Αναγκαίο και γόνιμο το Επιστημονικό Συνέδριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

spot_img

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

●          Πέρυσι (2023) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης προγραμματίσαμε και πραγματοποιήσαμε ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, είτε μόνοι μας, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, για να αναδείξουμε το γεγονός αυτό και για να προβάλουμε το έργο και την προσφορά της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στην 60χρονη πορεία της. Κορύφωση αυτών των ενεργειών είχαμε καθορίσει τη διοργάνωση ενός Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο, αν και το προγραμματίσαμε για το Νοέμβριο του 2023, δεν το πραγματοποιήσαμε στον προγραμματισμένο χρόνο για λόγους που δε σχετίζονταν με τη θέλησή μας, αλλά το μεταφέραμε χρονικά και το πραγματοποιήσαμε φέτος τον Απρίλιο (12-13 και 14 Απριλίου 2024).

          Το Συνέδριο έλαβε χώρα στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου, ήταν υβριδικό (ζωντανά και διαδικτυακά) και συμμετείχαν 43 σύνεδροι. Προσπαθήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε τους συνέδρους, ενώ με προσοχή, σοβαρότητα και επιστημονικότητα εκπονήσαμε το πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου.         

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

          Μέσα από τις ανακοινώσεις και τη συζήτηση που πάντα ακολουθούσε, παρουσιάστηκε, προβλήθηκε και τελικά αναδείχτηκε ο πλούτος της Βιβλιοθήκης μας. Οι βιβλιακοί, αρχειακοί και εκθεσιακοί θησαυροί της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης έγιναν αντικείμενο έρευνας, μελέτης και αξιολόγησης από αξιόλογους θεράποντες της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, ποικιλία και βάθος και μέσα από μια συλλογική διαδικασία υψηλού επιπέδου. Πιστεύουμε ότι το οφείλαμε στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη. Άλλωστε, γι’ αυτό είχαμε αφιερώσει το Συνέδριο στη μνήμη της Κάτες Τυπάλδου Ιακωβάτου Τουλ, η οποία είχε τη σοφή σκέψη και άφησε την εξίσου σοφή εντολή/επιθυμία να στεγαστεί στο αρχοντικό της οικογένειας Τυπάλδου Ιακωβάτου Δημόσια Βιβλιοθήκη και Μουσείο με παγκεφαλληνιακό χαρακτήρα, όπου ερευνητές και επιστήμονες θα μελετούν και θα δημοσιεύουν το αποκείμενο υλικό τους.

          Ευχαριστούμε τους συνέδρους για τη σπουδαία συμβολή τους, ευχαριστούμε τα μέλη της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής για το έργο τους, ευχαριστούμε όλους, όσοι (φορείς και πρόσωπα) στήριξαν οικονομικά το Συνέδριο.

●          Παραθέτουμε (με χρονολογική σειρά λήψης των επιστολών) ενδεικτικά κάποιες από τις εκτιμήσεις και τα σχόλια των συνέδρων για την ποιότητα της διοργάνωσης αλλά και για το περιεχόμενο του Συνεδρίου:

–20 Απριλίου 2024

Ένα Συνέδριο εξαιρετικό, με υψηλού επιπέδου ανακοινώσεις. Η οργάνωση, η αρτιότητα σε τεχνικά θέματα, ο χώρος ήταν όλα χωρίς ψεγάδι. Η φιλοξενία μοναδική! Οι κόποι των οργανωτών ανταμείφθηκε από τους επαίνους και τα σχόλια που πήραν. Η Ιακωβάτειος είναι Φάρος πολιτισμού, για όλο το νησί μας. Να είναι καλά όλοι, συντελεστές και εθελοντές, της επιτυχίας αυτής.

Λεώνη Ευαγγελάτου Δάλλα

Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

–24 Απριλίου 2024

Αγαπημένε Πρόεδρε, αγαπημένη Δώρα και αγαπημένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, 

Είστε Αξία Διοίκηση, που διασώζετε και προβάλετε τον αρχειακό μας θησαυρό. Ευχόμαστε σύντομα να ξεκινήσουν και οι τεχνικές εργασίες στο κτήριο. Ευγνώμονες για το συνέδριο.

