“Κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ”: Είναι εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι

spot_img

“Κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ”: Είναι εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι

Στηρίζουμε το αίτημα των Συλλόγων Εργαζομένων στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Π.Ι.Ν. για παράταση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ με τα επονομαζόμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι αυτοί από την έναρξη του προγράμματος μέχρι τώρα δουλεύουν «μπαλώνοντας» τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις προσωπικού στην Περιφέρεια Ι.Ν., συμβάλλουν αποφασιστικά στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Περιφέρειας.

Καθώς το οχτάμηνο πρόγραμμα τελειώνει, μετρούν αντίστροφα τις μέρες που τους απομένουν μέχρι να ξαναβρεθούν στην ανεργία, ενώ τα προβλήματα από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην Περιφέρεια εντείνονται.

Ο εμπαιγμός των εργαζομένων είναι διαχρονικός. Τα προγράμματα αυτά γεννήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (είναι στο πλαίσιο ταμείων της Ε.Ε.), υιοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και βαφτίστηκαν προγράμματα στήριξης των νέων, των μακροχρόνια ανέργων κλπ.

Στην πραγματικότητα όμως:

  • Μέσω αυτών των προγραμμάτων στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός ενσωμάτωσης των χιλιάδων ανέργων, ώστε να αποδεχτούν τις νέες εργασιακές σχέσεις «γαλέρας», την προσωρινή δουλειά με μισθούς πείνας το χτύπημα των μισθών, την κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και των δικαιωμάτων.
  • Συνδυάστηκαν με την κατάργηση-πάγωμα των προσλήψεων σε όλους τους τομείς του Δημοσίου (Αυτοδιοίκηση, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια,) την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους τομείς ευθύνης του κράτους.
  • Μέσω του ΟΑΕΔ εξελίσσεται ένα σύγχρονο και επίσημο κρατικό δουλεμπόριο μέσω του οποίου ανακυκλώνεται διαρκώς η ανεργία.
  • Οι κυβερνήσεις φρόντισαν με αντεργατικές διατάξεις και οδηγίες της ΕΕ, να αποφεύγονται οι 3 διαδοχικές συμβάσεις, που δίνουν δικαίωμα για μονιμοποίηση των υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων.
  • Η κοροϊδία συμπληρώνεται από τα σεμινάρια για την «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα». Λίγο πριν επιστρέψουν στην ανεργία, οι «ωφελούμενοι» κάθονται στα θρανία των διαφόρων Κ.Ε.Κ. για να τους μάθουν πώς μπορούν να γίνουν «κοινωνικοί επιχειρηματίες».

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ με το φύλλο συκής της «νομιμότητας» συγκαλύπτει και στηρίζει τη συνέχιση της άγριας εκμετάλλευσης εργαζομένων και ανέργων. Λειτουργεί ως συνειδητός εκτελεστής όλων των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ δεν αθωώνεται επειδή συμφωνεί σήμερα με το αίτημα της παράτασης του προγράμματος ή επειδή στη θητεία της εκδόθηκε ένα ομόφωνο ψήφισμα. Είναι συνυπεύθυνη γιατί στη θητεία της ουδέποτε κατήγγειλε την αντιμετώπιση αυτών των εργαζομένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν καταδίκασε τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τους νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνέχιζαν το δρόμο της ομηρίας, ουδέποτε οργάνωσε μια αγωνιστική κινητοποίηση διεκδίκησης του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Όλες οι «φουρνιές» των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» έδωσαν και δίνουν πολλούς αγώνες κερδίζοντας βασικά εργασιακά δικαιώματα, άδειες και άλλα που στην αρχή δεν προβλέπονταν.

Ζητάμε άμεσα την παράταση-ανανέωση και μετατροπή σε αορίστου των συμβάσεων των εργαζομένων με το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας». Διεκδικούμε προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά

Οι ανάγκες των εργαζομένων δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται