Σήμερα, Σάββατο 16 Μαΐου 2026, το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο «Κέφαλος» στο Αργοστόλι η 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, παρουσία αυτοδιοικητικών, φορέων και πολιτών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τον λόγο πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ληξουρίου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Μαντζουράτος, ο οποίος προχώρησε σε μια εκτενή αναφορά στα διαχρονικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ληξουρίου, ασκώντας έντονη κριτική για την κατάσταση που επικρατεί σε κρίσιμους τομείς.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ματίνα Σπυράτου
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα του νερού, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας τριών φραγμάτων, με βάση παλιές μελέτες, έτσι ώστε να επιτύχουμε ποιότητα και ποσότητα. Ζήτησε άμεση επικαιροποίηση των μελετών, προειδοποιώντας μάλιστα πως αν δεν προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες «μιλάμε για προδιαγεγραμμένη καταστροφή ή για χρεοκοπία, γιατί η λύση που προτείνεται από τον Δήμαρχο Ληξουρίου είναι η αφαλάτωση με ένα τεράστιο κόστος συντήρησης».
Στη συνέχεια στάθηκε στην αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, υποστηρίζοντας ότι κονδύλια που προορίζονταν για τέτοιες ανάγκες κατέληξαν σε οδοστρωσία και μάλιστα για να εξυπηρετηθούν αλλότριοι σκοποί. Κινδυνεύει όλη η Βόρεια Κεφαλονιά από μία φωτιά και δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός πυροσβεστικός δρόμος». Παράλληλα σχολίασε ότι ο καθαρισμός πεζοπορικών διαδρομών δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως ουσιαστικό έργο αντιπυρικής προστασίας. Πρόσθεσε ότι δίνονται λίγα χρήματα, τα οποία τελικώς δεν πηγαίνουν στους σκοπούς για τους οποίους προορίζονται.
Ο Δημήτρης Μαντζουράτος αναφέρθηκε με έμφαση και στο ζήτημα της σχολικής στέγης στην Κεφαλονιά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πέντε σχολεία πρέπει να φτιαχτούν σε όλη την Κεφαλονιά», ενώ κατήγγειλε ότι μαθητές συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Μάλιστα σχολίασε αιχμηρά τη δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Σωτήρη Κουρή πως υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την ανέγερση νέων σχολείων, αλλά οι Δήμαρχοι είναι αυτοί που δεν καταθέτουν αιτήματα χρηματοδότησης. Αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να του φέρουν κάποιο αίτημα, όταν χρειάζονται εκ των προτέρων να υπάρχει έτοιμη η μελέτη. Θέλοντας να παρουσιάσει την άσχημη κατάσταση σε ορισμένα σχολεία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλετε να βάλετε νέα κοντέινερ πάνω από τα παλιά κοντέινερ».
Αναφορά έκανε επίσης στην οδική ασφάλεια γύρω από σχολικές δομές σε Πάστρα και Ληξούρι (ΕΠΑΛ Ληξουρίου), υπενθυμίζοντας ότι έχουν χαθεί ήδη δύο ζωές μαθητών λόγω των ελλιπών μέτρων ασφάλειας. Όπως τόνισε, οι μαθητές κινδυνεύουν καθημερινά. Αμέσως μετά αναφέρθηκε στην απαράδεκτη κατάσταση τόσο του δημοτικού όσο και του περιφερειακού οδικού δικτύου, φέρνοντας ως παράδειγμα το δρόμο μέχρι το Ξι.
Επιπρόσθετα, στάθηκε στην υποστελέχωση δημόσιων υπηρεσιών και Νοσοκομείων, ενώ μίλησε και για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, αναφέροντας ότι ο εργολάβος του έργου έχει κηρυχθεί έκπτωτος με το έργο να καθυστερεί με ευθύνη του Υπουργείου. Επισήμανε ακόμη προβλήματα που αφορούν το Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ, αλλά και την κατάσταση στις παραλίες της Παλλικής λόγω της διάβρωσης των ακτών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στο στεγαστικό πρόβλημα των δημόσιων υπαλλήλων, υποστηρίζοντας πως με μισθούς της τάξης των 800 ευρώ και ενοίκια που φτάνουν τα 500 ευρώ, η κατάσταση είναι πλέον ασφυκτική. Πρότεινε μάλιστα την αξιοποίηση της Εστίας στη Λάσση για τη φιλοξενία των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι περισσότερο τον προβληματίζει που «δεν υπάρχει καν μελλοντικός προγραμματισμός».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση πολιτιστικών και αθλητικών Συλλόγων, δηλώνοντας ότι αυτές δεν μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά σε χορηγίες και επικοινωνιακές κινήσεις «μόνο για φωτογραφίες», με την τοποθέτησή του να προκαλεί ένταση στην αίθουσα και αντιδράσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Σωτήρη Κουρή.
Απαντώντας στις επισημάνσεις του Δημήτρη Μαντζουράτου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής αναφέρθηκε στα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που όπως υποστήριξε βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
Συγκεκριμένα για το κρίσιμο ζήτημα της ύδρευσης, σημείωσε ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για τις μονάδες αφαλάτωσης σε Ληξούρι και Αργοστόλι, όταν κατατεθούν πλήρεις και ώριμες μελέτες μαζί με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις στο σύστημα ύδρευσης της Σάμης, όπου όπως είπε, υπάρχουν ακόμα περιοχές χωρίς επαρκές δίκτυο, ενώ έκανε ειδική μνεία στην Ιθάκη, λέγοντας πως έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ για σχετικά έργα.
Στο θέμα της σχολικής στέγης, ο Γιάννης Τρεπεκλής υποστήριξε ότι η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα στην κατασκευή σχολείων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση αποτελεί η ύπαρξη διαθέσιμου οικοπέδου και ολοκληρωμένης μελέτης. Όπως ανέφερε, το ίδιο ισχύει και για το ΕΠΑΛ, απαντώντας έτσι στις αιχμές περί καθυστερήσεων και έλλειψης παρεμβάσεων.
Ο Περιφερειάρχης στάθηκε επίσης στις παρεμβάσεις που αφορούν δρόμους και πεζοδρόμια, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων και δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές των Ιονίων Νήσων, όπως η Κεφαλονιά. Όπως τόνισε, το υψηλό κόστος ζωής και στέγασης αποτρέπει πολλούς εργαζόμενους από το να μετακινηθούν στα νησιά για εργασία.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανάπτυξης προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας στα Ιόνια Νησιά, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται η νομιμοποίηση υφιστάμενων κτηρίων, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για τη φιλοξενία δημοσίων υπαλλήλων, ιατρών και εκπαιδευτικών.
ΒΙΝΤΕΟ







