Το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 το απόγευμα στις 19:45 στην αίθουσα Γ2 στο χώρο της πρώην Βαλλιανείου Επαγγελματικής Σχολής Ληξουρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: “Ιστορικές αναφορές μέσα στο χρόνο πάνω στην εκπαιδευτική πορεία τηε Βαλλιανείου Σχόλης Ληξουρίου (ΒΕΣ) και η μελλοντική αξιοποίηση αυτής”.
Οι ομιλητές με τη σειρά ήταν οι:
Δώρα Μαρκάτου, τ. Αναπλ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα:
«Σπύρος Π. Κουλουμπάκης, Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή Ληξουρίου (Β.Ε.Σ.) Ιστορική αναδρομή 1900 -2000. Συμβολή στην Ιστορία της Β.Ε.Σ και της Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα»
Ι. Π. Μάρκος Αυλωνίτης, Διευθυντής Ινστιτούτου Μηχανικής Φυσικών Κινδύνων Ι.Π., με θέμα:
«Η Επόμενη Ακαδημαϊκή Σελίδα της ΒΑΛΛΙΑΝΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ»
Κωνσταντίνος Χαρ. Λαζαράτος, Διευθυντής Ε.Π.Α.Λ Ληξουρίου, με θέμα:
«Από τη Β.Ε.Σ του χθες στο Ε.Π.Α.Λ του σήμερα »
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός, Εκπ/κος, αντιδήμαρχος Δήμου Ληξουρίου, με θέμα:
«Μνήμες και σκέψεις μέσα από οπτικές εικόνες για τη Β. Ε. Σ.»
Επίσης, στο τέλος μίλησαν και ο Νικόλας Γαλανός, ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης και ο Σωτήρης Κουρής.
Η εκδήλωση στο επίσημο πρόγραμμα ήταν για τις 20:30, ενώ τελικά η πρόσκληση λίγες ημέρες πριν ανέφερε 19:15 με αποτέλεσμα αρκετοί να χάσουν μεγάλο μέρος της εκδήλωσης.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ομιλιών είχε η ομιλία του Γεράσιμου Γαλανού με την παρουσίαση σημαντικών ιστορικών φωτογραφιών της τότε σχολής, αλλά και της Δώρας Μαρκάτου για το βιβλίο του Σπύρου Π. Κουλουμπάκη. Επιπλέον, κατά την ομιλία του Κωνσταντίνου Λαζαράτου παρουσίαστηκε αρχειακό υλικό και η σχέση της Βαλλιανείου Επαγγελματικής Σχολής με το τωρινό ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Δυστυχώς ακούσαμε μικρά παράπονα από αναγνώστες για την κατά τα άλλα καλή παρουσίαση του Μάρκου Αυλωνίτη, καθώς το κοινό δεν είδε τόσο τη σχέση της τότε σχολής με το νέο Ινστιτούτο, απλά μόνο την αναγκαία προβολή του νέου Ινστιτούτου στο Ληξούρι.
Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή Ληξουρίου
Σύντομο Ιστορικό
Η Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή Ληξουρίου ιδρύθηκε το 1915 με την χρηματοδότηση του Βαλλιανείου Κληροδοτήματος, κατόπιν ενεργειών του εκ των εκτελεστών της διαθήκης του Μεγάλου Ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνου, Άθω Ρωμάνου. Η Σχολή λειτούργησε από το 1927 έως το 1979 (με μόνο διάστημα αναστολής λειτουργίας την περίοδο 1944-1948), οπότε και έκλεισε στα πλαίσια των τότε μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία της Χώρας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη λειτουργία, για μεγάλα χρονικά διαστήματα ταυτόχρονη, τριών Σχολών: της Κατωτέρας ή Στοιχειώδους Τεχνικής Σχολής, της Μέσης Τεχνικής Σχολής και της Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής κάτω από τη διοίκηση του ίδιου Νομικού Προσώπου (Β.Ε.Σ.). Στην πρώτη (Στοιχειώδη) λειτούργησαν τα Τμήματα Υφαντουργίας (1927 – 1976), Βιβλιοδεσίας (1927 – 1944), Ξυλουργικής (1948 – 1976), Μηχανοτεχνίας, Ηλεκτροτεχνίας και Τεχνιτών Οικοδόμων (και τα τρία από το 1951 έως το 1976). Στη Μέση Τεχνική Σχολή λειτούργησαν τα Τμήματα Ηλεκτρομηχανουργίας και Εργοδηγών-Σχεδιαστών Δομικών Έργων (1927 – 1944) και μετέπειτα Εργοδηγών Δομικών Έργων, Μηχανολόγων Εργοδηγών και Ηλεκτρολόγων Εργοδηγών (1951 – 1976). Η Ανωτέρα Τεχνική Σχολή λειτούργησε το 1948 έως το 1961 με τα Τμήματα Πολιτικών Υπομηχανικών και Ηλεκτρολόγων-Μηχανουργών Υπομηχανικών ως Σχολή Υπομηχανικών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, ενώ από το 1957 εντάσσεται και το Τμήμα Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (1957 – 1976). Η Β.Ε.Σ. έκλεισε το 1976 και οριστικά το 1979.
Το πρώτο ίδρυμα που διαδέχθηκε τη Β.Ε.Σ. ήταν το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο (Τ.Ε.Λ.), μετέπειτα Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (Τ.Ε.Ε.) και από το 2006 έως σήμερα Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.). με ειδικότητες αυτές που λειτουργούσαν στα Τμήματα της Μέσης Τεχνικής Σχολής της Β.Ε.Σ. (Μηχανολόγων Εργοδηγών και Ηλεκτρολόγων Εργοδηγών).
Το δεύτερο ίδρυμα που λειτούργησε στον ιστορικό αυτό χώρο, ήταν το Τμήμα Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων (1999-2002), μετέπειτα Τμήμα Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων, Ηχοληψίας και Μουσικής Παραγωγής (2002-2003) και κατόπιν Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων (2003-2018), πρώτα ως Τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου και κατόπιν ως Τμήμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Το Τμήμα αυτό καταργήθηκε με την αναδιοργάνωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το 2018. Ενδιάμεσα και για την περίοδο 2003 – 2013 λειτούργησε και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο μεταφέρθηκε στη Λευκάδα το 2013.
ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ματίνα Σπυράτου
ΒΙΝΤΕΟ
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook ή στα άλμπουμς αμέσως μετά τις φωτογραφίες.
Φωτογραφίες από τις ομιλίες:


































Φωτογραφικό υλικό που προβλήθηκε κατά την ομιλία του Γεράσιμου Γαλανού:



























































































