Νικόλας Φαραντούρης για την εκτός σχεδίου δόμηση: Μνημείο κυβερνητικής ανεπάρκειας ή μήπως σκοπιμότητας;

spot_img

Δήλωση Φαραντούρη για την εκτός σχεδίου δόμηση: Μνημείο κυβερνητικής ανεπάρκειας ή μήπως  σκοπιμότητας;

Στις 21 Μαρτίου 2023 είχα προειδοποιήσει με άρθρο μου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (επισυνάπτεται) για την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης για την αποκατάσταση της ασφάλειας δικαίου μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε (για τη συγκεκριμένη υπόθεση) ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για την δόμηση ενός ακινήτου.

Στην παρέμβασή μου είχα τονίσει ότι, εάν δεν σπεύσει η Κυβέρνηση να παρέμβει (πάντα φυσικά με σεβασμό στο Σύνταγμα), θα πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία αλλά και την ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα.

Περαιτέρω, στην παρέμβασή μου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχα επισημάνει τις συνέπειες της κυβερνητικής αδράνειας στην κοινωνία και τους θεσμούς, σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και Ιθάκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: Έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα εμφανίζονταν να έχουν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. 

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Στις 21 Μαρτίου είχα επίσης προειδοποιήσει ότι τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης αναστέλλουν κάθε προέγκριση και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδό μεγαλύτερο των 4000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες θα μείνουν μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο, διότι θα φαίνονται ότι στερούνται δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας με επιλογή της κυβέρνησης. 

Και είχα, ασφαλώς, επισημάνει (και με την ιδιότητα του Καθηγητή του Δικαίου) ότι για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρυμνίζεται με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Στις 21 Μαρτίου είχα, τέλος, δηλώσει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 

“Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Ο,τιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική “ρύθμιση” αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις”. 

https://www.kathimerini.gr/economy/562331875/i-megali-anatropi-stin-ektos-schedioy-domisi/

Ο βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης είχε τότε διαβεβαιώσει ότι θα ετοιμαστεί σχετική νομοθετική παρέμβαση. Ο δε “έτερος Καππαδόκης” (και πλέον υποψήφιος), διαβεβαίωνε ότι κατόπιν συνομιλίας του με τον Υπουργό Σκρέκα, το πρόβλημα θα λυνόταν “απο βδομάδα”, φυσικά “δι’ ενεργειών του”…

Χθες βράδυ, από διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου μάθαμε (πριν καταπώς φαίνεται από τους κυβερνητικούς υποψηφίους), για το φιάσκο της περίφημης “νομοθετικής πρωτοβουλίας”: καμία νομοθετική πρωτοβουλία, καμία τροπολογία μέχρι τώρα, στην εκπνοή της κοινοβουλευτικής θητείας. Η Βουλή κλείνει κι οι πολεοδομίες και οι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες “στον αυτόματο”…

Η νέα Κυβέρνηση, με νέα ηγεσία στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και θα άρει αυτήν την θεσμική ανασφάλεια σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η σημερινή Κυβέρνηση.

Νικόλας Φαραντούρης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

Υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται