Ρωσία, τελωνείο. Χθες; Σήμερα; Ποια η σημασία; Μια γυναίκα, η Ναταλία περιμένει το διαβατήριο της για 25 χρόνια. Ένας ανώτερος τελωνειακός υπάλληλος, ο Φεντόρ, “ενσάρκωση του κράτους”, εφαρμόζει το νόμο, “μόνο το νόμο”.
Η ιστορία αυτών των δύο ανθρώπων που αναζητούν μέσα από τα συναισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλο τους εαυτούς τους είναι καθολική και διαχρονική. Φαίνεται από την προσπάθεια που καταβάλουμε εμείς οι ίδιοι να αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά που δημιουργείται από τις υπάρχουσες κοινωνικές σχέσεις. Αυτές οι κοινωνικές σχέσεις εκφράζονται στο έργο μέσα από τις δομές εξουσίας ( τελωνειακός – δασκάλα ), γραφειοκρατία, με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταλήγει σε ένα πραγματικό κόσμημα ιστορίας αγάπης.
– Μια ζωή που “χάνεται” ή η ματαιοδοξία ότι η ζωή “κρατάει” για πάντα.
– Όπως και ‘χει είναι τόσο εύκολο να ζήσε κανείς ανύπαρκτα και ταυτόχρονα καταστροφικά.
– Είναι τόσο εύκολο να χαθεί κανείς μέσα στην ασήμαντη καθημερινότητά του μεγαλοποιώντας την και αναγάγοντάς την σε υπέρτατο αγαθό.
– Η ηθική τάξη, ο νόμος, οι κανόνες απειλούνται από την προσωπική εγρήγορση των αισθήσεων και αισθημάτων
– Ο Φεντόρ Φεντόροβιτς έζησε 25 χρόνια παρατηρώντας τις ζωές των άλλων.
– Η Ναταλία Βησαριόνοβα έζησε 25 χρόνια καθηλωμένη σε ένα ερωτικό πάθος που την ενοχοποίησε και τη φυλάκισε στην ίδια της τη ζωή.
– Δύο άνθρωποι στην προεπαναστατική Ρωσία, συνηθισμένοι και διαχρονικοί που επιτρέπουν στους εαυτούς τους να συναντηθούν μέσα από ένα αυστηρά υπηρεσιακά καθορισμένο πλαίσιο. Η αφορμή ένα διαβατήριο. Σχήμα οξύμωρο, η γραφειοκρατία, η υπηρεσιακή ενσυνειδησία γίνεται η μόνη δυνατότητα να συνευρεθούν και έμμεσα να οδηγήσουν τους εαυτούς τους σε μια άλλη συνθήκη.
– Όμως ο έρωτας είναι μια επαναστατική διαδικασία.
– Οι τέσσερις τοίχοι ενός λιτού, φτωχού και μίζερου γραφείου, ενός απόμακρου τελωνειακού σταθμού και ότι αντιπροσωπεύει μαζί με τον Φεντόρ Φεντόροβιτς δεν μπορούν να εμποδίσουν τα συναισθήματα να εκφραστούν.
Σκηνοθεσία: Νατάσα Βασιλείου
Διανομή:
Ναταλία Βησαριόνοβα : Κλειώ Αντωνάτου
Φεντόρ Φεντόροβιτς : Θωμάς Ζακαλκάς
Μουσική επιμέλεια – Σκηνικά – Φωτισμός :
Δημήτρης Αλεξανδρόπουλος
Κοστούμια : Νατάσα Βασιλείου – Φανή Κατσούδα
Βίντεο : Γεράσιμος Κολαΐτης – Photoland Γεράσιμος Καμπιτσης
Φωτογραφίες : Δημήτρης Αλεξανδρόπουλος
Αφίσα & Επιμέλεια προγράμματος :
Παναγιώτης Μπενετάτος
Ευχαριστίες:
Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς & Ιθάκης
Σελίδα oμάδας στο facebook
https://www.facebook.com/eretart
Σελίδα event στο facebook
