Κάτοικοι Ανωγής: Επιστολή παρέμβασης προς την Ελένη Λουκέρη Αντιδήμαρχο Ληξουρίου για τα έργα πολιτισμού

15 ιδέες για έξυπνα δώρα τεχνολογίας για κάθε ηλικία που θα ενθουσιάσουν – Θα τα βρείτε και στο Αργοστόλι

spot_img

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2024

Προς την κυρία Ελένη Λουκέρη, Αντιδήμαρχο Ληξουρίου

Από την Ελένη Αλιβιζάτου, Μοιρα Γαβριελάτου, Κάτοικοι Ανωγής

Κυρία Αντιδήμαρχε, κυρία Ελένη Λουκέρη

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Κατοικούμε στο χωριό Δαμουλιανάτα και Ρίφι, όπου περνάμε πολλούς από τους μήνες του χρόνου. Αγαπάμε το νησί μας, το χωριό μας, το Ληξούρι και παρακολουθούμε τα γενόμενα…

Συγχαρητήρια για την εκλογή σας στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές και εύχομαι επιτυχία και δραστηριότητα.

Παρακολουθήσαμε προσεκτικά τη συνέντευξη που δώσατε στον COSMOS 96.5 “Η ανάδειξη του Πολιτισμού και του Τουρισμού, οι προτεραιότητές μου» και θα μας επιτρέψετε να σας πούμε την άποψή μας.

Η Παλική, το Ληξούρι είναι ένας τόπος όπου ανθούν οι ριζοσπαστικές προοδευτικές ιδέες, όπου αγαπήθηκαν και καλλιεργήθηκαν τα γράμματα και οι επιστήμες, όπου άφησε αποτύπωμα στην τέχνη, όπου έδωσε παραδείγματα αυτοθυσίας και γενναιότητας τους αγώνες του Έθνους μας, όπου η ευγενική προσφορά επιφανών οικογενειών υπέγραφε την αγάπη τους για το νησί…

Στη συνέντευξή σας, αυτή των προτεραιοτήτων, την πρώτη της θητείας σας, λυπούμαστε, αλλά δεν ακούσαμε τίποτε για την ουσιαστική καταγραφή κινήσεων που θα βοηθήσουν την Παλική, το Ληξούρι να βρει την παλιά αίγλη.

– Δεν ακούσαμε καμιά μνεία για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, ή μέγαρο των Τυπάλδων-Ιακωβάτων… αυτό το κτίριο-κόσμημα, που κυριολεκτικά καταρρέει αφημένο στην καταστροφική δύναμη του χρόνου, και είναι ένα από τα 3-4 προσεισμικά κτίρια που διασώζονται στην πόλη μας.

– Δεν ακούσαμε τίποτε για το θέατρο που κυριολεκτικά καταστρέφεται τελείως εγκαταλειμμένο, χωρίς καμιά κίνηση βελτίωσης ή αποκατάστασης

– Δεν ακούσαμε τίποτε για το Α΄ Δημοτικό σχολείο ρυθμού Bauhaus, που είναι ένα από τα ελάχιστα που διασώζονται σε όλη την Ελλάδα και ναι μεν εξωτερικά έχει κάπως επιδιορθωθεί, αλλά εσωτερικά είναι άφτιαχτο… Για σκεφτείτε το σαν ένα κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

– Δεν άκουσαμε τίποτε για το σπίτι του Λασκαράτου, που ξεκίνησε και κάπου σταμάτησε.

– Δεν ακούσαμε τίποτε για έναν απλό κινηματογράφο, που θα δώσει κάποιες λύσεις στο κλειστό σε όλα Ληξούρι

– Και εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε την Φιλαρμονική Ληξουρίου, τη μόνη ζωντανή, ευχάριστη, χαρούμενη παρουσία στην Παλική, και την «ΑΝΑΚΑΡΑ», αυτόν το σύλλογο για τη Φύση και τον Πολιτισμό, που αγωνίζεται μόνος, να αναπτύξει πολιτιστικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες στο Ληξούρι.

Η περιοχή μας, η Παλική, έτσι όπως προβάλλεται δεν αναδεικνύει τίποτε από την πλούσια ιστορία και παράδοση που έχει. Ο επισκέπτης ή ο τουρίστας δεν μπορεί να επισκεφθεί κανένα σημείο της γιατί δεν το έχουμε αναδείξει και όχι γιατί δεν υπάρχει… δεν μπορεί να γνωρίσει την παράδοση ή ιστορία του τόπου γιατί την έχουμε εξαφανίσει. Η τοπιογραφία των αναμνήσεων και των ερειπίων δεν υπάρχει, τα απομεινάρια έχουν καταπατηθεί και εξαφανιστεί (Ταφιός κλπ. ), η περιγραφή έχει αποσιωπηθεί… Η περιοχή μας έτσι, όπως είναι, έγινε μακρινή, άγνωστη, αφιλόξενη και για τους ίδιους τους κατοίκους και η πόλη μας το χειμώνα μετατρέπεται σε μια σκοτεινή, κλειστή περιοχή.

Και άλλα θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε αλλά δεν θα συνεχίσουμε…

Από σας:

– Ακούσαμε, βέβαια, στη συνέντευξή σας για την προτεραιότητα στον Τουρισμό και την επισήμανση, ότι δεν έχουμε να δείξουμε και πολλά μέρη (νομίζω η εκτίμηση δεν είναι σωστή), άκουσα και για μοντέρνες εκδηλώσεις, για συνεννόηση με τους άλλους δήμους, για δίκαιη προβολή όλων κλπ.

Όμως η υγιής ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει πρώτα την ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου, (με όλα τα παραπάνω αλλά και με έργα βελτίωσης στις υποδομές και όχι επιφανειακά π.χ. οδοποιία, παραλίες, νερό, κυκλοφοριακό κλπ.), πρώτα και κύρια για την ίδια τη ζωή των κατοίκων του, των πολιτών του. Ζωή με κοινωνικά, πολιτιστικά, αισθητικά ενδιαφέροντα και ενασχολήσεις. Χορωδία, θέατρο κινηματογράφο, δραστηριότητες κλπ. αλλά και χωριά και πόλεις καθαρές και φροντισμένες να τις χαίρονται οι πολίτες τους. Τότε ο τουρισμός θα εκτιμήσει την ποιότητα του τόπου και όχι τα έργα βιτρίνας που σκοπεύουν να τον εντυπωσιάσουν. Η ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου θα φέρει και τη σταθερή ανάπτυξη και του τουρισμού.

Σας ζητούμε συγγνώμη για την παρέμβαση, αλλά σκεπτόμαστε ότι αν εξακολουθήσουμε να χαρτογραφούμε με τα παλιά δεδομένα καλύτερα να αφήσουμε το χρόνο να μας καθοδηγήσει στα επόμενα βήματα… και ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνουν μαζί…αλλά ας μπουν σε μια σειρά προτεραιότητας, να γίνουν σωστές και σοβαρές μελέτες και θα βρεθεί η λύση…

Ο Πολιτισμός είναι ζωντανός έρχεται από το παρελθόν ζυμώνεται, αναπτύσσεται και εξελίσσεται…και εμείς θα πρέπει να σεβαστούμε αυτή την κίνηση- ένωση…

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img