Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Το Έκθεμα & οι εκδηλώσεις του Ιουλίου 2023

spot_img

ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Το Έκθεμα του Ιουλίου 2023 παρουσιάζεται από τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρο Πετράτο. Αναφέρεται στο βιβλίο που έγραψε ο ηγούμενος του μοναστηριού των Κηπουριών Γεράσιμος Καλός για την ιστορία του μοναστηριού. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

          Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, η Ιακωβάτειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης διοργανώνουν την Τρίτη, 25 Ιουλίου, 7.30 μ.μ., διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση με θέμα: «Η συλλογή τραγουδιών των αδελφών Τυπάλδου Ιακωβάτου και ο Ωδικός Όμιλος Ληξουρίου». Θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός, ερευνητής Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

           Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

          Συνεχίζονται με επιτυχία στο κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου οι δραστηριότητες της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στις δύο εμβληματικές συγγραφείς παιδικών και εφηβικών βιβλίων, την Άλκη Ζέη και τη Ζωρζ Σαρή. Η συμμετοχή των παιδιών είναι μεγάλη και το έργο των εμψυχωτριών υπεύθυνο, σοβαρό και αποτελεσματικό. Μετά από κάθε δραστηριότητα τα παιδιά δανείζονται βιβλία για το διάβασμα στο σπίτι τους. 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

► Δύο βραδιές με παρουσιάσεις βιβλίων, που έχει εκδώσει η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη:

Σάββατο, 8 Ιουλίου, 8.30 μ.μ.: η εκπαιδευτικός Ελευθερία Αρακλησιάνου θα παρουσιάσει το βιβλίο του Ηλία Τουμασάτου «Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται…» και ο εκπαιδευτικός, δρ Ιστορίας, συγγραφέας Ηλίας Τουμασάτος θα παρουσιάσει το βιβλίο του Πέτρου Πετράτου «Σελίδες Κεφαλονίτικης Ιστορίας. Κατοχή-Αντίσταση-Εμφύλιος».

● Σάββατο, 15 Ιουλίου, 8.30 μ.μ.: η αρχειονόμος, δρ Ιστορίας Δώρα Ζαφειράτου θα παρουσιάσει τον τόμο των Πρακτικών του Επιστημονικού Συνεδρίου «Τα Εκκλησιαστικά Αρχεία, πηγή Ιστορίας και Πολιτισμού της Κεφαλονιάς» και η φιλόλογος, δρ Ιστορίας Παυλίνα Κομητοπούλου θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Οικονομία και κοινωνική οργάνωση στην Παλική της Κεφαλονιάς (τέλη 16ου- μέσα 17ου αιώνα)».

►Δύο βραδιές τιμητικές για αντίστοιχα πρόσωπα της Παλικής:

Παρασκευή, 28 Ιουλίου, 9 μ.μ.: θα τιμήσουμε τον αρχαιολόγο, δρα Προϊστορικής Αρχαιολογίας Βασίλη Αραβαντινό από τους Σουλάρους,  της Κατωγής, για τον οποίο θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.κ. Γεωργία Κουρτέση-Φιλιππάκη, Νίκος Παπαζαρκάδας και Ιωάννης Φάππας.

Δευτέρα, 31 Ιουλίου, 9 μ.μ.: θα τιμήσουμε την ιστορικό της Τέχνης, τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δώρα Μαρκάτου από τα Βλιχάτα της Ανωγής, για την οποία θα μιλήσουν η πανεπιστημιακός κ. Ευθυμία Μαυρομιχάλη και οι ιστορικοί της Τέχνης κ.κ. Διονυσία Γιακουμή και Ευφροσύνη Φιωτάκη.                                  

●   ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

— στην Κοινοπραξία Ionian Sea Ferries για τη δωρεάν μετακίνηση (από Αργοστόλι προς Ληξούρι και αντίστροφα) των μελών της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση για το Κεφαλονίτικο Τραγούδι, που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουνίου 2023, στο Μουσείο Ληξουρίου,

— στο Δήμο Ληξουρίου για τη διάθεση καθισμάτων για την παραπάνω εκδήλωση, 

— στο Ανθοπωλείο Σαβράμη, το οποίο πάντοτε στολίζει με τα άνθη του τις εκδηλώσεις μας.

                                                                      ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img