Με την αγάπη μου,

Δημήτρης Μεταλληνός

δρ Ιστορίας, διδάσκων στο Τμήμα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας-Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

–25 Απριλίου 2024

Αγαπητέ κ. Πετράτε, αγαπητή κα Ζαφειράτου,
Σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το τόσο άρτια οργανωμένο και υψηλού επιπέδου συνέδριο της Ιακωβατείου, όπου μού κάνατε την τιμή να μετάσχω, τιμώντας την μνήμη των αειμνήστων καθηγητών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτου Ζερβού και Σπύρου Π. Ζερβού.
Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στα μελλοντικά σχέδιά σας και ιδιαιτέρως την εξεύρεση πόρων για την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου.
Με εκτίμηση,
Μάρω Κ. Παπαθανασίου

Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

–25 Απριλίου 2024

Αξιότιμε κ. Πετράτο, Αξιότιμη κ. Ζαφειράτου,
Αξιότιμα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης,
Δια του παρόντος εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους για την συμπερίληψή μου στους αποδέκτες της προσκλήσεως του Συνεδρίου, για την άρτια διοργάνωσή του καθώς και την ευγνωμοσύνη μου για την πραγματικά αβραμιαία φιλοξενία. Εύχομαι να συνεχίσετε, επαξίως, να προβάλετε το έργο και την προσφορά της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
Με εγκάρδιες ευχές για Καλό Πάσχα!
Αλεξάνδρα Παλάντζα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

–25 Απριλίου 2024

Aγαπητοί συνάδελφοι,
Συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση και το υψηλό επίπεδο του συνεδρίου.
Καλό Πάσχα
Με εκτίμηση.
Βαρβάρα Γεωργοπούλου

Καθηγήτρια Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

–26 Απριλίου 2024

Αγαπητέ Πέτρο και αγαπητή Δώρα!
Θερμά συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της Ιακωβατείου. Τόσο η οργανωτική όσο και η επιστημονική σας προσέγγιση το ανέδειξε
εφάμιλλο με υψηλών απαιτήσεων ή / και διεθνή άλλα Συνέδρια.
Αναδείξατε στην επιστημονική κοινότητα μια σημαντικότατη Βιβλιοθήκη της περιφέρειας και αποδείξατε ότι παραμένετε άξιοι οιακοστρόφοι της.
Ευχαριστώ για την συμπερίληψή μου στην Επιστημονική Επιτροπή και την ευκαιρία που μου δώσατε να συνδεθώ με τον αρχειακό πλούτο της Ιακωβατείου.
Η έκδοση των Πρακτικών με τη δική σας φροντίδα, είμαι σίγουρη ότι θα ολοκληρώσει την προσπάθεια και θα προσδώσει στο εγχείρημα την επιστημονική τεκμηρίωση, ώστε η Ιακωβάτειος να καταξιωθεί εκτός από την τοπική και στην επιστημονική κοινότητα.
Σας εύχομαι υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα.
Καλή Ανάσταση.
Δέσποινα Μιχάλαγα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών.

–26 Απριλίου 2024

Αγαπητέ κ. Πετράτο,
Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά, καθώς και την Οργανωτική και την Επιστημονική  Επιτροπή για την άψογη διοργάνωση αυτού του ενδιαφέροντος Συνεδρίου και τη θερμή φιλοξενία. Σας είμαστε πραγματικά ευγνώμονες. 
Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους!
Πολλούς χαιρετισμούς.
Αγγελική Δεληκάρη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

–27 Απριλίου 2024

Αγαπητοί μας συντοπίτες, συνάδελφοι και φίλοι,

Αγαπητοί σύνεδροι,

Η επιτυχία του Συνεδρίου, το πνεύμα συναδελφικότητας, η επιστημοσύνη, η φιλοξενία, η δημοσίευση των Πρακτικών ήταν/είναι δεδομένα χάρη στη με αυτοθυσία δράση και την ξεχωριστή προσωπικότητα  της Δώρας και του Πέτρου.

Ευχόμαστε σε όλους συλλήβδην και στον καθένα χωριστά, προσωπικά Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα, Καλή Πρωτομαγιά!

Με ειλικρινά και φιλικά αισθήματα,

Βασίλης Αραβαντινός

Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας,

Margherita Bonanno Αραβαντινού

Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης «Tor Vergata».

–27 Απριλίου 2024

Θερμές ευχαριστίες και από μένα για τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Έστω και εξ αποστάσεως γεύθηκα τη φιλόξενη διάθεση και την ευγενική αποδοχή των υπευθύνων τους που αντιστέκονται με μεράκι και με γνώση, αναδεικνύοντας τον πλούτο αυτής της ιστορικής βιβλιοθήκης για τον Νέο Ελληνισμό, για το παρόν και το μέλλον του πολιτισμού του βιβλίου στον τόπο μας.
Καλή Ανάσταση σε όλους και όλες!
Σταύρος Γιαγκάζογλου
Αναπληρωτής Καθηγητής Δογματικής στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

                                                                                    ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                                ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img