Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ληξουρίου για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2024. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν έξι (6) συνολικά θέματα από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης με επίκαιρες ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή και κυρίως προς τον Δήμαρχο Γιώργο Κατσιβέλη. Στην ουσία με έξι ερωτήσεις η Αντιπολίτευση προσπάθησε να αλιεύσει το όραμα της Δημοτικής Αρχής Ληξουρίου, χωρίς πάντα τις αναμενόμενες απαντήσεις, προκαλώντας συχνά την έκρηξη των Δημοτικών Συμβούλων.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ: Ματίνα Σπυράτου
Κύριος ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος με τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής να μην παίρνουν καθόλου το λόγο σε κανένα θέμα, με μόνη εξαίρεση τον Αντιδήμαρχο Γάλεμπ Ντιουάνι σε ένα θέμα, τον Κώστα Λαζαράτο και τον Διονύση Μαρούλη σε άλλο κοινό θέμα, ενώ η παρουσία τους και μόνο βάραινε λίγο το κλίμα, αφού φαινόταν ευδιάκριτα ότι βρίσκονταν περισσότερο τυπικά και απλά βαριόντουσαν. Οι περισσότεροι “εξαφανίστηκαν” πολύ πριν τα τελευταία θέματα, ενώ και αυτοί που παρέμειναν κοίταζαν συνεχώς το κινητό τους. Ο Διονύσης Αραβαντινός και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαρκέτος ήταν απόντες από την αρχή της συνεδρίασης.
ΒΙΝΤΕΟ (όπως μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τη σελίδα μας στο Facebook)
Στο Facebook μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://fb.watch/vAQOnjt_jg/ Εκεί ανάλογα με τα σχόλια που έχουμε αφήσει, μπορείτε να βρείτε την έναρξη του κάθε θέματος.
ΘΕΜΑΤΑ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Θέμα 1ο: Ποιες οι βασικές αρχές για την αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου Ληξουρίου;
από την Τερψιχόρη Γονή
Η Δημοτική Σύμβουλος ζήτησε να μάθει περισσότερα σχετικά με το αναπτυξιακό όραμα της Δημοτικής Αρχής, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά της δίνει το ρυθμό για σημαντικά έργα ή μη. Μάλιστα αποτιμώντας το έργο τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου από τις αρχές του 2024 έως και τώρα, τόνισε ότι “συνεχώς ψηφίζουμε για εκπροσώπους και επιτροπές, και όχι για έργα 10 μήνες μετά”, “ποια έργα θα γίνουν;”.
Ο Δήμαρχος παίρνοντας το λόγο ανέφερε ονομαστικά κάποια από τα έργα, που είναι στη σκέψη του και συγκεκριμένα: Αλιευτικό Καταφύγιο, εργοστάσιο αφαλάτωσης, φράγμα Κατωγής, έργα για τη διάβρωση των ακτών, Κολυμβητήριο στον Άγιο Αντώνη και Γήπεδο απέναντι από το ξενοδοχείο Summery.
Ο Δημήτρης Μαντζουράτος με τη σειρά του επεσήμανε ότι “κανένα από τα έργα που αναφέρετε δεν είναι σε εξέλιξη, αλλά είναι όλα ένα όραμα”. Υποστήριξε ότι τα έργα που πραγματοποιούνται τόσα χρόνια στο Δήμο Ληξουρίου είναι για να “μπαλωθούν” έργα που επείγουν, ενώ κανένας αθλητικός χώρος δεν είναι ανοιχτός και ελεύθερος για αθλοπαιδιές, αφού τα γήπεδα και οι χώροι έχουν δοθεί σε αθλητικούς συλλόγους.
Ο Δημήτρης Μεσσάρης αναρωτήθηκε, αν θα γίνει διαβούλευση με το Δημοτικό Συμβούλιο για τα έργα που δεν έφερε ακόμη η Δημοτική Αρχή, αλλιώς ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Θέμα 2ο: Η προσέγγιση των ferry boats στον βραχίονα και το έργο κατασκευής για το κιόσκι, του οποίου οι εργασίες έχουν διακοπεί.
από τον Βαγγέλη Θεοφιλατο
Ο Δημοτικός Σύμβουλος εξήγησε για ακόμη μία φορά ότι η προσέγγιση των ferry boats στον βραχίονα, παρόλο που βοηθάει την πόλη να αναπνεύσει, ταλαιπωρεί ηλικιωμένους και πολίτες με κινητικά προβλήματα, ενώ πρότεινε η μεταφορά αυτών να γίνεται με αστική συγκοινωνία είτε από το Δήμο είτε από την κοινοπραξία των ferry boats και τα ΚΤΕΛ. Επιπρόσθετα ζήτησε να μάθει το λόγο της διακοπής των εργασιών του νέου στεγάστρου – κιόσκι στον βραχίονα.
Για το θέμα το λόγο από τη Δημοτική Αρχή πήρε ο Αντιδήμαρχος Ληξουρίου Γάλεμπ Ντιουάνι, ο οποίος εκπροσωπεί το Δήμο Ληξουρίου στο Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η μελέτη του έργου συνολικής αξίας 26.500 ευρώ (24.000 για κατασκευή + 2.500 για βάψιμο) έγινε δωρεάν από Πολιτικό Μηχανικό και ότι δεν έχει βγει ακόμη επίσημη άδεια για την κατασκευή του, ενώ αναμένεται η τελική απόφαση του Υπουργείου. Παρόλα αυτά η κατασκευή ξεκίνησε χωρίς άδεια, καθώς ήθελαν να προλάβουν τον καιρό και να μην υπάρξει καθυστέρηση. Μετά από παρέμβαση του Λιμενικού (όχι του Λιμενικού Ταμείου) το έργο έμεινε στάσιμο.
Η απάντησή του προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των Δημοτικών Συμβούλων Δημήτρη Μαντζουράτου και Δημήτρη Μεσσάρη, ενώ ο Βαγγέλης Βαλλιάνος ως μέλος του Λιμενικού Ταμείου ανέφερε με τη σειρά του τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την οποία δήλωσε την αντίθεσή του. Όλοι τους επεσήμαναν ότι εργασίες χωρίς άδεια είναι απαράδεκτες και αδικαιολόγητες με κύρια ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και του Δήμου Ληξουρίου, ο οποίος στην ουσία παραδέχτηκε ότι ήξερε περί μη ύπαρξης άδειας, ενώ ο Μηχανικός του έργου ανέφεραν ότι εξέφρασε και ο ίδιος την αντίθεσή του για ένα έργο χωρίς άδεια. Μάλιστα ο Βαγγέλης Βαλλιάνος ανέφερε ότι σε ερώτησή του τότε προς τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Θεόφιλο Μιχαλάτο για την ύπαρξη ή μη άδειας για το έργο έλαβε θετική απάντηση ότι υπάρχει, ενώ αργότερα βρέθηκε ότι δεν υπάρχει. Επίσης, εξέφρασέ την απορία του σε περίπτωση που γινόταν κάποιο εργατικό ατύχημα ποιος θα έφερε την ευθύνη.
Διαβάστε περισσότερα με σχολιασμό μας για το θέμα με το κιόσκι στον βραχίονα στο άρθρο μας εδώ: Είμαστε με τα καλά μας; Χωρίς άδεια το νέο κιόσκι στο Λιμάνι Ληξουρίου… με τις εργασίες να έχουν διακοπεί (εικόνες – βίντεο)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
– Έφυγε η βοηθητική ξύλινη κατασκευή για την αναμονή των επιβατών του ferry boat στο Ληξούρι (εικόνες)
– Ξεκίνησαν οι εργασίες για το στέγαστρο αναμονής των πολιτών στο Λιμάνι Ληξουρίου – Τι είδαμε (εικόνες)
– Σε αναμονή για μέρες οι εργασίες για το στέγαστρο αναμονής των πολιτών στο Λιμάνι Ληξουρίου – Γιατί καθυστερεί;
Θέμα 3ο: Ποιες οι ενέργειες του Δήμου για το νέο σχολικό συγκρότημα του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου; (Ολόκληρη την εισήγηση θα βρείτε εδώ)
από τον Δημήτρη Μαντζουράτο
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαντζουράτο: “το σημερινό και πρόσφατα επισκευασμένο σχολικό συγκρότημα του ΓΕΛ Ληξουρίου είναι πανθομολογούμενα ανεπαρκές (και πριν ακόμη τους σεισμούς του 2014), για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, τόσο λόγω των σύγχρονων απαιτήσεων της Λυκειακής βαθμίδας (η οργάνωση και η δομή του νέου Λυκείου απαιτεί σήμερα 13 αίθουσες για εργαστήρια, ομάδες προσανατολισμού, τμήματα γενικής παιδείας, γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.α.), όσο και λόγω του συγχρωτισμού του με το γυμνάσιο που δημιουργεί και στα δύο σχολεία ασφυξία, (κοινό – μικρό προαύλιο, έλλειψη γυμναστηρίου και αιθουσών πολλαπλών χρήσεων κ.α.).
