Πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά η 2η ειδική συνεδρίαση για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Αργοστολίου (βίντεο – εικόνες)

spot_img

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 2η Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Αργοστολίου, η οποία γίνεται πλέον ανά δύο μήνες με ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης και των Προέδρων Κοινότητας προς τη Δημοτική Αρχή. Οι ερωτήσεις έχουν μέρες πριν τη συνεδρίαση αποσταλεί, έτσι ώστε να μπορούν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι να προετοιμαστούν καταλλήλως. Οπότε και οι απαντήσεις τους δεν είναι

Να θυμίσουμε ότι η 1η ειδική συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, αφού μετά από πρόταση του Δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου έληξε πριν καν ξεκινήσει λόγω πολίτη που παρακώλυσε τη διαδικασία και ουδέποτε τοποθετήθηκε σε άλλη ημερομηνία. Κάτι για το οποίο η Αντιπολίτευση κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή και σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο Γιάννης Λυκούδης ρώτησε για τις δαπάνες εργασιών στη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ και τις υψηλές πληρωμές για εργασία και υλικά συγκεκριμένων επαγγελματιών χωρίς να τους ονονατίζει. Ανέφερε ότι συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν λάβει χιλιάδες ευρώ σε διάρκεια τετραετίας με απευθείας αναθέσεις, αφήνοντας υπόνοιες για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Μάλιστα σχολίασε ότι κάποιος επαγγελματίας της Κεφαλονιάς έχει λάβει πάνω από 700.000 ευρώ. Στα ερωτήματα, και τις κατηγορίες του στην ουσία, απάντησε ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ Σταύρος Σπαθής πιο γενικά, αλλά και ο Δήμαρχος Αργοστολίου, χωρίς ωστόσο οι απαντήσεις τους να είναι επαρκείς σύμφωνα με τον Γιάννη Λυκούδη. Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι για τα τιμολόγια με τις δαπάνες θα πρέπει να πάρουν ένα ένα τα τιμολόγια για να δουν μαζί και να εξηγηθούν μία μία οι δαπάνες.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Άγγελος Κωνσταντακης, ο οποίος ρώτησε για τη ΔΙΑΚΕΔΗΚΕ και το πρόβλημα με το προσωπικό στο Θέατρο Αργοστολίου ειδικά μετά το κλείσιμο για μερικές ημέρες του Θεάτρου κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για λάθους χειρισμούς. Για τις διαδικασίες του απάντησε εκτενώς ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός υπενθυμίζοντας ότι κακώς ο Δήμος Ληξουρίου πήρε άτομο για ένα Θέατρο που στην ουσία δεν λειτουργεί μετά τους σεισμούς του 2014.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Μετά ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος ζήτησε να μάθει περισσότερα για τα μέτρα που έχει λάβει ή θα λάβει άμεσα ο Δήμος για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη του Αργοστολίου και ειδικά τώρα στην τουριστική περίοδο. Επίσης, ρώτησε συγκεκριμένα για το αν θα γίνει φέτος ο χώρος του λιμανιού κοντά στο Λιμεναρχείο χώρος πάρκινγκ για να αυξηθούν οι θέσεις στάθμευσης.

Πρώτα του απάντησε ο Δήμαρχος στο τελευταίο του ερώτημα ότι σε σύντομο διάστημα το ferry boat της γραμμής Ληξούρι – Αργοστόλι θα πηγαίνει στον χώρο αυτό και ο υπόλοιπος χώρος έξω θα γίνεται πάρκινγκ.

Ο Χρήστος Μινέτος με τη σειρά του ανέφερε ότι ο Δήμος αναμένει 8 δημοτικούς αστυνομικούς για την ελεγχόμενη στάθμευση. Τόνισε ότι σύντομα δεν θα μπορούν να παρκάρουν οι δημότες για ώρες και μέρες το αμάξι τους και ότι θα είναι με πληρωμή. Επίσης, ολοκληρώνεται η πρώτη μελέτη για το έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης 110 θέσεων στην περιοχή Περιβολάκι, ενώ στα άμεσα σχέδιά τους τους είναι ένα περιφερειακό πάρκινγκ στο κλειστό Γυμναστήριο Αντώνης Τρίτσης. Τέλος, ανέφερε ότι θέλουν ως δημοτική αρχή να υπάρξει δημοτική συγκοινωνία και για το λόγ αυτό έχει γίνει αίτημα στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για αγορά λεωφορείου για τις διαδρομές.

