Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου εξυπηρέτησε την Τουρκία

spot_img

«Κανείς δεν μπορεί να πει το παραμικρό για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ξεκίνησε την υφαλοκρηπίδα της από τα νησιά στις συμφωνίες της με την Ιταλία και την Αίγυπτο ενισχύει τις τουρκικές θέσεις»

Κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη στον Λίβανο, με τον Αντιπρόεδρο Fuat Oktay, ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου προέβη σε ορισμένες δηλώσεις σε μία ομάδα δημοσιογράφων, στο αεροπλάνο, για τη συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο.

Υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος διαπραγματεύονται αυτήν τη συμφωνία επί 15-20 έτη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της Άγκυρας, γίνεται αντιληπτό πως η υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου δεν εισέρχεται στα σύνορα που έχουν χαραχθεί από την Τουρκία. Ο Υπουργός τόνισε πως είναι ξεκάθαρο ότι η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «Αυτό που είπαμε ‘θα το δείξουμε τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι’. Τα πλοία μας πήγαν στην περιοχή ξανά κατόπιν εντολής του Προέδρου μας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αθήνα ήθελε να ξεκινήσει τη συμφωνία με το Κάιρο από την υφαλοκρηπίδα των νησιών εντός και πέριξ της Κρήτης, αλλά έγινε κατανοητό πως υποχώρησε από αυτήν τη θέση, πρόσθεσε δε ότι «φαίνεται πως έχουν γίνει υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών εδώ, περιλαμβανομένης της Κρήτης. Επί της ουσίας, είναι κάτι που υποστηρίζει τις θέσεις μας».

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Σημειώνοντας πως η συμφωνία εξυπηρετεί την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «Κατά πρώτον, κανείς δεν μπορεί να πει πια ότι ‘εσείς δημιουργείτε ένταση’. Εάν το πουν δεν θα τους ακούσουμε. Επιπλέον, όλοι είδαν πως η Ελλάδα είναι η πλευρά που δεν επιθυμεί τον διάλογο. Κατά δεύτερον, η συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με την Ιταλία και αυτή η συμφωνία – κατά πάσα πιθανότητα – είναι συμφωνίες που υποστηρίζουν τις θέσεις μας. Στο Ιόνιο, δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά, επίσης».

ΠΗΓΗethnos.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img