στα τετραγωνικά για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

2. Μη ηλεκτροδοτούμενα. Κάθε μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί σε ξεχωριστή δήλωση. Συγκεκριμένα, με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

– Επιφάνειες κτισμάτων με κομμένη παροχή ρεύματος λόγω διακοπής και όχι οφειλής.

– Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία.

– Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

– Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

3. Συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

4. Αυθαίρετα κτίσματα – ημιυπαίθριοι χώροι. Οσοι έχουν προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαίρετων χώρων θα πρέπει να δηλώσουν και στους δήμους τούς τακτοποιημένους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους.

5. Διαφορά στα ποσοστά κυριότητας. Για διόρθωση ενός ακινήτου το οποίο στο Ε9 είναι καταχωρισμένο σε δύο ξεχωριστές γραμμές (λόγω διαφοράς του ποσοστού «πλήρους κυριότητας» και «επικαρπίας»), θα πρέπει να επιλέξετε «Εξαίρεση από έλεγχο διαφοράς τ.μ.» σε ένα από τα δύο ακίνητα που θα έρθουν αυτοματοποιημένα στη δήλωσή σας.

6. Οικόπεδα εντός σχεδίου. Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31/12/2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ.

7. Εκτός σχεδίου κτίσματα. Θα πρέπει να δηλωθούν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα και των εκτός σχεδίου κτισμάτων.

8. Κάτοικοι εξωτερικού. Οσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα και κατοικούν στο εξωτερικό θα πρέπει να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

9. Λιγότερα τετραγωνικά. Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.

10. Μη υποβολή διορθωτικής δήλωσης. Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Γκρίζα σημεία

Τον δήμο θα πρέπει να επισκεφθούν όσοι θέλουν να δηλώσουν:

– Την αλλαγή χρήσης του ακινήτου.

– Τα τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθήκες, πάρκινγκ κ.λπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας.

Χρεώσεις

Οι νέες χρεώσεις για τα δημοτικά τέλη όπως θα προκύψουν μετά τις διορθώσεις των τετραγωνικών ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά αναμένεται να εμφανιστούν στο τέλος του έτους στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση, καθώς γι’ αυτούς προβλέπεται απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης, καθώς επίσης και υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δηλώνουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

ΠΗΓΗin.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται