Αμυγδαλόπιτα μοναστηριακή από την Κεφαλονιά

spot_img

Έως 28/11/2022 οι προσφορές BLACK FRIDAY & CYBER MONDAY με έως -50% σε Gaming προϊόντα, αξεσουάρ κινητών & υπολογιστών και σε πολλά άλλα είδη από το κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι.

Η αμυγδαλόπιτα της Κεφαλονιάς ξεκίνησε να φτιάχνεται στα μοναστήρια γι’ αυτό κι έχει μια ιδιαιτερότητα: τα υλικά της μετριούνται σε 12άδες από τα 12 Ευαγγέλια.

Η Κεφαλονίτισσα κ. Κατερίνα Δήμα βρήκε και μας έδωσε τη συνταγή για την «αμυγδαλόπιτα τση πρεσβυτέρας», μια μοναστηριακή αμυγδαλόπιτα που φτιάχνουν στο νησί. Όλα τα υλικά αυτής της αμυγδαλόπιτας μετριούνται σε 12άδες. Η δοσολογία των 12 συμβολίζει την ανάγνωση των 12 αποσπασμάτων των Ευαγγελίων τη Μεγάλη Πέμπτη. Την έφτιαχναν στα μοναστήρια, σε εποχές που δεν ήταν πάντα εξασφαλισμένο το αλεύρι ή το σιμιγδάλι, εξ ου και η χρήση της φρυγανιάς, που αντικατέστησε ουσιαστικά το τριμμένο ξερό ψωμί που χρησιμοποιούσαν παλιά. Αμυγδαλιές έχουν στις αυλές τα περισσότερα σπίτια, και οι ντόπιοι αγαπούν τα αμυγδαλογλυκά, όπως τις περίφημες μάντολες και τα μπαρμπουλέ (καρεδάκια καραμελωμένων αμυγδάλων).

Αντίστοιχα μπορεί να γίνει και καρυδόπιτα, μας λέει η φίλη της Κατερίνας Δήμα, Βαγγελιώ Παπαναστασάτου, που τη βοήθησε στην παρασκευή της συνταγής. «Απλώς αντικαταστήστε τα αμύγδαλα με τριμμένο καρύδι στην ίδια ποσότητα». Αυτή η πίτα γίνεται δίχως φύλλο, όπως χωρίς φύλλο γίνεται και άλλη μια πολύ ιδιαίτερη και σπάνια συνταγή, η ανηθόπιτα της Σάμης, που είναι μια γλυκιά πίτα με πολύ άνηθο και μυζήθρα.

40′ προετοιμασία

40′ ψήσιμο

2 ώρες και 30′ αναμονή

Σύνολο: 3 ώρες και 50′

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο περιοδικό Γαστρονόμος πατώντας απευθείας εδώ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται