Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη για την 18η Μαΐου Διεθνή Ημέρα Μουσείων

spot_img

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (18 Μαΐου)

          Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Και, επιπλέον, η φετινή επέτειος, το 2024, έχει ως θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα» και το ελληνικό τμήμα του ICOM έχει επιλέξει ως τιμώμενο φορέα το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι της Αθήνας, ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της χώρας (έτος ίδρυσης 1918).

          Το Μουσειακό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης αποκτώντας δική του αίθουσα στο κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου θα μπορέσει να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα «αυτονομημένα» από τον υπόλοιπο χώρο και να δημιουργήσει ειδικές επισκέψεις και προγράμματα, ενώ μέσα από την ψηφιοποίηση των κυριότερων εκθεμάτων του, που ήδη έχει επιτευχθεί, θα δώσει άλλη διάσταση στην υπόστασή του.

          Το Μουσειακό Τμήμα της Βιβλιοθήκης μας έχει ήδη αναβαθμιστεί μέσα από τη συμμετοχή του από το Νοέμβριο του 2020 στο Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων (Δι.Μ.Ι.Ν.) – https://dimin.museum.ionio.gr/gr/ – συνδιοργανώνοντας εκδηλώσεις και συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ιδιαίτερης επτανησιακής πολιτιστικής ταυτότητας.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

          Εξάλλου, η πρόσφατη υλοποίηση της δράσης «Graphic Novel: όταν η Σύγχρονη Τέχνη συναντά την Επτανησιακή Γραμματεία» (Δεκέμβριος 2023-Μάιος 2024), που έγινε με πρωτοβουλία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με άλλα τρία Μουσεία του Δι.Μ.Ι.Ν., κινήθηκε μέσα στους γενικότερους στόχους του Δι.Μ.Ι.Ν. αλλά και μέσα στην κατεύθυνση του φετινού θέματος του ICOM για «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα». Στο φετινό, πάντως, θέμα του ICOM ανταποκρίθηκε πλήρως το Μουσείο μας, όταν στο πρόσφατο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (12, 13 και 14 Απριλίου 2024) πολλά από τα εκθέματα του Μουσειακού Τμήματος έγιναν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και παρουσίασης.

          Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι, όταν το αρχοντικό των Τυπάλδων Ιακωβάτων μετά την επισκευή του θα μετατραπεί – και οι δύο όροφοι – σε Μουσείο-Πινακοθήκη/Γλυπτοθήκη, τότε ο νέος αυτός πολυδύναμος μουσειακός χώρος του Ληξουριού θα μπορέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να καταστεί κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας και υπέροχη παγκεφαλληνιακή πολιτισμική εστία.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img