Κηρύχθηκε υποχρεωτική η Σ.Σ.Ε. Επισιτιστικών Καταστημάτων – Αλλαγές σε μισθούς & ωράριο εργασίας

spot_img

Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων, Epsilon Net

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, όπως είχαμε αναφέρει πριν από περίπου 1 μήνα, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας εισηγήθηκε θετικά για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της Σ.Σ.Ε. Επισιτιστικών Καταστημάτων και χθες η υποχρεωτικότητα έγινε κι επίσημη με την υπογραφή του Υπουργού Εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι λοιπές ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στο ΦΕΚ.

Υπολογίζεται ότι η υποχρεωτικότητα επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους που αρκετοί εξ αυτών θα δουν αλλαγές στον μισθό τους ως απασχολούμενοι σε Εστιατόρια, Καφέ, Μπαρ, Κλαμπ.

Τι αλλάζει:

  • Σε πλήθος ειδικοτήτων έρχονται αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 30%
  • Επανέρχονται επιδόματα όπως: Γάμου, Πολυετίας, Ανθυγιεινής Εργασίας, Ταμείου, Εποχικής Απασχόλησης, Τουριστικής Εκπαίδευσης
  • Εφαρμόζεται υποχρεωτικά η 5ήμερη εργασία

Οι ειδικότητες που αφορά η Σ.Σ.Ε. είναι οι εξής:

  • Προσωπικό Κουζίνας: Αρχιμάγειρας, Μάγειρας, Μπουφετζής, Λατζέρης, Ψήστης
  • Λοιπό Προσωπικό: Μπάρμαν, Αποθηκάριος, Ταμίας
  • Βοηθητικό Προσωπικό: Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Διανομέας

Τι ισχύει με ειδικότητες όπου η Σ.Σ.Ε. ορίζει χαμηλότερες – από τα κατώτατα όρια – αποδοχές;

Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β’ και Γ’, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ-φουντ κ.ά.).

Ας δούμε όμως κάποια παραδείγματα:

Ειδικότητα – «Μπάρμαν»
Επιδόματα ΣύμβασηςΚατώτατος ΝομοθετημένοςΕπισιτιστικών ΚαταστημάτωνΔιαφορά
Βασικός713761,64
Πολυετία (1έτος)04,63
Γάμου76,16
Σύνολο Νόμιμου713842,43129,43
Ειδικότητα – «Διανομέας»
Επιδόματα ΣύμβασηςΚατώτατος ΝομοθετημένοςΕπισιτιστικών ΚαταστημάτωνΔιαφορά
Βασικός713674,24
Ειδιαιτέρων Συνθηκών67,42
Γάμου67,42
Σύνολο Νόμιμου713809,0896,08
Ειδικότητα – «Ψήστης ή Λατζέρης»
Επιδόματα ΣύμβασηςΚατώτατος ΝομοθετημένοςΕπισιτιστικών ΚαταστημάτωνΔιαφορά
Βασικός713684,3
Γάμου68,43
Εποχιακής Απασχόλησης68,43
Ανθυγιεινής Εργασίας68,43
Σύνολο Νόμιμου713889,59176,59

Τι ισχύει για τους σερβιτόρους:

Η συγκεκριμένη ειδικότητα κανονικά αμείβεται βάσει του αρ.54 του Ν.2294 που ορίζει ότι η αμοιβή τους καθορίζεται σε ποσοστό 16% επί του λογαριασμού των πελατών αν πρόκειται για καφέ, μπαρ, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και σε ποσοστό 13% επί του λογαριασμού των πελατών αν πρόκειται για εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο είναι πολύ σύνηθες, η αμοιβή αυτών των εργαζομένων να γίνεται με βάση τα κατώτατα όρια. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, είναι δεδομένο ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν και αυτούς όπου σε αρκετές περιπτώσεις θα δουν αύξηση στον μισθό τους. Διευκρινίζεται βέβαια ότι η ασφάλιση αυτών των εργαζομένων γίνεται με βάση τα τεκμαρτά ημερομίσθια.

Το υποχρεωτικό 5ήμερο:

Μια σημαντική αλλαγή που θα επιφέρει η εφαρμογή της σύμβασης είναι το ότι ορίζει ως υποχρεωτική την εφαρμογή του 5ημέρου. Αυτό σημαίνει ότι αν οποιοσδήποτε εργαζόμενος απασχολείται με 6ήμερη εργασία, θα πρέπει να αλλάξει σε 5ήμερη εργασία και τυχόν επιπλέον απασχόληση 6ης ημέρας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση τις γενικές εργατικές διατάξεις.

Τι ισχύει με τις υποβολές στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ:

Η πρώτη υποχρέωση υφίσταται ως προς την αλλαγή (και υπογραφή απ τους εργαζόμενους) των όρων της ατομικής σύμβασης εργασίας τους όπου πλέον ως Σ.Σ.Ε. θα πρέπει να αναγράφεται η Σ.Σ.Ε. Επισιτιστικών & Τουριστικών Καταστημάτων

Επιπλέον απαιτείται υποβολή Ε4 Τροποποιητικού Αποδοχών (εντός 15 ημερών) μόνο στην περίπτωση όπου αλλάζουν οι αποδοχές των εργαζομένων. Αν μάλιστα ο εργοδότης, δεν είχε στείλει Ε4 για τη αλλαγή λόγω της αύξησης του Κατώτατου Μισθού (η προθεσμία εκπνέει 31.07.2022), τότε θα πρέπει να δρομολογήσει ως πρώτη αυτή την υποβολή και στην συνέχεια να ακολουθήσει η υποβολή λόγω αύξησης αποδοχών από την υποχρεωτική εφαρμογή της ΣΣΕ Επισιτιστικών & Τουριστικών Καταστημάτων

Τέλος σημειώνεται ότι αν εφαρμόζεται η 6ήμερη εργασία, θα πρέπει άμεσα να υποβληθεί Τροποποιητικός Ωραρίου με αποτύπωση 5ήμερης απασχόλησης είτε αυτή αφορά πλήρη είτε μερική/εκ περιτροπής απασχόληση. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αναγραφεί στις παρατηρήσεις και η παράλληλη αλλαγή των αποδοχών.

Πότε υπεγράφη η σύμβαση:

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σ.Σ.Ε. Επισιτιστικών & Τουριστικών Καταστημάτων υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021 και διαμορφώνει μισθούς και ημερομίσθια για το διάστημα 22/02/2021 έως 22/02/2023 ωστόσο μέχρι σήμερα δέσμευε μόνο τα μέλη των φορέων που την υπέγραψαν. Πλέον, η υποχρεωτική εφαρμογή αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη με το σύνολο των ξενοδοχείων που εφαρμόζουν την υποχρεωτική Σ.Σ.Ε. των Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται