Η Λαϊκή Συσπείρωση ΙΝ για τη διακοπή των εργασιών για τις κατεδαφίσεις σεισμόπληκτων του Δήμου Ληξουρίου

spot_img

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ & ΕΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΑ, ΚΕΡΔΗ & ΖΗΜΙΕΣ

Στις 20 Γενάρη 2014 έγινε ο πρώτος σεισμός στην περιοχή του Ληξουρίου Κεφαλονιάς. Οι δηλώσεις της τότε κυβέρνησης της ΝΔ και της τότε Περιφερειακής Αρχής της ΝΔ, για άμεση αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών (Οδικό δίκτυο, Δημαρχείο, Θέατρο, ΕΠΑΛ, Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, Μαντζαβινάτειο κ.α.) αλλά και για την κατεδάφιση των ιδιωτικών κατοικιών που είχαν κριθεί μη επισκευάσιμες και η ανέγερση νέων Εργατικών Κατοικιών, ήταν κατηγορηματικές. Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις και της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Περιφερειακής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ. Το γαϊτανάκι των δηλώσεων σέρνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η σημερινή Περιφερειακή Αρχή ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφού οι υποσχέσεις στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν υλοποιήθηκαν.

Τα ελάχιστα που έχουν γίνει, 10 χρόνια μετά από τους σεισμούς, είναι κάτω από την πίεση που υπάρχει μέσα από τους συλλογικούς φορείς των εργαζομένων και των κατοίκων αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Μετά τα Τέμπη έμειναν πάλι μόνο στα δακρύβρεχτα λόγια για να κατευνάσουν τον θυμό και την λαϊκή οργή. Γιατί τα «Τέμπη» είναι δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, σε εργασιακούς χώρους, σε όλα τα μεταφορικά μέσα, στο οδικό δίκτυο κ.α.

Ένα από αυτά είναι και τα σεισμόπληκτα κτίρια στο Ληξούρι Κεφαλονιάς που δεν έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση τους 10 χρόνια τώρα, με τον κίνδυνο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες να είναι καθημερινός και μάλιστα στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας.

Οι Επερωτήσεις και οι παρεμβάσεις μας συνεχής και επαναλαμβανόμενες, με τελευταία την Επερώτηση που κάναμε στην συνεδρίαση του Π.Σ. στις 19.03.203 (επισυνάπτεται).

Η απάντηση που μας δόθηκε από την Περιφερειακή Αρχή μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς ήταν:

«…Το έργο σταμάτησε γιατί ο Δήμος χωρίς να το γνωρίζει έκανε το αίτημα του στο Π.Τ.Α. ενώ έπρεπε να περάσει από την Περιφέρεια. Και αυτό το γραφειοκρατικό πρόβλημα σταμάτησε την χρηματοδότηση… Τα τελευταία μας νέα είναι ότι μέσα σε 10-15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η γραφειοκρατική αλλαγή που πρέπει να γίνει. Η σημερινή καθυστέρηση οφείλεται στο ΥπουργείοΘα γίνει το υπόλοιπο 20%, στη συμφωνία δε με τον εργολάβο είναι να κατεδαφίσει και ένα επικίνδυνο κτίριο που βρίσκεται μέσα στο Ληξούρι και αποτελεί πρόβλημα για τους κατοίκους…».

Όχι μόνο πέρασε το 10ήμερο και δεν ξεκίνησε ο εργολάβος, αλλά την επόμενη μέρα της Επερώτησης μας, στις 20.03.2023, η εργολαβία διαλύθηκε (επισυνάπτεται η Απόφαση Διάλυσης) και όπως αναφέρει η απόφαση: «έχει παρέλθει το δίμηνο από την δήλωση διακοπής εργασιών, λόγω καθυστέρησης πληρωμών» από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η απάντηση από την Περιφερειακή Αρχή ότι έχει μείνει το 20% των κτιρίων που δεν έχουν κατεδαφιστεί, δείχνει την αντίληψή και τις προτεραιότητες που έχει. Λες και εάν πέσει στο κεφάλι των κατοίκων ένα κτίριο από το 20%, οι συνέπειες για την ζωή και την ασφάλεια τους θα είναι διαφορετικές. Δείχνει ότι υπηρετεί, τη λογική του μικρότερου κακού, κατεδαφίζουμε λίγο-λίγο αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση και όποιος επιζήσει. Δείχνει ότι ασπάζεται τη λογική του κόστους-οφέλους, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε στην Υγεία, στις μεταφορές, στην σχολική στέγη, στην αντιπλημμυρική προστασία και σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Απαντάμε, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές και εσείς ποσοστά, κέρδη και ζημιές.

29.03.2023

Υ.Γ.:   Συνημμένο1.docx (Επερώτηση Λ.Σ.)

         Συνημμένο2.docx (Απόφαση Διάλυσης)


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Γιατί διακόπηκαν οι εργασίες κατεδάφισης των σεισμόπληκτων κτιρίων του 2014, στην περιοχή Ληξουρίου Κεφαλονιάς, την χρηματοδότηση των οποίων έχει την ευθύνη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Τι πρόκειται να κάνετε γι’ αυτό;

Χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα με τη συγκλονιστική συμμετοχή στην απεργία και στις άλλες κινητοποιήσεις εκφράζουν την οδύνη τους, την οργή τους για τους νεκρούς και τραυματίες και απαιτούν το έγκλημα στα Τέμπη, να μην συγκαλυφθεί, να μην παραγραφεί .

Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας του Σιδηροδρομικού δικτύου δεν είναι η μοναδική περίπτωση που ο λαός μας νοιώθει ως απειλή για την ζωή του. Είναι κάτι που δεν αφορά τους κατοίκους των νησιών μας; Ήταν μια εξαίρεση και ένα ανθρώπινο λάθος, όπως προσπαθούν να μας πείσουν;

Όχι. Γιατί για άλλη μια φορά η ίδια η ζωή αποδεικνύει μια πραγματικότητα ,που δεν είναι μακριά μας. Είναι εδώ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη – όπως σε όλη την Ελλάδα- με την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας και δευτεροβάθμιων ελέγχων, όλων των δημόσιων υποδομών (παιδείας-υγείας-πρόνοιας κ.λ.π.), οι τραγικές ελλείψεις οδικής ασφάλειας, οι σημαντικότατες ελλείψεις αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αλλά και αντικεραυνικής προστασίας. Οι ελλείψεις στις δομές υγείας, με εγκαταλελειμμένες ολόκληρες περιοχές ( Έρισσος, Πρόνοι, Βόρεια Ιθάκη κ.α.). Είναι τα εγκαταλελειμμένα ετοιμόρροπα κτίρια από του σεισμούς του 2014 στο Ληξούρι.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι:

 • από ένα ανθρώπινο λάθος
 • από έλλειψη ατομικής ευθύνης
 • από «την γραφειοκρατία», τις «παθογένειες» και το «κακό εναπομείναν προσωπικό» που δεν πρόλαβαν οι κυβερνήσεις να το αξιολογήσουν και να το απολύσουν.
 • από την « κακιά την χώρα και την κακιά την ώρα».

Είναι από την συλλογική, διαχρονική ευθύνη που έχει αυτό το αστικό κράτος (κυβέρνηση, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμοι) -και το μοντέλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, της ζωής και της ασφάλειας του λαού μας, στα πλαίσια πάντα των κατευθύνσεων της Ε.Ε.

Αυτό αναδεικνύεται από τα σεισμόπληκτα προς κατεδάφιση κτίρια στο Ληξούρι, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όπως φαίνεται παρακάτω:

 • 20.01.2014: Σεισμοί στην Κεφαλονιά.
 • 04.03.2014: Απόφαση του Υπουργείου Υποδομών για χρηματοδότηση της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης με το ποσό των 460.000 ευρώ για τις κατεδαφίσεις και υποστυλώσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων.
 • 31.03.2014: Απόφαση του Υπουργείου Υποδομών για ορισμό του υπόλογου διαχειριστή του έργου.
 • 28.07.2014: Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου Κεφαλονιάς για τις κατεδαφίσεις και υποστυλώσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων.
 • «…Το έργο δεν ολοκληρώθηκε λόγω μη χορήγησης της συνολικά απαιτούμενης χρηματοδότησης…». Απόσπασμα από το άρθρο 1 της νέας Προγραμματικής μεταξύ Π.Ι.Ν. και Δήμου Αργοστολίου στις 07.09.2021.
 • 27.06.2017: Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας που ενέκρινε το ποσό των 2.150.000 ευρώ στην Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης.
 • 17.09.2017: Απόφαση του Π.Σ. για Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Π.Ι.Ν και Δήμου Κεφαλονιάς για τις υποστυλώσεις και κατεδαφίσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων.
 • 07.02.2018: Τροποποιητική Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Π.Ι.Ν. και Δήμου Κεφαλονιάς για τις κατεδαφίσεις και υποστυλώσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων.
 • «…είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσχέρεια συντονισμού των Υπηρεσιών της Π.Ε. Κεφαλονιάς και του Δήμου, με αποτέλεσμα να λήξει η Προγραμματική Σύμβαση…». Απόσπασμα από το άρθρο 1 της νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Π.Ι.Ν. και Δήμου Αργοστολίου στις 07.09.2021.
 • 07.09.2021:Νέα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Π.Ι.Ν. και Δήμου Αργοστολίου για τις υποστυλώσεις και κατεδαφίσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων.
 • 23.05.2022: Από το Δελτίο Τύπου του Δήμου Ληξουρίου: «…Ο ανάδοχος του έργου ξεκίνησε τις κατεδαφίσεις των σεισμόπληκτων κτηρίων από τις Εργατικές Πολυκατοικίες και σταδιακά θα προχωρήσει και στα επόμενα χαρακτηρισμένα «κόκκινα» κτήρια σε όλη την Παλική.
 • 31.01.2023: Με βάση το Χρονοδιάγραμμα της Προγραμματικής Σύμβασης, θα έπρεπε να περαιωθεί το έργο.
 • 06.03.2023: Απόσπασμα από την ανάρτηση του Δήμου Ληξουρίου: «…Στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου κτηρίου στην οδό Βίκ. Χαριτάτου προχώρησε σήμερα ο Δήμος Ληξουρίου. Λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας και κυρίως λόγω της διακοπής εργασιών από τον εργολάβο που έχει αναλάβει τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων σε όλη την Παλική, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση…».

Σήμερα βρισκόμαστε στην διακοπή των εργασιών κατεδάφισης των σεισμόπληκτων κτιρίων λόγω μη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Αποδεικνύεται άλλη μια φορά την ώρα που πακτωλός εκατομμυρίων πηγαίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους (τουρισμού, Α.Π.Ε., Διαχείρισης Αποβλήτων κ.α.) δεν εξασφαλίζεται ομαλή χρηματοδότηση για μια σοβαρή λαϊκή ανάγκη που είναι η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων σεισμόπληκτων κτηρίων εδώ και πλέον 9 χρόνια σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή! Αυτό πρέπει να προβληματίσει και να βγουν και τα αναγκαία συμπεράσματα από τον λαό.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα κέρδη των ομίλων και οι λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 • Γιατί ενώ έχουμε μπει στον 10ο χρόνο μετά τους σεισμούς – 20.01.2014 – και έχουν περάσει οι Περιφερειακές Αρχές Σπύρου(ΝΔ), ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ), σημερινή (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), αλλά και οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κατεδαφίσεις;
 • Πως διασφαλίζεται η ασφάλεια των διερχόμενων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών στην Παλική από την ενδεχόμενη πτώση των κτιρίων;
 • Γιατί δεν κάνατε καμία παρέμβαση όταν σταμάτησε η ροή χρηματοδότησης εδώ και μήνες για να επιλυθεί το θέμα;
 • Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες σας για να ξεκινήσει ξανά το έργο και πότε θα ολοκληρωθεί;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

15.03.2023


Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img