Η «Δημοτική Αρχή Παρίση» με την υπ αρ. 63/2017 ΑΔΑ 7ΘΚΕΩΕ5-5ΦΘ απόφασή της, «…ενέκρινε την χωροθέτηση του νέου σχολικού συγκροτήματος στο ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου στον Άγιο Αντώνιο, συντάσσοντας μάλιστα σχετική γεωτεχνική μελέτη, ενώ παράλληλα βρισκόταν στην φάση σύνταξης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου που θα καθόριζε τους ειδικούς όρους δόμησης, προκειμένου οι ΚΤΥΠ.Α.Ε να προχωρήσουν στα τελικά σχέδια και τις μελέτες…!!!
Στην συνέχεια η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου, ανατρέποντας την παραπάνω απόφαση, επαναχωροθέτησε το νέο ΓΕΛ Ληξουρίου στο χώρο που φιλοξενήθηκαν τα κοντέινερ του 2ου Δημοτικού δίπλα από το σημερινό ΕΠΑΛ. Μάλιστα στις 10/01/2020, δήλωσε ότι “το επόμενο 15ήμερο θα κατατεθεί φάκελος με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα καθώς και το επίσημο αίτημα για το νέο σχολείο” στις ΚΤΥΠ! Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά εξέλιξη σχετικά με το θέμα”.
Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο Δήμαρχος, καθώς η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει πολλές φορές επισημάνει εδώ και χρόνια ότι έχει τα χρήματα για την κατασκευή του κτιρίου του ΓΕΛ.
Για το θέμα μίλησε αρχικά ο Δήμαρχος υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα πάγωσε το 2020, καθώς δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για σχολεία, αλλά αναμένει πως σύντομα θα βγει κάποιο πρόγραμμα.
Ο Βαγγέλης Φαρακλός πρότεινε ως καλύτερο σημείο για το νέο κτίριο του ΓΕΛ τη βίλα Τυπάλδου, που βρίσκεται εντός της πόλης, με τον Κώστα Λαζαράτο, τον Διονύση Μαρούλη, τον Δημήτρη Μαντζουράτο και την υπόλοιπη Αντιπολίτευση να συμφωνούν. Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η χρήση του χώρου ως σχολείο είναι σχεδόν αδύνατη λόγω της κοινής ιδιοκτησίας (από τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα – Γηροκομείο Ληξουρίου και το Ίδρυμα Αδελφών Στυλιανού Τυπάλδου).
Θέμα 4ο: ΚΤΕΟ Ληξουρίου – Ποιες οι ενέργειες για να προστατευθεί ο χώρος, να επισκευαστεί για να γίνει λειτουργικός προς όφελος του λαού της Παλικής; (Ολόκληρη την εισήγηση θα βρείτε εδώ)
από τον Βαγγέλη Φαρακλό
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Φαρακλό: “Το ΚΤΕΟ Ληξουρίου αποδόθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο Δήμο Ληξουρίου, λόγω της εγκατάλειψής του, ως περιφερειακή υπηρεσία. Κατά τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του, το 1996, ήταν στελεχωμένο με δύο υπαλλήλους του Γραφείου Συγκοινωνιών και λειτουργούσε μόνο δύο φορές την εβδομάδα, ενώ αργότερα επανδρώθηκε με 4 υπαλλήλους και λειτουργούσε σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Με τους σεισμούς προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο και ειδικότερα στο υπόστεγο ελέγχου καυσαερίων και στην οροφή, προέκυψαν προβλήματα στεγανότητας του κτιρίου αλλά και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, διακόπτοντας έτσι τη λειτουργία του. Το 2015, μετά από αίτημα της Δ.Τ.Υ. της Περιφέρειας προς το ΤΑΣ, έγινε ο σχετικός έλεγχος από τον ΤΑΣ και στις 10-1-2022 εκδόθηκε άδεια επισκευής. Ποτέ όμως δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και δεν υπήρξε καμία μέριμνα, ούτε από την τότε Δημοτική Αρχή του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, ούτε από την Περιφέρεια Ι.Ν., για να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών.”
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι είναι σε εξέλιξη μία δωρεάν μελέτη από εξωτερικό συνεργάτη από Αθήνα σε σχέση με το αν μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως ΚΤΕΟ και για ποια οχήματα, ενώ τόνισε ότι θα ήθελε να χρησιμοποιηθεί από ιδιώτη έχοντας έσοδα και ο Δήμος Ληξουρίου.
Ο Δημήτρης Μεσσάρης με έντονο ύφος τόνισε ότι έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη η επισκευή του, καθώς σε επόμενο σεισμό θα έχει θέμα και οι επισκευές θα είναι δυσκολότερες, ενώ δήλωσε σχεδόν σίγουρος ότι ως ΚΤΕΟ δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει. Πρότεινε, όμως, να αξιοποιηθεί από την Πυροσβεστική ή από το Δήμο Ληξουρίου για τα οχήματά του.
