Η Τσικνοπέμπτη 2025 ολοκληρώθηκε στο Ληξούρι με καντάδες, διαγωνισμό λουκάνικου & πάρα… μα πάρα πολλούς χορούς (βίντεο – εικόνες)

Γράφει η Ματίνα Σπυράτου

Απαγορεύεται αυστηρά η με οποιονδήποτε τρόπο αντιγραφή, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου του άρθρου του Kefalonia Life, χωρίς την έγγραφη άδεια του μέσου και της αρθρογράφου, καθώς και η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο χωρίς τα λογότυπα. Οι παραβάτες υπόκεινται στις προβλεπόμενες από τον Νόμο κυρώσεις.

Σήμερα Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκαν τόσο οι εκδηλώσεις της Έναρξης του Ληξουριώτικου Καρναβαλιού 2025 όσο και οι εκδηλώσεις της ημέρας, καθώς αν θυμάστε λόγω κακοκαιρίας την Κυριακή είχε αναβληθεί η έναρξη. Έτσι, η ημέρα γέμισε με πάρα πολλές δράσεις και με διάρκεια συνολικά 4ων ωρών!!!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ματίνα Σπυράτου

Να σημειώσω ότι αν η εκδήλωση στο ferry boat, που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 28/02 (ημέρα μνήμης 2 χρόνια μετά την απώλεια 57 αθώων θυμάτων στο έγκλημα στα Τέμπη), δεν είχε ακυρωθεί μόλις δύο ώρες πριν τις σημερινές εκδηλώσεις, είχα σκοπό να μην παρευρεθώ καθόλου στις εκδηλώσεις της ημέρας. Δυστυχώς ουδείς απέστειλε κάποιο email για την ακύρωση, η οποία ανακοινώθηκε τελικώς μόνο στο Facebook. Διαβάστε εδώ περισσότερα: Ακυρώθηκε τελικά η δράση “The Love Boat Party” στο Ληξούρι που ήταν στις 28/02

Αρχικά, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 15:45 με τον Βασιλιά Καρνάβαλο ως Μάγο να κάνει το ντεμπούτο του στον παραλιακό δρόμο του Ληξουριού, δίνοντας το σύνθημα της Έναρξης του Ληξουριώτικου Καρναβαλιού, έστω και με μερικές ημέρες καθυστέρησης! Μπροστά από τον Καρνάβαλο χόρευαν οι μαθητές της Σχολής Χορού ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΥ μαζί με τα παιδιά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου.

Αμέσως μετά, γύρω στις 16:00, πραγματοποιήθηκαν χοροί στην κεντρική πλατεία της πόλης από τη Σχολή Χορού, ενώ οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου, υπό την επίβλεψη των δασκάλων τους Γεράσιμου Μήλα και Ευδοξίας Κρικώνη, έπλεξαν και ξέπλεξαν το παραδοσιακό Γαϊτανάκι με απόλυτη επιτυχία.

Στη συνέχεια, και κόντρα στο πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί από το Δήμο Ληξουρίου, πραγματοποιήθηκαν οι παραδοσιακοί χοροί (κανονικά ήταν τελευταίοι) από τους χορευτικούς συλλόγους του Δήμου Ληξουρίου. Συγκεκριμένα συμμετείχαν η «Χωρόπουλα», η «Ιόνιος Πνοή» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κουνόπετρα» υπό τον ήχο του βιολιού του Λαμπρογιάννη Πεφάνη και του παραδοσιακού μουσικού σχήματος MonteNero. Πραγματικά ήταν αυτό που έκανε τον κόσμο να διασκεδάσει. Χόρεψαν όλοι με την ψυχή τους και μάλιστα ταυτόχρονα σε ξεχωριστούς κύκλους, ενώ ο κόσμος πραγματικά τους απολάμβανε. Δυστυχώς υπήρξαν και αυτοί που έλεγαν “Τι έχουν και άλλους χορούς; Κουράστηκα!”. Είχαν μεγάλη διάρκεια η αλήθεια είναι και μάλιστα λίγο πριν ο κόσμος είχε δει και άλλους χορούς. Παρόλα αυτά ήταν το καλύτερο σημείο της ημέρας για τους συμμετέχοντες και μη.

Μετά η κανταδόρικη Ανδρική Ομάδα του Δήμου Ληξουρίου παρουσίασε πολλά αγαπημένα μας τραγούδια υπό τη διεύθυνση του Άγγελου Μουρελάτου και στο ακορντεόν ήταν ο Γρηγόρης Βλαχούλης. Αμέσως μετά τα μέλη του Συλλόγου “Φιοριτούρα” χόρεψαν καντρίλιες με όμορφες φιγούρες και κομψές φορεσιές.