Η Μίνα Γαβριελάτου ζήτησε να λάβει ενημέρωση για τη λειτουργία της πολεοδομίας εξηγώντας ότι με την πολύμηνη καθυστέρηση σε πολλά ακίνητα δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα για επαγγελματίες και πολίτες, ενώ ο Δήμαρχος άμεσα της απάντησε ότι περιμένει ο Δήμος προσωπικό να στελεχώσει την υπηρεσία μέσω πρόσληψης από τον ΑΣΕΠ.

Ο Διονύσης Τρωιάνος για μίλησε για πρόβλημα της προσβασιμότητας των Α.μεΑ. και των ηλικιωμένων σε κτήρια δημοτικών υπηρεσιών και κοινόχρηστους χώρους, παραλίες. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η ράμπα του Θεάτρου είναι ακατάλληλη για Α.μεΑ. λόγω μεγάλης κλίσης, ενώ εντός του χώρου δεν υπάρχει τουαλέτα ΑμεΑ. Πρότεινε να δημιουργηθεί ένα ΚΔΗΦ Α.μεΑ. στο Αργοστόλι, όπως αυτό της Ένωσης ΥΠΕΡΙΩΝ στο Ληξούρι, ενώ ζήτησε να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες για ειδικά σχολεία του Δήμου. Τέλος, τόνισε ότι τα πεζοδρόμια δεν είναι προσβάσιμα για Α.μεΑ. τους τουριστικούς μήνες λόγω των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων.

Ο Αλέξανδρος Παντελειός περιέγραψε την κατάσταση των αθλητικών χώρων της πόλης του Αργοστολιού και πολλών χωριών, ξεχωρίζοντας αυτούς σε Φαρακλάτα, Κουρκουμελάτα, Διλινάτα, Τζαννάτα, τονίζοντας ότι χρειάζονται αποκατάσταση και βελτίωση. Υποστήριξε ότι το γήπεδο Αργοστολίου είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για τους αθλητές με προπονήσεις όλων σχεδόν των ομάδων του Δήμου, ενώ πρότεινε αντικατάσταση του παρκέ στο Κλειστό Γυμναστήριο.

Για το θέμα απάντησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρήστος Μινέτος αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, ενώ ανέφερε ότι για πολλά από αυτά έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή τους, ενώ στα Τζαννάτα δεν υπάρχει χρηματοδότηση ακόμη. Στα Κουρκουμελάτα όπως χαρακτηριστικά είπε “στράβωσε το έργο και ο εργολάβος αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο. Από τη δική του μεριά ο Θεόφιλος Μιχαλάτος πρότεινε να αναπτυχθούν χώροι – γήπεδα στο Αργοστόλι, καθώς όλες οι ομάδες ζητάνε να κάνουν προπονήσεις στην πόλη ενώ αρνούνται στα χωριά. Φαίνεται πως η πόλη εξυπηρετεί καλύτερα όλες τις ομάδες, όμως δεν χωράνε όλες στο ίδιο γήπεδο.

Ο Δημήτρης Κεκκάτος ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία ανάπλασης παραλιακής αγοράς και την τελική μορφή και χρήση της από τον Δήμο και τις επιχειρήσεις. Ρώτησε αν θα επιτραπούν τραπεζοκαθίσματα, ενώ με άγχος τόνισε ότι αν μπουν καφετέριες θα γίνει όπως την Πλατεία Βαλλιάνου και θα νεκρώσει τους χειμερινούς μήνες. Του απάντησε ο Χρήστος Μινέτος ότι θα πάρει παράταση το έργο έως και μέσα Ιουνίου. Τέλος, ο Δήμαρχος του ανάφερε ότι θα υπάρξει καθορισμός του χώρου της αγοράς μέσα από κάποια επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πως όλοι μαζί θα αποφασίσουν. Ο Δημήτρης Κεκκάτος τον συμβούλευσε να το προχωρήσει άμεσα, ενώ του υπογράμμισε ότι καλό θα είναι όντως να το συζητήσουν όλοι μαζί και να μην πάρει όπως πάντα την απόφαση η πλειοψηφία – Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Οι παρεμβάσεις της στη 2η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Αργοστολίου

Ο Γιάννης Κουρούκλης πρότεινε να γίνει μείωση στα δημοτικά τέλη και κατ’ επέκταση στη δημοτική φορολογία, που επιβάλλει ο Δήμος στους πολίτες. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί εις βάρος των πολιτών και ότι ο Δήμος πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα για να ελαφρύνει τέτοια έξοδα από τους πολιτές. Του απάντησε ο Γιώργος Τσιλιμιδός.

Ο Νικόλας Ανουσάκης παρόλο που ήταν παρών στη συνεδρίαση, αποχώρησε πολύ πριν πάρει το λόγο για τη δική του ερώτηση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ματίνα Σπυράτου

ΒΙΝΤΕΟ (όπως μεταδόθηκε live από τη σελίδα μας στο Facebook)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img