Θέμα 5ο: Τραγική η κατάσταση που επικρατεί στο παραλιακό μέτωπο και ιδιαίτερα στον περιβάλλοντα χώρο 1ου Δημοτικού σχολείου και ξενοδοχείου «Summery», ιδιαίτερα μετά την εγκατάλειψη του χώρου από το ΓΕΛ Ληξουρίου που στεγαζόταν εκεί σε κοντέινερ. Τι ενέργειες θα κάνετε; (Ολόκληρη την εισήγηση θα βρείτε εδώ)
από την Ελένη Δερέ
Σύμφωνα με την Ελένη Δερέ “σε ένα από τα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα μέρη όπως το συγκεκριμένο, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει εγκαταλελειμμένα και σκουριασμένα κοντέινερ, ξηλωμένο στέγαστρο, διαλυμένη περίφραξη, χορταριασμένο και επικίνδυνο γήπεδο μπάσκετ, βρώμικο και εκτεθειμένο αγωγό όμβριων , πιθανόν και λυμάτων κ.α., που συνθέτουν μια εικόνα τριτοκοσμική, η οποία, εκτός των άλλων, κρύβει και αρκετούς κινδύνους για πολίτες και επισκέπτες”.
Ο Γιώργος Κατσιβέλης συμφώνησε μαζί της για το χώρο εκεί και ξεκαθάρισε ότι τα κοντέινερ θα φύγουν σύντομα, μόλις καθαριστούν οι χώροι, στους οποίους θα μπουν στη συνέχεια για τις ανάγκες του Δήμου. Επίσης, εξήγησε ότι θα γίνει ανακατασκευή γηπέδων με πόρους ΕΣΠΑ, αλλιώς με πόρους του Δήμου Ληξουρίου, ενώ τόνισε ότι σε περίπου 2 μήνες θα κατατεθεί πρόταση στο Υπουργείο Αθλητισμού για γήπεδο (στο χώρο απένατι από το Summery) με μηχανισμό μπαλόνιου, το οποίο θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Την αντίδρασή του για το έργο εκεί ακριβώς έδειξε ο Δημήτρης Μεσσάρης, καθώς δήλωσε ότι οι αθλητικές δραστηριότητες και η φασαρία θα ταλαιπωρούν τους επισκέπτες του απέναντι ξενοδοχείου σε ώρες πολλές φορές ακατάλληλες, προτείνοντας καλύτερα το νέο γήπεδο να τοποθετηθεί στην παιδική χαρά.
Ο Δήμαρχος αμυνόμενος της κατάστασης της παραλιακής υποστήριξε ότι ξένοι και ντόπιοι είναι εκστασιασμένοι με την παραλιακή του Ληξουρίου, ενώ του δίνουν συγχαρητήρια για το νέο πάρκινγκ εκεί και την προσέγγιση των ferry boats στον βραχίονα. Η αντίδραση της Αντιπολίτευσης ήταν το, με όλο νόημα, γέλιο, ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοί της αναρωτήθηκαν ποιοι πραγματικά εντυπωσιάστηκαν τόσο από το παραλιακό μέτωπο και τόνισαν ότι έχει μεγαλύτερη σημασία για το ποιοι πραγματικά ήταν αυτοί που χαίρονται με την παραλιακή παρά των ίδιων των συγχαρητηρίων προς τον Δήμαρχο.
Θέμα 6ο: Ποιες οι ενέργειες του Δήμου Ληξουρίου για τη συνδρομή του προς τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Παλικής; (Ολόκληρη την εισήγηση θα βρείτε εδώ)
από τον Βαγγέλη Συνοδινό Βαλλιάνο
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Βαλλιάνο “σε επίπεδο Δήμου δεν υπάρχει η στοιχειώδης επιστημονική βοήθεια και συνδρομή προς τους παραπάνω αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να παράγουν ποιοτικότερα και πιο αποδοτικά τα προϊόντα τους, μιας και η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση των παραπάνω.”
Ο Δημήτρης Μαντζουρατος με τη σειρά του ανέφερε το πρόβλημα στο Λιβάδι με πολλά νεκρά πρόβατα χωρίς να ξέρουν οι κτηνοτρόφοι το λόγο. Θεωρεί ότι ο Δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει τους κατοίκους, αν είχε την κατάλληλη επιστημονική ομάδα με τον Δήμαρχο να αναφέρει ότι “έχουμε πάρει προσφορές και έχουμε κάνει την προετοιμασία”, αλλά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι υπεύθυνη για τέτοια ζητήματα, όχι ο Δήμος.