Λίγο πριν το φινάλε της ημέρας πραγματοποιήθηκε και Διαγωνισμός Λουκάνικου από “κριτές” του καλού φαγητού (από τους πολίτες που παρακολουθούσαν). Οι κριτές λοιπόν δοκίμασαν χειροποίητα λουκάνικα από τέσσερα κρεοπωλεία της πόλης και με το δικό τους μοναδικό τρόπο έδωσαν πολλά πιπεράτα σχόλια… μόνο για ενήλικες! Στο τέλος κέρδισε το πρώτο λουκάνικο που δοκιμάστηκε, παρόλο που στην ουσία οι ψήφοι μοιράστηκαν.

Στο πρόγραμμα κανονικά οι χοροί ήταν τελευταίοι. Αυτό το αναφέρω, γιατί μου διαμαρτυρήθηκε κόσμος, που ήρθε να δει τους χορούς… την ώρα που ήταν ο Διαγωνισμός για τα Λουκάνικα. Ο κόσμος αυτό που ζητούσε περισσότερο ήταν οι χοροί. Οι Ληξουριώτες και γενικότερα οι Κεφαλονίτες, οι Επτανήσιοι, οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι αγαπούν πολύ τους παραδοσιακούς χορούς. Τελεία και παύλα. Όσα λεφτά και αν ξοδευτούν, όσα συγκροτήματα και αν φέρεις, όσο φαγητό και να δώσεις… μόνο ο χορός θα τους κρατήσει! Κανόνας τελικά!!!

Παράλληλα υπήρχε και το μηχάνημα Photobooth 360 για τους πολίτες, έτσι ώστε να βγάλουν φωτογραφίες και να τις ανεβάσουν στα κοινωνικά δίκτυα. Νομίζω ότι δεν ήταν τόσο πετυχημένο, καθώς μέχρι και μετά τους χορούς δεν έβλεπα κόσμο προς τα εκεί ή κάποια ουρά. Σε όσους είπα να πάνε προς τα εκεί για “τρελές φωτογραφίες”, όπως διαφημιζόταν στο πρόγραμμα, με ρώταγαν τι ήταν αυτό και τελικά δεν πήγαιναν προς τα εκεί. Κάποια στιγμή παρατήρησα τους υπεύθυνους της Καρναβαλικής να “τραβάνε” κάποιους προς τα εκεί, αλλά δεν γνωρίζω αν άρεσε τελικά στον κόσμο ή πόσο απόλαυσε το συγκεκριμένο μηχάνημα, που είναι κυρίως μόδα για γάμους και πάρτυ.

Θα ήθελα να μάθω τις γενικότερες εντυπώσεις όσων παρακολούθησαν τις σημερινές εκδηλώσεις. Στείλτε μου, όπως πάντα μηνύματα και σχόλια. Μου αρέσει η υγιής ανταλλαγή απόψεων.

Μπράβο στους συμμετέχοντες, ειδικά στους μικρούς και μεγάλους χορευτές-καρναβαλιστές! Ήσασταν τέλειοι!!! Και του χρόνου με υγεία!

ΒΙΝΤΕΟ
Αν τα βίντεο δεν παίζουν σωστά ή παίζει μόνο ο ήχος στην εφαρμογή του Facebook του κινητού σας, μπείτε απευθείας στο site μας μέσω Google Chrome ή Mozilla.

Έναρξη Ληξουριώτικου Καρναβαλιού 2025 με τον Βασιλιά Καρνάβαλο

Έναρξη Ληξουριώτικου Καρναβαλιού 2025 με χορούς

Γαϊτανάκι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου

Τσικνοπέμπτη 2025 με παραδοσιακούς χορούς στο Ληξούρι – Μέρος 1ο

Τσικνοπέμπτη 2025 με παραδοσιακούς χορούς στο Ληξούρι – Μέρος 2ο

Τσικνοπέμπτη 2025 με χορούς στο Ληξούρι – Μέρος 3ο

Κανταδόρικη Αντρική Ομάδα Ληξουρίου

Η Κανταδόρικη Ανδρική Ομάδα Ληξουρίου τραγουδά το ληξουριώτικο τραγούδι “Καρναβάλι”

Ο Σύλλογος “Φιοριτούρα”

Διαγωνισμός Λουκάνικου και Κριτές

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook ή στα άλμπουμς στο τέλος του άρθρου.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img